Grootste laadplein voor elektrische afvalverwerkingsvoertuigen geopend
05 juli 2024 Nieuws duurzamertilburgOp vrijdag 5 juli is bij het Brabants Afval Team (BAT), onderdeel van de gemeente Tilburg, het grootste laadplein voor elektrische afvalverwerkingsvoertuigen in Nederland geopend. Dit laadplein is in eerste instantie bedoeld voor de inzamelwagens van het BAT, maar andere ondernemers kunnen er ook gebruik van maken. Wethouder Maarten van Asten (Afval) opende het laadplein. Het is het eerste laadplein in Nederland dat op deze schaal door een gemeente is aangelegd.
Op dit laadplein staan 19 laadpalen. Ook is er een zonnecarport, waar zonnepanelen stroom opwekken. Een batterij slaat deze energie op om deze later te kunnen gebruiken. Hierdoor kunnen de wagens ‘s nachts worden opgeladen. De gemeente heeft met Kenter, leverancier van energieoplossingen, intensief samengewerkt voor de constructie. Het BAT gaat de komende jaren 55 elektrische vuilniswagens krijgen die gebruikmaken van dit laadplein en een verdere uitbreiding van het laadplein. Zo bereiden het BAT en de gemeente Tilburg zich voor op de zero-emissiezone die vanaf januari 2025 gefaseerd wordt ingevoerd.
Wethouder Van Asten is blij met het nieuwe laadplein: “Doordat het stroomnetwerk overbelast is, is het voor ondernemers moeilijker om te verduurzamen, zoals het elektrificeren van hun wagenpark. We hebben daarom de krachten gebundeld met andere partijen om een passende oplossing te vinden voor het opladen van elektrische bedrijfsvoertuigen en daar is dit laadplein het resultaat van. Zo zetten we weer een stap in de energietransitie waarbij we hopelijk andere gemeenten inspireren. Meerdere partijen profiteren van dit nieuwe laadplein; vervoerdersbedrijf Arriva, de buren van het BAT, gebruikt de stroom van het laadplein. En ook andere ondernemers kunnen hier hun bedrijfsvoertuigen laden. Zo gaan we samen stap voor stap naar een duurzamer Tilburg!”
Henk Kluytmans, Chief Growth Officer bij Kenter: “Dit is een fantastisch initiatief vanuit de gemeente, in het kader van verduurzaming. Gemeenten staan voor een grote uitdaging in de energietransitie, maar zijn vaak ook koplopers op dit gebied. Dit project is daar een mooi voorbeeld van. We zijn dan ook onwijs trots dat we Tilburg mochten ondersteunen hierbij, waarbij samenwerking een kernwoord is.”
- Wil jij gebruikmaken van een laadpaal bij het BAT? Kijk dan hier voor meer informatie.
Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door het project ‘Living Lab Heavy Duty Laadpleinen’ van Rijkswaterstaat. Kijk voor meer informatie over dit project op Living Lab Heavy Duty Laadpleinen.