logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

'Mensen die tweedehands kopen, zijn heel bewust op zoek naar iets'

08 juli 2024 Nieuws duurzamertilburg

Tweedehands is een belangrijk gegeven voor Gert Gering. Een fanatiek verzamelaar van vinyl. Hij struint de tweedehands zaken en rommelmarkten in Tilburg regelmatig af op zoek naar een ontbrekend pareltje in zijn collectie. Maar ook op andere vlakken is tweedehands belangrijk voor hem. Hij heeft veel tweedehands meubels staan in zijn huis en wil ooit nog een tweedehands elektrische auto kopen. Gert is niet zo van het 'weggooien'.

Gert heeft een enorme collectie vinyl. Veel daarvan is tweedehands. "Ik denk dat meer dan helft van mijn collectie tweedehands is. Tweedehands kopen deed ik al als tiener. Het was natuurlijk een stuk goedkoper dan nieuw kopen. Mijn eerste plaat was van Deep Purple. Dat weet ik nog goed, dat was de plaat 'Shades of Deep Purple.' Een plaat is iets tastbaars. Op de hoes kan je ook heel veel info vinden, wie op de plaat meespelen bijvoorbeeld. En vaak zitten de teksten ook bij een plaat. Ik vind vinyl fijn omdat je dan iets tastbaars in handen hebt. Spotify gebruik ik natuurlijk ook. Dat is heel handig en makkelijk. Maar bij streamingdiensten heb je niks tastbaars in handen."

Collectie aanvullen

"Ik koop veel bij concerten en op festivals. Op Best Kept Secret heb ik een stuk of 8 platen gekocht van artiesten die daar optraden die ik vooraf niet kende. Dat is dan een tastbare herinnering. Bij optredens hebben artiesten soms platen bij zich die je online niet kunt bestellen of in de winkel niet kunt krijgen. En er zijn wel groepen van liefhebbers op Facebook waar je ook dingen kunt kopen of ruilen. En ik koop ook nieuwe platen. Het is voor een verzamelaar geen optie om alleen tweedehands te kopen. (Lacht) En nieuw kopen is ook het begin van tweedehands natuurlijk. Gewoon zuinig met je spullen omgaan."

Tweedehands

Op de vraag of er in Tilburg genoeg aanbod is aan tweedehands vinyl antwoordt Gert bevestigend. "Je hebt verschillende platenzaken. O.a. Sounds en Diggers. En natuurlijk op de rommelmarkten en bij garage sales ook. Daar kun je soms mooie dingen vinden. Ik kocht laatst een stapeltje cd’s van een Indiase vrouw met hele toffe Bollywoodmuziek op een rommelmarkt in Noord. Ik moet wel zeggen dat het aanbod op markten wel minder wordt. Er is ook veel troep. Maar als je goed zoekt, vind je soms wel hele bijzondere dingen."

Weinig nieuw

Gert koopt niet alleen zijn vinyl vaak tweedehands. Dat doet hij ook met andere spullen in zijn huis. Hij wijst naar de boomstronktafeltjes. “Die zijn van Philip Starck. Ik ben echt fan van die man. En die lamp daar heb ik meegenomen van de Schouwburg. Die wilden ze weggooien maar dat is gewoon echt een designlamp. Dat is mooi, duurzaam en blijft geld waard. Mijn kleding koop ik ook regelmatig via Vinted of Marktplaats. Ik koop dingen dus graag tweedehands. Dat duurzame aspect is belangrijk voor me. Mensen die tweedehands kopen, zijn vaak heel bewust op zoek naar iets. Als je dat vindt, ben je er heel blij mee. Dat is veel leuker dan naar de winkel rijden en het nieuw kopen.”

Recylen

Je zou denken dat het omsmelten van oud vinyl niet zo heel moeilijk hoeft te zijn. Gert weet dat het helaas anders ligt. "Je zou denken, smelt het om en maak er een nieuwe plaat van maar dat kan dus niet. In de oude platen zit een soort van metaal waardoor recyclen niet lukt. De band Coldplay heeft wel een poging gedaan om een plaat te maken van gerecycled materiaal. Die heb ik, dat is een heel bijzondere uitgave. Deze band is zich sowieso heel bewust van de vervuiling die toeren met zich meebrengt. Het vliegen en het rijden met die touringcars. Toeren hebben ze zelfs een tijdje niet gedaan." 

Begrip verzamelwoede

De omgeving van Gert zet wel eens vraagtekens bij zijn hobby. "Mijn vriendin snapt dit niet. Die heeft zoiets van hou je platen maar lekker thuis ik hoef het niet. Maar veel mensen in mijn omgeving hebben wel tweedehands. Het is gewoon belangrijk dat we tweedehands blijven kopen. En die tweedehands winkels zijn ook booming. Ik vind wel dat ze steeds duurder worden en zich meer gaan gedragen als echte winkels. Dat ideële mag van mij wel weer een beetje terugkomen."

Duurzaam

Naast de tweedehands spullen in huis, is Gert ook met zijn huis zelf bezig met het thema verduurzamen. “Ik heb net dubbel glas laten zetten. En ik heb de vloer geïsoleerd. Ik ben aan het sparen voor de isolatie van het dak. Als het kan, wil ik ook nog een tweedehands elektrische auto kopen. En ik handel ook in platen. Dat is ook een vorm van duurzaamheid. Ik verkoop best veel platen. Van het geld dat ik daarmee verdien, koop ik weer nieuwe platen. En platen blijven geld waard, ook dat is duurzaam. Gewoon zuinig zijn op je spullen. Goede exemplaren worden zelfs meer geld waard. Ik heb bijvoorbeeld Nevermind van Nirvana in de originele persing. Daar betaalde ik 25 euro voor, nu is die tussen de 200 en300 euro waard.”

Benieuwd naar meer verhalen van bevlogen Tilburgse ondernemers en tweedehands liefhebbers? Lees het op duurzamertilburg.nl/spullen.