logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Op avontuur in eigen tuin

28 mei 2024 Nieuws duurzamertilburg Tilburgse voorbeelden

Laura woont met haar man en drie kinderen in Tilburg. Ze hebben volop plannen met de tuin. “Wij gaan tegels wippen, omdat wij de tuin groener willen maken. Gras voor de kinderen bijvoorbeeld, die kunnen daar lekker in spelen. Ze vinden het heel fijn om op blote voeten te lopen. Gras is natuurlijk veel zachter dan tegels.” De Tegeltaxi haalt de tegels gratis bij haar op. “We krijgen ook subsidie. Van dat geld kopen we extra plantjes.”

Nog meer groen 

Zodra de Tegeltaxi de tegels heeft opgehaald, begint de aanleg van de grasmat. Laura: “De Tegeltaxi is lekker makkelijk, je hoeft de tegels niet zelf te sjouwen en weg te brengen. Wij kunnen dan zelf gelijk beginnen met het groener maken van onze tuin. Aan de andere kant van de tuin willen we leibomen gaan planten. Onder de bomen komen kruidenplantjes.” Door het vervangen van tegels door groen, maken Laura en haar man de tuin klimaatbestendiger. Daarvoor geeft de gemeente een subsidie. “Dat had mijn man in Stadsnieuws gelezen.”

Stap voor stap

Toen we hier een paar jaar geleden kwamen wonen, heb ik er een paar tegels uitgehaald en plantjes geplant. Het jaar erop verving ik weer wat tegels door groen. Maar dit jaar pakken we het dus groter aan.  Ik vind het leuk om te tuinieren maar ben niet zo traditioneel. Gewoon lekker aanrommelen als het uitkomt. Het hoeft van mij niet allemaal recht te staan en ‘onkruid’ hoeft niet weg. Elk plantje heeft en doet wel iets voor de natuur. Voor de vogels, bijen en vlinders.”

Laura's kinderen zijn dol op alle kleine diertjes die ze vinden in de tuin. “We willen ook graag meer insecten aantrekken.” Laura zoekt samen met haar kinderen insecten in haar tuin. De kinderen vinden allerlei diertjes: slakken, wormen, rupsen en pissebedden. Laura: “Ze zijn schattig he?” Haar dochter reageert: “Ja heel schattig. Zullen we de slak in het groen zetten? In de zon verbrandt ‘ie.”

Moeder natuur als medicijn  

“Ik heb rozen en veel losse kruidenplantjes. En plantjes waar veel bijen en vlinders op afkomen. Van de kruidenplantjes, zoals het Duizendblad, maak ik zelf zalfjes. Die zalfjes helpen voor van alles, bijvoorbeeld als je een snijwond of blauwe plek hebt. Het zorgt voor snellere genezing. Ik ga het duizendblad ook tussen het gras zetten, omdat Duizendblad het vocht goed vasthoudt onder de wortels. Zo blijf het gras vochtig op warme dagen en dus mooi groen. Ik heb ook Oost Indische Kers. Die kun je eten en smaakt heel lekker. De Oost Indische Kers wordt groot, en daarom kunnen er ook veel diertjes onder zitten. De rozen vind ik heel mooi en je kunt van de rozenbottel heel lekkere ranja maken. Planten zijn dus niet alleen heel mooi, maar je kunt er ook veel mee.”

Slimme compostkorrels  

“Als ik de tegels uit de tuin heb gehaald, leg ik compostkorrels op het zand en daar overheen de grasmat. Zo zorg ik ervoor dat de grond zichzelf gaat verrijken. Dat komt omdat de compostkorrels heel veel insecten aantrekken. De insecten maken het zand voedingsrijk. Je hoeft dus niet al het zand eruit te scheppen, als je zorgt dat er genoeg compost is voor de insecten. Compostkorrels stinken ook niet, dus dat is fijn. Ik heb compostzakken opgehaald bij de milieustraat van de gemeente Tilburg. Het is compost dat uit Tilburgs GFTE afval komt. Je kunt er daar gratis twee per keer meenemen. Ik kan het zeker aanbevelen.”

Meer informatie

Hier vind je meer informatie over de subsidie. Vanaf 1 juli kun je je hier aanmelden voor de tegeltaxi.