logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Cv-ketel vervangen of muren isoleren: waar begin je?

Oud Zuid Alle Thuis Energie

Bij de verduurzaming van een huis komt heel wat kijken. Er zijn zoveel keuzes die je kunt maken dat het soms lastig is om knopen door te hakken. Daar liep Angelique ook tegenaan. Het advies van de energieadviseur hielp haar bij het maken van de juiste beslissingen.

Steeds hogere energierekening

Angelique woont samen met haar twee bijna volwassen kinderen in de Korvel. “Toen ik hier tien jaar geleden kwam wonen was ik mij totaal niet bewust van het belang van isoleren. In de loop van tijd werd mij steeds duidelijker hoe belangrijk verduurzaming is. Ik merkte dat ik in de winter tocht voelde. En de energierekening werd ook steeds hoger.” 

Keuzestress

Maar waar begin je nu mee als je wilt verduurzamen? Angelique ervoer redelijk wat keuzestress. Verschillende vragen speelden in haar hoofd: “Als ik straks mijn cv-ketel moet vervangen, voor welk type ga ik dan? Hoe kan ik mijn woning het beste isoleren? En ik wil ook graag openslaande deuren, maar wat betekent dat dan voor tocht in huis?” De energieadviseur gaf Angelique de antwoorden op haar vragen. ‘’Ik wilde graag de muren laten isoleren. De energieadviseur gaf aan dat ik geen spouwmuur heb die gevuld kan worden. Dan kun je alleen een voorzetwant aan de buiten- of binnenkant van de muur plaatsen. Maar dan wordt de (leef)ruimte weer kleiner. Dus dat stel ik dus nog even uit.”

Klein beginnen

Gelukkig waren er wel andere bespaartips die ze kon uitvoeren, zoals het plaatsen van folie achter de radiatoren. ‘’Ik ben totaal niet handig, maar met de hulp van een vriendin is het toch mooi gelukt. Mijn tip voor anderen is om de radiatoren eerst grondig schoon te maken voordat je begint’’ lacht Angelique. Daarna heeft ze ook kleine ventilatoren onder haar radiator gehangen. Deze ventilatoren blazen de warme lucht de kamer in. Je bespaart op gasverbruik omdat de huiskamer veel sneller op temperatuur komt. “Kleine stapjes met een groot effect. Zo kom je er ook.”

Cv-ketel aanpakken

Ook de cv-ketel staat op de lijst om aan te pakken. Want die gaat al flink wat jaren mee. “Ik had zelf geen idee wat voor ketel bij mijn woning paste. De energieadviseur heeft uitgelegd welke typen er mogelijk zijn en waar ik op kan letten. Ik heb het advies van de energieadviseur gecheckt bij de consumentenbond en die adviseren dezelfde modellen. Zo weet ik waar ik aan toe ben en heb ik er vertrouwen in dat ik de juiste keuzes maak.”

Vraag energieadvies aan

Wil je ook een energieadvies op maat aanvragen voor jouw woning? Meld je dan aan op de pagina Energieadvies op maat op deze website. Voor slechts 25 euro komt er een energieadviseur bij je langs (korting geldig tot 1 april 2023). Samen met de energieadviseur loop je door/om je huis. De adviseur vertelt direct wat jij kunt doen om energie te besparen. Dat zijn grote maatregelen zoals isolatie, maar ook kleine maatregelen zoals radiatorfolie. Na het bezoek krijg je een rapport met jouw persoonlijke advies en een stappenplan waar jij mee aan de slag kunt.