We houden Tilburg leefbaar voor mensen, dieren en planten. Dat is keihard nodig, ook omdat het klimaat verandert. Daarom werkt de gemeente Tilburg samen met inwoners, organisaties en bedrijven aan een leefomgeving waarbij we de natuur meer ruimte geven, beter omgaan met water en meer verschillende soorten planten en dieren een thuis bieden. Wat deden we samen in 2024? 15 mooie initiatieven op een rij.
Download hier het overzicht van alle initiatieven op een rij: Groen jaaroverzicht 2024.
In 2024 kregen 9 basisscholen een groen schoolplein! In totaal zijn al 60 basisschoolpleinen aangepast aan het veranderende klimaat. Ook in het voortgezet onderwijs starten scholen met vergroenen: VSO Parcours, het Odulphuslyceum en Yonder. De NDE-hub (Natuur- en Duurzaamheidseducatie) bij het Natuurmuseum ondersteunt de scholen gratis.
In 2024 heeft de gemeente in totaal ongeveer 310 geveltuintjes aangelegd. Ook hebben veel bewoners een verzoek ingediend om zelf een geveltuintje aan te leggen. Dit kun je altijd doen, zolang je het meldt. Wil je dat de gemeente jouw geveltuintje aanlegt in 2025? Je kunt je tot 1 maart 2025 aanmelden via deze link. Wees er op tijd bij, want vol is vol.
Tilburg werd zevende bij het NK Tegelwippen. We hebben ongeveer 150.000 tegels gewipt. Dat is 13.900 vierkante meter, evenveel als ruim twee keer het speelveld in het Willem II Stadion. De Tilburgse Tegeltaxi haalde bij 225 huishoudens de tegels gratis op. In totaal zijn in Nederland meer dan 5,5 miljoen tegels gewipt en vervangen voor bloemperken, bomen, gras en geveltuinen. In 2025 doen we weer mee.
Ecologische verbindingszones (EVZ) zijn groene verbindingen tussen natuurgebieden. Het zijn trekroutes en leef- en voortplantingsgebieden voor dieren en planten. Vaak gaat de aanleg van natuur samen met de uitbreiding van wandel- en fietsroutes. We hebben in 2024 de 1 kilometer lange EVZ Hultense Leij afgerond. Ook hebben we de EVZ's Nieuwe Leij en Zwaluwenbunders voorbereid.
Met de subsidie Klimaatbestendig Tilburg stimuleert de gemeente maatregelen zoals een groen dak en het plaatsen van een waterton. Dit jaar was er ook in het bedrijfsleven steeds meer interesse in waterberging. In totaal is voor ruim 400.000 liter regenwaterberging aangelegd. Ook is subsidie verstrekt voor ruim 6.000 m2 stenen vervangen door groen. En we zijn bijna 5.000 m2 aan groene daken rijker. In totaal kregen particulieren meer dan 100.000 euro en bedrijven meer dan 400.000 euro subsidie.
Ook subsidie aanvragen? Klik dan hier.
In de winter van 2024/2025 plant de gemeente verspreid over Tilburg ongeveer 1.500 nieuwe bomen. Dit doen we om de bomen te vervangen die in de afgelopen jaren dood zijn gegaan of zijn omgewaaid. De gemeente inspecteert en verzorgt in totaal ongeveer 105.000 gemeentelijke bomen, de bossen niet meegeteld. In totaal staan in Tilburg meer dan 250 verschillende soorten bomen. De meest voorkomende soort is de zomereik met ongeveer 24.000 exemplaren.
De gemeente onderhoudt de openbare ruimte op een duurzame manier, samen met Groen Xtra, Dobro en Vebego. Zo maaien we steeds meer bermen en grasstroken ecologisch. Dat betekent: niet wekelijks maaien, maar planten de kans geven om te bloeien. Dat vergroot de biodiversiteit en zo kunnen insecten en kleine dieren in de berm overleven.
Op 18 locaties in Tilburg graasden schaapskuddes voor natuurlijk beheer van groen. Schapen grazen selectief. Ze knabbelen het gras op en laten andere waardevolle plantjes staan. Ook bemesten ze de grond en verspreiden ze zaden. Zo krijgen wilde bloemen en kruiden kans om te groeien.
De gemeente haalt een deel van de gevallen bladeren op om te verwerken tot bladmulch. Bladmulch verbetert de kwaliteit van de grond. De bodem droogt minder snel uit en dat is goed voor de planten. Op sommige plekken lieten wij de bladeren bewust liggen, als schuilplaats voor egeltjes en insecten. In 2024 is meer dan 2 miljoen liter bladmulch verwerkt. Dat zijn ongeveer 3 zwembaden van 25 meter vol.
Op veel plekken in de gemeente is openbaar groen te vinden. Tilburgers kunnen het onderhoud van deze groene plekken overnemen van de gemeente. En zelf opfleuren met bloemen of kruiden. Dat heet adoptiegroen. De gemeente sloot 5 adoptiegroen overeenkomsten met Tilburgers, samen goed voor 209 m2 adoptiegroen. Meer weten? Klik dan hier.
De binnenstad is weer groener geworden in 2024. In verschillende straten is 'verticaal groen' (klimplanten en smalle struiken) geplant, bijvoorbeeld in het Vincentiuspad. Bij een paar winkels in de Heuvelstraat zijn geveltuinen gemaakt en op het Stadsforum staan prachtige bomen.
De gemeente investeert in het vervangen en verbeteren van een groot aantal speeltuinen. In 2024 hebben we 30 speeltuinen vernieuwd. Daar hebben we bijna 1.200 m2 aan nieuw groen geplant. De Tilburgse speeltuinen zijn nu rijker aan grasvelden, plantvakken, hagen en bomen.
De actie 'Eten uit eigen tuin of balkon' was binnen 3 dagen uitverkocht. De Fruitboogerd leverde de fruitstruiken en -bomen en de gemeente betaalde de helft van de prijs. In totaal zijn 760 fruitbomen en 888 bessenstruiken uitgedeeld aan 418 huishoudens. Zij genieten het jaar rond: bloesem in het voorjaar, schaduw in de zomer én heerlijk fruit in het najaar.
Op zaterdag 2 november 2024 was het boomfeestdag. Gezinnen uit Tilburg en Loon op Zand plantten bomen voor hun kind(eren) in Landschapspark Pauwels. In totaal zijn 100 Geboortebomen geplant. Het planten van een Geboorteboom staat symbool voor de wens dat ieder kind kan opgroeien in een groene, gezonde wereld.
Gemeente Tilburg heeft klimaatscores voor nieuwbouw vastgesteld. Daarin staan getallen over groen en water bij nieuwbouw. Voor een woonwijk geldt bijvoorbeeld de verwerking van 60 mm regenwater per m2, maximaal 60% verharding, minimaal 40% groen en minimaal 30% schaduw van bomen op looproutes. Zo maken we Tilburg klaar voor een veranderend klimaat.
Gemeente Tilburg bedankt haar partners en inwoners voor alle groene stappen die in 2024 zijn gezet. We gaan samen voor een groen en klimaatbestendig 2025!
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.