logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Groener leven in de Fatimastraat dankzij bewoners

08 mei 2024 Nieuws duurzamertilburg Tilburgse voorbeelden

Groen is niet alleen beter voor het klimaat, het ziet er daarnaast ook veel mooier en gezelliger uit. Dat vinden Erik Groels en Michèl van Zon van B&B de Stadsslaperij ook. En dus maakten ze een plan om de Fatimastraat flink groener te maken. Buurtbewoners waren al snel enthousiast en ook de gemeente stond positief tegenover hun idee. Ruim een half jaar later is hun wens al een feit en de straat een stuk aantrekkelijker. Een goed voorbeeld van een mooie samenwerking tussen bewoners en de gemeente, met een wijkgerichte aanpak.

 Ruim 4 jaar geleden verruilden Erik en Michèl hun appartement in de Reeshof voor het winkelpand in de Fatimastraat. Voorheen zat een kapsalon in het pand. Erik: “Wat ons hier direct opviel, was de enorm brede stoep. Ongetwijfeld ooit bedacht vanwege het winkelgedeelte hier. Heel veel grijs dus en weinig groen. Een groot contrast met waar we vandaan kwamen.”    

Moodboard  

En dus gaat Erik aan de slag met een moodboard. Op het wensenlijstje: minder tegels, meer groen en zitelementen. In een gesprek met de gemeente bespreken wijkregisseur Kees van Kempen en de groenontwerper de (on)mogelijkheden. De groenontwerper werkt de ideeën verder uit in een tekening. Erik stopt briefjes in de bus bij 10 huizen waaronder 4 studentenhuizen, om een middag te komen sparren over de plannen. Ze hangen het moodboard ook voor het raam van hun B&B. Erik: “Regelmatig bleven passanten staan om de plannen te bekijken. We kregen vaak een compliment, dat was echt leuk.” Uiteindelijk omarmt iedereen het idee en ondertekent het plan. Kees inventariseert binnen de gemeente welke afdelingen allemaal kunnen bijdragen, om de vergroening daadwerkelijk te kunnen uitvoeren. De afdelingen ruimte, ruimtelijke uitvoering en vooral ook team wijken dragen financieel bij om het bewonersinitiatief te realiseren.  

Groene uitstraling  

“We mochten als bewoners het groen adopteren, wat betekent dat je het zelf onderhoudt. In dat geval konden we kiezen uit hoogwaardiger groen. Maar ik kreeg de buren niet zover", lacht Erik. En dus kozen ze uit een groen basisaanbod. Dat maakt het groene resultaat met duizenden planten er niet minder om. “Ik vind het niet erg om het netjes te houden, te schoffelen en zwerfafval te verwijderen. Bovendien denk Piet van twee deuren verderop, er ook zo over. Al het groen doet de uitstraling van deze straat zoveel goed. Het is daarnaast een mooie aanvulling op ons geveltuintje en het pand komt veel mooier tot zijn recht.” De paar duizend gasten die jaarlijks bij Michèl ontbijten, profiteren voortaan van een fijner uitzicht.  

Verbinding en water bij de wijn  

De plannen en de uitvoering zorgden voor verbinding in de buurt. “Ondanks dat de straat 3 maanden openlag, was er geen kritiek. We hebben het idee samen uitgewerkt vanuit bewoners. Dat zorgde voor veel meer sympathie dan wanneer de gemeente jou iets ‘oplegt’", vertelt Erik. Ook de betonnen zitplekken gaan bijdragen aan meer verbinding in de wijk, volgens hem. “Voorheen hadden we een picknicktafel staan. Daar gingen studenten soms aan zitten. Dat zorgde voor ambiance. De nieuwe zitplekken zijn bedoeld om even bij te buurten. Zo ontstaat een mooie dynamiek in deze rustige wijk, aan de andere kant van de Piushaven.” Naast het op verzoek van een bewoner verplaatsen van de fietsenrekken, kwamen er ook 5 parkeerplaatsen bij. “Die zijn uiteindelijk een mooie toevoeging voor de gasten van onze B&B en van Zoete Moed.”  

Goed voorbeeld doet goed volgen  

Inmiddels zijn bewoners uit de Lourdesstraat ook aan de slag met het vergroenen van hun straat. “Dat zorgt ook voor meer veiligheid, want auto's kunnen niet meer op de stoep parkeren. Ik zou iedereen aanbevelen om in gesprek te gaan met je buren over hoe je je straat wilt verbeteren en er gewoon voor te gaan. Ook wij hebben nog wensen. Een wegversmalling bijvoorbeeld en een andere plek voor de containers.” Michèl: “Onlangs deed ik een melding via Fixi dat de stoep aan de overkant schots en scheef lag. Binnen een week lag het weer netjes!” Erik: “Het is bijna een soort spel en leuk om te doen. Wees blij met zaken die je voor elkaar krijgt. Samen maken we Tilburg nog mooier en veiliger.” Alle tips over activiteiten in Tilburg die Michèl aan zijn nationale en internationale gasten geeft, volgen ze enthousiast op. “Zij waarderen de sfeer en het karakter van Tilburg enorm. We krijgen alleen maar positieve reacties.”  

Heeft u ook plannen voor het vergroenen van uw straat, neem dan contact op met de wijkregisseur van uw stadsdeel. Kijk voor meer info op tilburg.nl (zoekwoord: wijken).