logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Een 10-jarenplan in 9 maanden dankzij de Green Deal Loven-Kanaalzone

06 juni 2024 Nieuws duurzamertilburg

Zoals zoveel ondernemers hadden de eigenaren van Kringloop Tilburg grootse plannen om te verduurzamen, maar geen idee waar te beginnen. “Totdat we meededen met de Green Deal Loven-Kanaalzone. Ons 10-jarenplan zonder gedoe in 9 maanden gerealiseerd, dat hadden we nooit verwacht!”

Huizenhoog zagen Dennis en Sander Geijs op tegen de subsidieaanvragen voor hun vergroeningsplannen voor Kringloop Tilburg. De broers vreesden een doolhof van lastige vragen en lange doorlooptijden. Daarnaast is verduurzaming best complex en ondoorzichtig, alle ontwikkelingen gaan razendsnel. Dus waar begin je en welke keuzes maak je? Toen ze via hun ondernemersvereniging hoorden over de Green Deal Loven-Kanaalzone, wisten ze direct: dit is wat we zoeken! Na een behoeftebepalingsgesprek om te kijken waar verduurzamingskansen lagen sloten ze de handen ineen met gemeente Tilburg, Waterschap de Dommel en provincie Noord-Brabant. Ook aannemer Dobro, Interpolis en Joosten Ecodak, de verduurzamingspartner van Interpolis, sloten aan.

“Duurzaamheid zit in het dna van ons bedrijf”

Al sinds de start van het bedrijf investeerden de broers in duurzame oplossingen zoals ledlampen, infraroodverwarming en zonnepanelen. Een paar jaar geleden ging de knop volledig om, vertelt Sander: “In ons 10-jarenplan focusten we op duurzame groei. Omdat we het belangrijk vinden om iets moois neer te zetten met ons bedrijf. Eerst stapten we over op circulaire partners, die al onze reststromen duurzaam verwerken tot nieuwe grondstoffen. Onze volgende wens was een groen dak, meer groen op het buitenterrein, misschien een ondergrondse waterberging. Er lagen alleen maar stenen op ons terrein. In de zomer werd het er bloedheet, bij stortbuien overstroomden alle putten en stond het terrein blank.”

“Ons 10-jarenplan is in minder dan één jaar gerealiseerd”

Verzekeraar Interpolis kent het belang van vergroening om waterschade te voorkomen als geen ander. Interpolis nam de rol van projectleider op zich en bracht alle partners aan tafel. En toen ging het snel, blikt Dennis terug: "Onze partners namen ons al het uitzoek- en regelwerk uit handen. Samen ontdekten ze steeds meer subsidiemogelijkheden en zorgden ze voor een snelle en soepele subsidieaanvraag. Ook kwamen ze met allerlei nieuwe ideeën. De synergie was enorm. We zeiden ‘ja’ op alle suggesties en het resultaat is grootser dan we durfden te dromen. Via Joosten Ecodak legden we een groen dak aan. Aannemer Dobro verzorgde een volledig groen buitenterrein met ondergrondse waterberging, waterdoorlatende tegels op de parking en een wadi. Dit traject was in 1 woord fantastisch. Ons 10-jarenplan hebben we in 9 maanden gerealiseerd!"

Er bleek veel meer mogelijk dan gedacht

Sander vult aan: "Ook voor onze partners was dit een leerzaam traject. Zelfs zij wisten vooraf niet precies welke subsidies en welke combinaties er allemaal mogelijk waren. Dankzij alle subsidies vanuit de gemeente Tilburg, Waterschap de Dommel en de Provincie Noord Brabant hoefden we zelf maar 13% te investeren. Nog steeds een behoorlijk bedrag, maar wij zien dit als een waardevolle investering in onze leefomgeving.” 

Met dit project ligt er nu een blauwdruk voor andere ondernemers. De broers delen hun ervaringen graag: “Als je toe bent aan de volgende stap in verduurzaming, kom dan gerust eens koffiedrinken!”
 

Wil je ook aan de slag met het verduurzamen van je bedrijf? Neem dan een kijkje op de pagina Bedrijf op deze website. Hier vind je onder andere handige tips en informatie over subsidies. Ben je ondernemer op bedrijventerrein Loven of Kanaalzone en wil je na het lezen van dit verhaal ook deelnemen aan de Green Deal? Kijk dan op de website Vitaaltilburg.nl voor meer informatie.