Vlinders die door jouw tuin fladderen. Vogels die zich op jouw balkon nestelen. Wist je dat mensen die in een groene omgeving wonen zich gezonder voelen dan mensen die niet veel natuur om zich heen hebben? Heb je zelf geen tuin of balkon? Dan zijn er ook andere manieren om je omgeving groener te maken. Op deze pagina vind je informatie, tips en inspiratie over het vergroenen van je huis, tuin of buurt.
Hoe meer groen in de straat, hoe leuker het eruit ziet en hoe fijner het wonen is. Daarom legt de gemeente graag een geveltuin aan de voorkant van je huis aan als jij geen voortuin hebt. Regenwater kan bovendien door deze geveltuintjes makkelijker de grond in. Dat is goed voor de planten en er is minder kans op een overbelast riool. Een extra voordeel is dat de gemeente subsidies geeft voor het aanplanten van gevelgroen.
Wil jij ook een geveltuin? De aanvraag doe je via de gemeente. Eén keer per jaar schakelen we een team in dat de geveltuintjes aanlegt. Wij halen de tegels eruit en leggen dan de juiste grond. Jij zorgt voor kleurrijke planten en bloemen en het onderhoud. Op de pagina Geveltuintjes op Tilburg.nl vind je meer informatie en kun je een aanvraag indienen. Wil je niet wachten tot alle aanvragen zijn verzameld? Je vindt hier ook meer informatie over het zelf aanleggen van een geveltuin.
(tekst gaat verder onder de foto's)
Een groen dak kleurt niet alleen je dak groen. Het zorgt ook voor een koelere woning in de zomermaanden. Bovendien biedt het voedsel voor insecten en vangt het water op. Op een groen dak groeien namelijk planten, kruiden of grassen. Deze houden regenwater langer vast. Het riool wordt zo minder belast.
Wil jij ook aan de slag met een groen dak op je berging of garage, maar weet je niet goed hoe? Waterschap de Dommel laat je stap voor stap zien hoe je een groen dak aanlegt. Bekijk de video op YouTube.
De gemeente is groot fan van groene daken, gevels en tuinen. We geven er zelfs subsidie voor. Dat houdt in dat je een vergoeding ontvangt voor het plaatsen van een groen dak of een groene gevel. En als je de stenen in je tuin vervangt door groen. Ben je al overtuigd? Bekijk de subsidiemogelijkheden op de pagina Subsidie Klimaatbestendig Tilburg.
Staat er al een houten of stenen schutting om jouw tuin, maar heb je liever een groene haag? Dat kan door er klimplanten tegenaan te laten groeien. Kies je een klimplant met bloemen of vruchten? Dat vinden dieren en insecten fijn, want daar kunnen zij van eten.
Een boomspiegel is het stukje grond rondom een boom. Wist je dat je hier een mooi boomspiegeltuintje van kunt maken door er planten in te zetten? Zo krijgt een boomspiegel meer kleur! Wil je een boomspiegel gaan aanplanten? Neem dan contact met ons op. Wij controleren jouw verzoek en bij akkoord ontvang je van de gemeente een bon. Hiermee kun je een “buurtnatuur”-bordje ophalen en plaatsen bij de boomspiegel. Zo voorkom je dat je boomspiegeltuintje wordt opgeruimd door de groenbeheerders.
In de gemeente Tilburg vind je op heel veel plekken openbaar groen. Dit zijn plantvakken, groenperken en plantsoenen die door de gemeente zijn aangelegd en worden onderhouden.
Maar zou je het leuk vinden om deze op te fleuren met bloemen of kruiden en het onderhoud over te nemen? Adopteer dan een stukje openbaar groen! Dit kun je alleen doen, met andere mensen uit de straat of buurt, maar ook als bedrijf, vereniging of stichting.
Vergeet niet om eerst met buurtbewoners te overleggen en goed na te denken over het onderhoud. De volgende stap is dan om een aanvraag in te dienen. Daarna maak je samen met de gemeente afspraken over het verzorgen van dit stukje groen in jouw wijk of straat. Zodra alle afspraken voor het beheer en onderhoud voor iedereen helder zijn, sluit de gemeente met jou een overeenkomst en geeft dit ook door aan de groenaannemer. Die weet dan dat dit stuk openbaar groen is geadopteerd en niet meer bijgehouden hoeft te worden. Ook plaatst de gemeente een bordje zodat iedereen weet dat het om een geadopteerd stukje groen gaat.
Je kunt ook vooraf overleggen met de wijkregisseur om de mogelijkheden door te nemen. Bekijk hier wie de wijkregisseur van jouw wijk is.
Aanvragen adoptiegroen
adoptiegroen aanvragenDeze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.