logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Tweede plaats voor Tilburg tijdens NK Tegelwippen

15 november 2023 Nieuws duurzaam Nieuws duurzamertilburg

Tilburg deed samen met 172 andere gemeenten mee aan het NK Tegelwippen. Een wedstrijd tussen gemeenten in het vervangen van tegels door groen. Tilburg is op de 2e plaats geëindigd in het klassement grote gemeenten.

Er zijn samen maar liefst 358.234 tegels gewipt en vervangen door groen. Dat is meer dan 7 groene Pieter Vreedepleinen.

In Tilburg zijn 2.300 tegels gewipt om geveltuintjes aan te leggen. De subsidieregeling klimaatbestendig Tilburg hielp inwoners om groene gevels aan te leggen en stenen te verruilen voor groen. Heel wat tuinen zien er inmiddels een stuk groener uit. Ook allerlei andere partijen zoals Albert Heijn XL, Fabriek59 en Tilburg University maakten hun omgeving een stuk groener.

Stuk groener

Rik Grashoff, wethouder Klimaat, Groen, Openbare ruimte en Mobiliteit: “Ik ben trots dat we met zoveel inwoners, ondernemers en allerlei andere partijen Tilburg weer een stuk groener hebben weten te maken. En dat we samen het belang inzien van een groenere stad. Een tweede plek op het NK Tegelwippen is dan ook zeker een mooie opsteker.” 

Uit de praktijk  

Tilburgers Aurora van Schijndel en Bert ten Bokkel wipten tegels in hun achtertuin. Ze konden de tegels gratis laten ophalen door de Tegeltaxi, een initiatief van de gemeente. Bert: “Wat is er nou aan een tegel?” Aurora’s reactie op de 2e plek van Tilburg in het NK Tegelwippen: “Een mooi resultaat! Daar mag Tilburg trots op zijn.” Aurora en Bert houden van groen en willen de biodiversiteit een handje helpen. Ze hebben nu minder last van hitte in de zomer en het regenwater kan voortaan de grond in. Bert hoopt dat nog meer Tilburgers gaan tegelwippen en hoopt op meer groene parkeerplaatsen in de stad. Aurora ziet het aantal geveltuintjes groeien. Wat haar betreft heeft vergroenen ook sociale voordelen: ‘maak er een straatfeestje van en help buren die het niet zelf kunnen’. Dat gebeurde dit jaar in St. Anna, West en Noordhoek waar samen meer dan 200 geveltuintjes zijn aangelegd. Lees de interviews met Aurora en Bert op de pagina duurzamertilburg.nl/inspiratie.  

82 voetbalvelden groen   

Bij de vierde editie van het NK Tegelwippen 2023, zijn in heel het land ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Een nieuw record. Meer groen maakt de steden en dorpen koeler, waterbestendig en biodiverser. In totaal zijn 4.548.466 tegels gewipt, oftewel 413.000 m². Dat zijn zo’n 82 voetbalvelden aan groen erbij. Arnhem, Vlaardingen en Halderberge gingen er met de gouden schep vandoor. Zij wipten de meeste tegels per inwoner.

Meer informatie op de website van het NK Tegelwippen.