Groen parkeren bij Capi Europe BV

Alle Klimaat Bedrijf
Joy van Roessel op een groene parkeerplaats

Tegels wippen? Daar weten ze bij Capi Europe BV op industrieterrein Vossenberg wel raad mee. De tegels van een groot deel van hun parkeerplaatsen zijn vervangen door gras. Als CO2-neutrale onderneming past dat helemaal bij hun filosofie.

“Het gras ligt er sinds begin dit jaar”, vertelt Joy van Roessel, marketing manager bij Capi. “Klanten zijn echt positief verrast als ze gewoon op het gras kunnen parkeren. Het voelt in het begin misschien best een beetje dubbel”, lacht ze. Maar kijk, het gras blijft er goed uitzien. Dat kan dankzij de speciale matten en roosters die eronder liggen. Daarin is gras gezaaid. Je parkeert dus eigenlijk op de matten en niet rechtstreeks op het gras. Dat voorkomt ook dat auto’s in de grond zakken.”

Inspireren

“Je kunt na het inzaaien niet direct parkeren op het groen. Daarom hebben we eerst een deel van de parking vergroend. Maar de tegels van de overige parkeerplaatsen gaan er ook nog uit. Een groene entree oogt toch een stuk gezelliger. Bovendien is meer groen en minder grijs hard nodig in deze tijden van klimaatverandering. Onze slogan is niet voor niets ‘Grow a greener life’. Niet alleen bij particulieren, ook op bedrijventerreinen valt er wat dat betreft nog veel te winnen. Met ons visitekaartje hopen we anderen te inspireren om ook stappen te zetten. Dat hoeft echt niet groots, stap voor stap is ook vooruit. Of we de gewipte tegelns hebben aangemeld bij het NK Tegelwippen? Reken maar!”

Duurzaam denken

In het duurzaam gebouwde pand bevindt zich het kloppend hart van Capi: de fabricage van lichtgewicht design bloempotten. Joy: “ Volledig geautomatiseerd en CO2-neutraal. Ze leveren tegelijkertijd warmte op voor de rest van ons pand. We gebruiken verder ledverlichting op bewegingscensoren. En laat ik de zonnepanelen niet vergeten, 4.556 stuks. Om een idee te geven, dat is goed voor zo’n 500 huishoudens. Een indrukwekkend aantal inderdaad. Maar met het oog op de toekomst wel noodzakelijk. En dus komen er nog meer bij.” 

Toekomstgericht

Joy: “Visnetten zorgen wereldwijd voor een groot afvalprobleem. Wij benutten ze en maken er in combinatie met oude potten en kurken mooie design bloempotten van, die we verkopen in 70 landen over heel de wereld. Zo dragen wij ons steentje bij aan een leefbare toekomst. Afval tijdens de productie wordt vermalen en hergebruikt. Naast potten  maken we ook vogelhuisjes, gieters en regentonnen. Van alles om de biodiversiteit in elke tuin te bevorderen en om bij te dragen aan een leefbare wereld.” 

Goed voorbeeld doet goed volgen

“Duurzame maatregelen nemen is geen hogere wiskunde, maar gewoon een kwestie van ergens beginnen. En dan merk je dat je steeds meer de smaak te pakken krijgt. Het inspireert en motiveert. Je kunt van alles vertellen, maar mensen raken vooral enthousiast als ze zien en beleven wat je bedoelt.” Dat maakt de showroom helemaal waar: heel veel groen, volop  duurzame bloempotten, een gigantische boomstamtafel waar geen einde aan lijkt te komen en als kers op de taart de stoeltjes uit het voormalige Midi Theater. “Het spreekt hier inderdaad altijd tot de verbeelding”, vertelt Joy enthousiast. 

Fijn werken

Ook de werkplekken, hoe kan het ook anders, zijn voorzien van veel groen. En dat blijkt niet voor niks. “Het draagt bij aan een fijne werkomgeving. En ook vitaliteit op de werkvloer vinden we heel belangrijk. Het personeel kan daarom gratis gebruik maken van de fitnessapparatuur in onze speciale gymruimte. Wekelijks is er hier fruit en soep. Daarnaast zijn we hoofdsponsor van de Warandeloop. Dus daarvoor trainen we ook met een groepje mensen. En last but not least vertellen we de mensen die hier werken over de consequenties van de klimaatverandering en vooral ook over welke stappen zij zelf kunnen zetten voor een fijne toekomst. Zo dragen we bij aan meer bewustzijn en een fijne, duurzame toekomst.” 

Klimaatfonds

Gemeente Tilburg heeft een investeringsfonds van 20 miljoen voor initiatieven die bijdragen aan het realiseren van de klimaatambities van Tilburg. Het budget helpt de klimaatdoelen dichterbij te brengen, samen met de Tilburgers en met Tilburgse bedrijven en organisaties. Financiële ondersteuning is bedoeld voor projecten op het gebied van energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie waarvoor een grote financiële investering nodig is. Kijk voor meer informatie op tilburg.nl (zoekwoord: klimaatfonds).

Kijk op de pagina Bedrijf en terrein hoe de gemeente Tilburg kan helpen met uw bedrijf klimaatbestendig maken.