logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Een sneeuwwitte bruidsjurk

05 juni 2024 Nieuws duurzamertilburg

Alsof ze nooit gedragen zijn. Prachtige bruidsjurken in alle soorten en maten. Wachtend om opnieuw een bruid te laten schitteren. Tegen een zacht prijsje. En de opbrengst? Die gaat naar het goede doel. ‘Uit Liefde’. De winkel had geen betere naam kunnen krijgen. Uit het bevlogen en enthousiaste verhaal van eigenaresse Evelyne Klerx blijkt al snel waarom.

“Het begon allemaal met kleding verkopen op de MeiMarkt medio 2000", vertelt Evelyne. “Mijn ouders zetten zich in voor een goed doel. Daar wilde ik ook mijn steentje aan bijdragen. En dus ging de opbrengst daar naartoe. Op een gegeven moment lag de zolder overvol met kleding. Dat paste echt niet meer in een kraampje", lacht ze. Al snel kwam er een winkelpand op haar pad. “Leuke dingen op de kop tikken voor weinig geld, dat is altijd al een grote hobby van mij geweest.” Ze blijkt niet de enige. Want tot op de dag van vandaag weten velen de weg te vinden naar Tante Pollewop, haar winkel vol tweedehands kleding.  

Bruidsjurken in de daklozenkrant 

‘100 trouwjurken ter overname’. Die oproep zag een vriendin van Evelyne staan in de kerstuitgave van de daklozenkrant. ‘Echt iets voor jou’. Dat was rond 2017. “Een aardige dame uit Breda leende trouwjurken uit aan mensen zonder inkomen. Trouwjurken nemen veel ruimte in beslag, ze wilde haar huis terug.” Evelyne ging naar Breda, het klikte en zo verhuisden de jurken naar Tilburg. “Het aantal bruidsjurken neemt nog steeds toe. Ook bruidszaken geven me hun oude collectie. Gloednieuwe jurken dus. Die moet ik wel kwijt kunnen. Hier in de winkel hangen al ruim 200 jurken. Dat is lang niet alles.” En dus veranderde het lenen na verloop van tijd in verkopen. Wat bleef? “De opbrengst van de trouwjurken en accessoires gaat nog altijd naar het goede doel via ons Suikertantefonds.”  

Bij Beau 

Sinds haar tv-optreden bij Beau nam het aantal volgers op Instagram en Facebook flink toe. “Ik krijg zulke leuke reacties", vertelt Evelyne met een grote glimlach. “Zo schreef iemand: ‘Als mijn vriend me ooit gaat vragen, dan kom ik naar Tilburg!' Mensen uit heel het land en ver daarbuiten weten Uit Liefde te vinden. Tot aan Italië, Zwitserland, Engeland, Zweden en Costa Rica aan toe. “Ze hebben wel een link met Nederland, maar toch. Mooi dat steeds meer mensen kiezen voor duurzaamheid. Het is echt niet meer van deze tijd om 2.000 euro neer te tellen voor een jurk die je maar 1 dag draagt. Er is al zo'n groot aanbod van prachtige, tweedehands jurken. Netjes gestoomd en schoon. Je zou misschien denken dat de meeste aanstaande bruiden hier komen vanwege de lage prijzen. Dat blijkt niet het geval. Er komen vooral vrouwen die al duurzaam en bewust leven. Zij gaan niet met de stroom mee en zoeken iets anders. Allemaal zulke lieve mensen trouwens.”

Kan geen toeval zijn 

Heel mooi dat vrouwen hun trouwjurk doneren om er een ander blij mee te maken. Zoals een oudere dame. Evelyne: “Ze ging kleiner wonen en vond haar jurk terug. Ze hoopte dat de jurk nog te recyclen was voor iets anders. Toen ik 'm zag, was ik gelijk verkocht. Een plaatje van een vintage jurk", aldus een bevlogen Evelyne. “Ik plaatste de foto van een model in die jurk op Insta. Een meisje uit Friesland reageerde enthousiast. Ze was precies op zoek naar zo'n jurk. Hij bleek geknipt voor haar. Haar stralende bruidsfoto heb ik doorgestuurd naar de oudere dame. Ze moest ervan huilen. Hoe mooi dat je kunt delen in het geluk van een ander. Maar het gaat nog verder. Vorige week kwam een aanstaande bruid uit Den Haag op bezoek. Ik vroeg haar hoe ze ons kende. Haar schoonmoeder had eerder haar trouwjurk aan ons gedoneerd. Geloof het of niet, dat bleek de oudere dame te zijn!”

Van leuke hobby naar bewust leven

Voordelig bijzondere tweedehands spullen vinden is altijd een sport geweest voor Evelyne. “Destijds speelde duurzaamheid nog helemaal geen rol. Ik vond het gewoon hartstikke leuk. Langzamerhand is het besef steeds meer doorgedrongen hoe belangrijk het is om spullen opnieuw te gebruiken. En je niet te laten meeslepen door steeds maar iets nieuws te kopen. Veel te duur, niet origineel en heel belastend voor de wereld waarin we leven. Al mijn kleding is tweedehands. De inrichting van mijn huis trouwens ook. Je vindt de mooiste spullen, als je goed rondkijkt. En je houdt ook nog eens flink wat geld over. Heel mijn gezin ‘kringloopt’. En als je erbij stilstaat, gebruikt iedereen tweedehands spullen. Denk maar eens aan het bestek en servies in een restaurant of de bedden in een hotel. Ik zou zeggen, probeer het gewoon eens, tweedehands. Laat je verrassen door wat voor moois er allemaal is. En creëer zo je eigen stijl. Je kunt altijd nog naar een gewone winkel.”  

Benieuwd naar meer verhalen van bevlogen Tilburgse ondernemers en tweedehands liefhebbers? Lees het op duurzamertilburg.nl/spullen