logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Landelijk duurzaamheids- certificaat voor het Stadhuis

16 juni 2023 Nieuws duurzamertilburg

De gemeente Tilburg kreeg 13 juni het zogeheten BREEAM-certificaat voor de duurzame verbouwing van het Stadhuis. Het gerenoveerde Stadhuis opende in 2021. Tijdens de verbouwing was er veel aandacht voor circulariteit en duurzaamheid. Het Stadhuis heeft nu energielabel A+++.

Uitreiking van het certificaat

Dennis Damink (l) en Thomas Heye (r). (Foto: Roos van Trommelen)

Voor de renovatie was dit label F. Hoe minder fossiele energie het gebouw gebruikt, des te beter het energielabel is. Het hoogste label is A+++++, het laagste G. De gemeente vindt het belangrijk dat haar gebouwen zo duurzaam mogelijk zijn. Daarom is daar volop aandacht voor bij nieuwbouw of renovatie van gemeentelijke gebouwen.

BREEAM

Het BREEAM keurmerk meet de duurzaamheid van vastgoed. Hoe duurzamer het gebouw, des te hoger de score. Het Stadhuis haalde een score van 81,96%. De gemeente kreeg het certificaat op de vastgoedbeurs PROVADA. Dennis Damink, hoofd van de afdeling Vastgoed bij gemeente Tilburg, nam de prijs in ontvangst van Thomas Heye van Dutch Green Building Council.  

Goede voorbeeld 

Wethouder Yusuf Çelik (Maatschappelijk Vastgoed): “Ons stadhuis is een plek waar de gemeente, inwoners, ondernemers en partners elkaar ontmoeten en samenwerken. Het gebouw past wat mij betreft ook naadloos bij Tilburg als vernieuwende stad. Daarbij zijn, naast benaderbaarheid en transparantie, ook duurzaamheid en circulariteit belangrijke thema’s. We zijn als bestuur dan ook erg blij met het BREEAM Excellent certificaat. Zo geven we met het Stadhuis, en straks ook met onze vernieuwde stadswinkel, het goede voorbeeld en inspireren we hopelijk daarmee ook andere eigenaren, beleggers en ontwikkelaars die hun gebouwen willen renoveren.”  

Bij de tijd 

Thomas Heye: “Een gebouw renoveren en daarmee weer geschikt maken voor langdurig gebruik is ontzettend duurzaam. En Tilburg heeft laten zien dat jullie het gebouw qua comfort en gezondheid echt helemaal bij de tijd hebben kunnen maken. Opvallend is dat van alle renovatieprojecten in Nederland, Tilburg bij deze renovatie de hoogste scores  behaalde op de categorieën gezondheid (87,50%) en vervuiling (92,31%). De eerste kijkt naar medewerkers en bezoekers, of het in het gebouw aangenaam, comfortabel en gezond is. De tweede naar de omgeving; of er geen geluidsoverlast is en of je de omgeving niet vervuilt. Die combinatie is oprecht heel goed. Zeker aangezien het om een niet-commercieel project gaat en het dus aantoont dat gemeente Tilburg écht duurzaam wil bouwen of renoveren. De totale score die met deze renovatie is behaald kan ook bijzonder worden genoemd, slechts 3 andere projecten behaalden hogere scores. Het komt dus niet vaak voor.” 

Toekomstbestendig

De prijs werd uitgereikt door Dutch Green Building Council (DGBC); De landelijke maatschappelijke organisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving in hoog tempo toekomstbestendig te maken. Ze ontwikkelen en beheren BREEAM-NL, het meest gebruikte keurmerk in Europa om de duurzaamheidsprestaties van gebouwen en gebieden te beoordelen en te meten. BREEAM is een internationaal erkend duurzaamheidskeurmerk die gebouwde omgevingen beoordeeld. Om de BREEAM excellent score te halen wordt het gebouw op verschillende onderwerpen beoordeeld waaronder: energie, gezondheid, materialen, afval, water.