Bedrijf en terrein

Verduurzamen is een wens van veel bedrijven. Om op energiekosten te besparen, voorbereid te zijn op de toekomst of om te helpen met het behalen van de klimaatdoelen. Maar hoe begin je? Gemeente Tilburg helpt je graag op weg. 

Wil je meer informatie of advies?
Neem contact op

Klimaatbestendig bedrijf

Veel bedrijven in Tilburg werken eraan klimaatbestendig te worden. Door het pand en de omgeving te verbeteren, is er minder overlast door hitte, water of droogte. Het eigen terrein aanpassen kan op verschillende manieren.

Parkeerterrein

Parkeerplaatsen liggen meestal vol met stenen, ook op plekken waar geen auto's parkeren. Op dit soort 'versteende' plekken kan het riool overbelast raken en overstromen bij een flinke regenbui. Om dat te voorkomen, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van waterdoorlatende bestrating. Zo kan het regenwater toch de grond in.

Een ander resultaat van een volledig bestraatte parkeerplaats is dat het er flink warm wordt in de zomer. Hoe minder groen, hoe heter het wordt. Ook dit kun je eenvoudig oplossen. Voeg stroken met beplanting toe op plekken waar auto’s niet parkeren. Dat brengt de temperatuur omlaag, maakt het makkelijker voor regenwater om de bodem in te trekken en het ziet er ook nog eens mooi uit.

Hekwerk

Om veel bedrijventerreinen staat een hekwerk. Om het terrein te beschermen of af te scheiden van de buren. Denk eens aan een heg in plaats van een hek. Zo maak je de omgeving direct groener. Het zorgt voor verkoeling, regenwater kan er de grond in en het zorgt voor minder geluidsoverlast van buiten. Is een hek toch nodig voor de veiligheid? Plant er dan klimplanten tegenaan. 

Groene gevels

Een kaal bedrijfspand kun je eenvoudig groener maken. Een gevel vol planten zorgt er ten eerste voor dat de temperatuur binnen een stuk fijner is. Dat komt omdat de planten het zonlicht absorberen. Je airco hoeft zo een stuk minder hard te draaien, wat weer energie bespaart.

Groen werkt ook geluiddempend. En geeft extra zuurstof af en neemt juist CO2 op. Een groene gevel van jouw bedrijfspand zuivert dus de lucht. Ook op die manier draag je bij aan een beter milieu.

Groene daken en zonnepanelen

Een groen dak houdt warmte tegen en dempt het geluid. Naast die voordelen, help je ook de biodiversiteit door je dak met planten te bedekken.

Plaats je zonnepanelen op een groen dak, dan hebben ze het grootste rendement. Groene daken nemen namelijk het regenwater op en dat verdampt. Daardoor wordt de temperatuur erboven lager. En zonnepanelen werken beter bij een lage temperatuur.

Subsidie 

Klimaatbestendig worden is best een investering. Er zijn subsidies voor verschillende oplossingen. Alle informatie vind je op de pagina Subsidie Klimaatbestendig Tilburg op Tilburg.nl.

Energiezuinig bedrijf

Een duurzaam bedrijf bespaart energie en geld én het is beter voor het milieu. Tal van bedrijven gingen je voor. Er zijn verschillende projecten die bedrijven helpen energiezuiniger te worden.

Zonnepanelen

Solar Valley Tilburg

Hoe meer zonnepanelen op bedrijfspanden, hoe dichter we bij de klimaatdoelen van Tilburg komen. Daarom is er Solar Valley Tilburg: zonne-energie voor en door ondernemers, in samenwerking met de gemeente. Het doel is zoveel mogelijk ondernemers te helpen bij zonnepanelen op grote bedrijfsdaken.

De subsidieaanvraag en realisatie kan via de website van Solar Valley Tilburg of je kunt het zelf doen. Het liefst zien we dat de daken van bedrijven zo goed mogelijk gebruikt worden. Niet alleen voor eigen energie, maar waar mogelijk ook om zonne-energie voor de buurt op te wekken. 

Energielabel C

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw dat groter is dan 100 m² minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw niet aan de regels, dan mag je het vanaf 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. De datum waarop Tilburgse kantoorgebouwen aan deze regel moeten voldoen komt snel dichterbij. Daarom is het slim nu te controleren of jouw kantoor voldoet aan de regels. Vaak kun je met een aantal kleine energiebesparende maatregelen al het verschil maken. Dit is goed voor het klimaat en je bespaart op de energierekening.

Duurzame economie

De Rijksoverheid werkt samen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en andere overheden aan een duurzame economie voor de toekomst. In deze circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt.

Circulaire economie

De transitie naar een nieuwe, circulaire economie is hard nodig. 1970 was het laatste jaar waarin de mensen evenveel grondstoffen gebruikten als de planeet in één jaar kon aanvullen. Vandaag de dag hebben we maar liefst 1,75 aardes nodig om aan onze grondstoffenbehoefte te voldoen.

De gemeente heeft hoge ambities op het gebied van circulariteit. In 2045 wil zij een volledig circulaire gemeente zijn, vijf jaar eerder dan de plannen van het Nederlandse kabinet. Voor de gemeente staan hierbij vier sleutelsectoren centraal: Bouw & Infrastructuur, Biomassa & Voedsel, Maakindustrie en Textiel & Logistiek.

Up New is een initiatief van Midpoint Brabant Circulair, het programma van Midpoint Brabant dat zich bezig houdt met circulaire economie. Midpoint Brabant is het economisch samenwerkingsverband van ondernemingen, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties in Midden-Brabant.

•    Bezoek voor meer informatie de website up-new.nl

Duurzaam vervoer

Duurzaam vervoer wordt steeds meer de standaard, ook voor jouw bedrijf of organisatie. De logistiek in de stad kan slimmer en duurzamer. Bijvoorbeeld door transporten te bundelen en door emissievrij vervoer. Zo zorgen we met elkaar voor een gezonde en leefbare binnenstad waar het prettig wonen en ondernemen is. Op 1 januari 2025 gaat de emissievrije milieuzone in binnen de Ringbanen. Dat is sneller dan je denkt. Het betekent dat alleen vrachtauto’s, bestelbussen, taxi’s en (mogelijk ook) touringcars zonder uitstoot binnen de Ringbanen kunnen rijden. Dus alleen voertuigen die elektrisch zijn of op waterstof rijden. Ben jij hier als ondernemer klaar voor? Beschik jij tegen die tijd over de voertuigen die dan nog in de binnenstad mogen rijden?

Informatie en advies

Met emissievrije voertuigen zet je een belangrijke stap om je bedrijf duurzaam te maken. Wacht niet te lang: informeer je op de website van Zero Emissie Stadslogistiek over de gevolgen en financiële mogelijkheden van emissievrije stadslogistiek voor jouw bedrijf. Hier vind je ook een handige rekentool om een eerste inzicht te krijgen van wat elektrisch rijden voor jouw bedrijfsvoering betekent. Sta jij binnenkort voor de keuze om een vervoersmiddel aan te schaffen? Of wil je een adviesgesprek over de mogelijkheden rondom emissievrij rijden in Tilburg? Bel dan met Michiel de Voogd, beleidsmedewerker Luchtkwaliteit gemeente Tilburg. Hij is bereikbaar op telefoonnummer: 06 - 53 81 84 33.

Kentekencheck zero-emissiezone

Via onderstaande link kunnen eigenaren of chauffeurs op basis van hun kenteken checken of hun voertuig in de toekomst een zero-emissiezone in mag.

Jij duurzaam, wij duurzaam. Samen komen we er. Dit doet de gemeente Tilburg