Bedrijf en terrein
Verduurzamen is een wens van veel bedrijven. Om op energiekosten te besparen, voorbereid te zijn op de toekomst of om te helpen met het behalen van de klimaatdoelen. Maar hoe begin je? Gemeente Tilburg helpt je graag op weg.
CTA Contact
Wil je meer informatie of advies?
Klimaatbestendig bedrijf
Veel bedrijven in Tilburg werken eraan klimaatbestendig te worden. Door het pand en de omgeving te verbeteren, is er minder overlast door hitte, water of droogte. Het eigen terrein aanpassen kan op verschillende manieren.
Parkeerterrein
Parkeerplaatsen liggen meestal vol met stenen, ook op plekken waar geen auto's parkeren. Op dit soort 'versteende' plekken kan het riool overbelast raken en overstromen bij een flinke regenbui. Om dat te voorkomen, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van waterdoorlatende bestrating. Zo kan het regenwater toch de grond in.
Een ander resultaat van een volledig bestraatte parkeerplaats is dat het er flink warm wordt in de zomer. Hoe minder groen, hoe heter het wordt. Ook dit kun je eenvoudig oplossen. Voeg stroken met beplanting toe op plekken waar auto’s niet parkeren. Dat brengt de temperatuur omlaag, maakt het makkelijker voor regenwater om de bodem in te trekken en het ziet er ook nog eens mooi uit.
Hekwerk
Om veel bedrijventerreinen staat een hekwerk. Om het terrein te beschermen of af te scheiden van de buren. Denk eens aan een heg in plaats van een hek. Zo maak je de omgeving direct groener. Het zorgt voor verkoeling, regenwater kan er de grond in en het zorgt voor minder geluidsoverlast van buiten. Is een hek toch nodig voor de veiligheid? Plant er dan klimplanten tegenaan.
Groene gevels
Een kaal bedrijfspand kun je eenvoudig groener maken. Een gevel vol planten zorgt er ten eerste voor dat de temperatuur binnen een stuk fijner is. Dat komt omdat de planten het zonlicht absorberen. Je airco hoeft zo een stuk minder hard te draaien, wat weer energie bespaart.
Groen werkt ook geluiddempend. En geeft extra zuurstof af en neemt juist CO2 op. Een groene gevel van jouw bedrijfspand zuivert dus de lucht. Ook op die manier draag je bij aan een beter milieu.

Groene daken en zonnepanelen
Een groen dak houdt warmte tegen en dempt het geluid. Naast die voordelen, help je ook de biodiversiteit door je dak met planten te bedekken.
Plaats je zonnepanelen op een groen dak, dan hebben ze het grootste rendement. Groene daken nemen namelijk het regenwater op en dat verdampt. Daardoor wordt de temperatuur erboven lager. En zonnepanelen werken beter bij een lage temperatuur.
Subsidie
Klimaatbestendig worden is best een investering. Er zijn subsidies voor verschillende oplossingen. Alle informatie vind je op de pagina Subsidie Klimaatbestendig Tilburg op Tilburg.nl.

Energiezuinig bedrijf
Een duurzaam bedrijf bespaart energie en geld én het is beter voor het milieu. Tal van bedrijven gingen je voor. Er zijn verschillende projecten die bedrijven helpen energiezuiniger te worden.
Energiescans voor mkb-bedrijven
Wil je jouw mkb-bedrijf verduurzamen en besparen op het energieverbruik maar weet je niet goed hoe? Vraag dan nu een energiescan aan bij de gemeente via energiescanmkb@tilburg.nl
Met een energiescan wordt in kaart gebracht hoe je in jouw bedrijf energie kunt besparen. Een expert geeft aan welke besparingsmaatregelen op dit moment de meeste impact hebben voor jouw bedrijf. De gemeente vindt het belangrijk dat mkb-ondernemers kunnen verduurzamen en klaar zijn voor de toekomst. Op deze manier helpen we jouw onderneming daarbij.
Let op: er zijn slechts 40 scans beschikbaar en de eigen bijdrage is 175 euro (de kosten zijn normaal 2000 euro).
Zonnepanelen
Op dit moment is er geen subsidie vanuit de gemeente voor zonnepanelen op bedrijfsdaken. We vinden het wel belangrijk om ondernemers hierbij te helpen. Omdat zonnepanelen op bedrijfsdaken bijdragen aan de klimaatdoelen die we als gemeente hebben. Daarom zijn we aan het kijken hoe we ondernemers hier in de toekomst bij kunnen helpen. Zodra hier meer over bekend is, vindt u dit hier.
Energielabel C
Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw dat groter is dan 100 m² minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw niet aan de regels, dan mag je het vanaf 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. De datum waarop Tilburgse kantoorgebouwen aan deze regel moeten voldoen komt snel dichterbij. Daarom is het slim nu te controleren of jouw kantoor voldoet aan de regels. Vaak kun je met een aantal kleine energiebesparende maatregelen al het verschil maken. Dit is goed voor het klimaat en je bespaart op de energierekening.
Duurzame economie
De Rijksoverheid werkt samen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en andere overheden aan een duurzame economie voor de toekomst. In deze circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt.
Circulaire economie
De transitie naar een nieuwe, circulaire economie is hard nodig. 1970 was het laatste jaar waarin de mensen evenveel grondstoffen gebruikten als de planeet in één jaar kon aanvullen. Vandaag de dag hebben we maar liefst 1,75 aardes nodig om aan onze grondstoffenbehoefte te voldoen.
De gemeente heeft hoge ambities op het gebied van circulariteit. In 2045 wil zij een volledig circulaire gemeente zijn, vijf jaar eerder dan de plannen van het Nederlandse kabinet. Voor de gemeente staan hierbij vier sleutelsectoren centraal: Bouw & Infrastructuur, Biomassa & Voedsel, Maakindustrie en Textiel & Logistiek.
Up New is een initiatief van Midpoint Brabant Circulair, het programma van Midpoint Brabant dat zich bezig houdt met circulaire economie. Midpoint Brabant is het economisch samenwerkingsverband van ondernemingen, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties in Midden-Brabant.
Duurzaam vervoer
Duurzaam vervoer wordt steeds meer de standaard, ook voor jouw bedrijf of organisatie. De logistiek in de stad kan slimmer en duurzamer. Bijvoorbeeld door transporten te bundelen en door emissievrij vervoer. Zo zorgen we met elkaar voor een gezonde en leefbare binnenstad waar het prettig wonen en ondernemen is. Op 1 januari 2025 gaat de emissievrije milieuzone in binnen de Ringbanen. Dat is sneller dan je denkt. Het betekent dat alleen vrachtauto’s, bestelbussen, taxi’s en (mogelijk ook) touringcars zonder uitstoot binnen de Ringbanen kunnen rijden. Dus alleen voertuigen die elektrisch zijn of op waterstof rijden. Ben jij hier als ondernemer klaar voor? Beschik jij tegen die tijd over de voertuigen die dan nog in de binnenstad mogen rijden? Lees verder voor meer informatie, gratis advies en ervaringen van andere ondernemers.
Jij duurzaam, wij duurzaam. Samen komen we er. Dit doet de gemeente Tilburg