Een kans om mee in te stappen

Alle Vervoer Bedrijf

Vol trots ‘zoeven’ ze dagelijks door de Heuvelstraat. Echte bakker Theo Pastoor gebruikt een volledig elektrisch aangedreven bestelauto om zijn winkel en klanten te bevoorraden. “Het past goed bij onze uitstraling en waar we voor staan”, aldus Pastoor, die al vele prijzen won met zijn Beste Brabantse worstenbroodje.

Bestelbus van Theo Pastoor

We spreken met Sander, zoon van Theo. “De elektrische Toyota Proace staat hier sinds een paar weken op de stoep en we zijn er erg enthousiast over. Het is nog wel even wennen, laden we de auto iedere dag op, of doen we dit beter om de dag, bijvoorbeeld. Maar de eerste indrukken zijn zondermeer positief te noemen.” Sander vervolgt: “We gebruiken de bestelauto voornamelijk om onze winkel meerdere keren per dag te bevoorraden vanuit de bakkerij aan de Sint Josephstraat. Daarnaast bezorgen we bij enkele vaste klanten.”

Maatwerkadvies

Tot voor kort deden ze dat met twee oudere diesels die al enige tijd op de nominatie stonden om vervangen te worden. Sander: “Met een bakkerij én een winkel heb je op het logistieke deel niet de focus liggen. Je bent vooral iedere dag bezig met je bedrijfsvoering en een auto is hierin een haast vanzelfsprekend hulpmiddel. We hadden het geluk dat Ivo Santegoets van ISG Consultancy hier een keer op de bonnefooi kwam binnenlopen en een door de gemeente betaald adviesgesprek aanbood. Zo is het balletje gaan rollen. We hebben samen met Ivo gekeken hoe onze logistieke route er uit ziet en of daar een elektrische oplossing bij zou passen.”

Logische keuze

“De aanschaf van een EV is gezien de kilometers die we rijden een logische keuze. Ivo heeft ons met een stuk maatwerkadvies vooral geholpen bij het financiële plaatje en hoe dat het beste ingeregeld kan worden. Je moet als bedrijf namelijk de aanschaf financieren, maar kunt achteraf, via een aantal regelingen en subsidies, de kostprijs fors naar beneden bijstellen. En dat is wel fijn, want zo’n EV is in aanschaf een stuk duurder dan een vergelijkbare benzine- of dieselvariant. Uiteindelijk hebben we zelf de keuze gemaakt voor de Toyota Proace Electric, toevallig ook bestelauto van het jaar 2022. 

De beperkte range en het opladen, toch twee van de grootste barrières voor veel ondernemers, zijn voor Pastoor geen probleem. “We rijden geen grote afstanden, ik schat zo’n 70 á 80 kilometer per dag”, vertelt Sander. “En ook opladen gaat gemakkelijk, dat doen we namelijk op eigen terrein met goedkope stroom.” 

En hoe rijdt de auto? Sander: “Zo’n elektrische aandrijving in combinatie met een automaat geeft toch wel een geheel andere rijbeleving. We zijn er erg over te spreken dus. Zeker in vergelijking met onze oude diesels. Eentje daarvan hebben we ingeruild, de andere hebben we nu nog achter de hand voor onvoorziene omstandigheden en een paar ritten die nu nog gelijktijdig ingepland staan. Het is op termijn zeker de bedoeling dat de andere diesel ook weggaat.”

Trots gevoel

En het personeel? “Onze mensen staan te trappelen om een ritje te maken”, aldus Sander. “Het geeft je ook wel een soort van trots gevoel moet ik zeggen, je doet iets goeds voor de binnenstad. We zijn als bakkerij natuurlijk altijd met de juiste dingen bezig en dat doen we nu ook rondom ons vervoer.” Veel reacties van klanten of andere ondernemers krijgt hij echter nog niet. “Je ziet aan de bestelauto niet echt goed dat deze elektrisch is, het staat er maar heel klein achterop. Daar willen we nog wel iets mee doen, misschien in de bestickering. Richting het Echte Bakkersgilde willen we er ook nog wat aandacht aan besteden”, vervolgt Sander, om zo ook andere bakkers te inspireren en deze stap voor hen kleiner te maken. 

“We beseffen overigens goed dat we dankbaar mogen zijn dat we deze investering nu kunnen doen. Voor veel ondernemers rondom ons heen is deze keuze nu niet weggelegd, na alle recente ellende door corona.”

Informeer op tijd

Heeft Pastoor nog tips voor collega ondernemers? “Nou, misschien om te beginnen een voor onze eigen overheid. Als Tilburgse ondernemer waren we nog helemaal niet bekend met de emissievrije zone die vanaf 2025 gaat komen in de binnenstad. Hierin ligt toch een belangrijke taak weggelegd voor de overheid én onze gemeente. Informeer ondernemers op tijd, het is al snel 2025. En wanneer je morgen voor de keuze staat om een nieuw vervoersmiddel aan te schaffen, wil je hier toch rekening mee houden lijkt me? En tegen de ondernemers zou ik willen zeggen: zie de komende emissievrije zone als een kans om mee in te stappen, om iets goeds te doen voor de leefbaarheid van onze stad en haar inwoners.”

Sta jij binnenkort voor de keuze om een vervoersmiddel aan te schaffen? Of wil je meer weten over de mogelijkheden rondom emissievrij rijden in Tilburg? Bel dan met Michiel de Voogd, beleidsmedewerker Luchtkwaliteit gemeente Tilburg. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 06 - 53 81 84 33.

Ivo Santegoets van ISG Consultancy:

''Theo Pastoor van Theo Pastoor, De Echte Bakker in Tilburg, had in eerste instantie nog niet gehoord van de zero-emissiezone, zoals die vanaf 2025 wordt ingericht in het centrum van Tilburg, maar had als ondernemer al wél interesse in uitstootvrij vervoer. De barrière om de overstap te maken naar een elektrische bestelwagen had bij hem voornamelijk te maken met de kosten van deze investering. Door samen met Theo Pastoor een uitgebreid en kosteloos maatwerkadvies op te stellen, kon ik hem laten zien dat de daadwerkelijke kosten van deze investering dankzij subsidies en fiscale regelingen uiteindelijk veel lager uitvielen dan vooraf door hem was begroot. Kort daarna besloot Theo om over te stappen naar een elektrische bestelwagen, waarin men nu naar volle tevredenheid rondrijdt.''