‘Het is echt de moeite waard’

Alle Vereniging Thuis Klimaat Energie

Wilma Strackx en Bert van de Sanden deden de afgelopen jaren al veel om hun huis te verduurzamen. Ze willen nog meer doen, maar zien op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer.

En dus kloppen ze aan bij duurzaamheidsmakelaar Maaike Wolfs. Ze gaan in gesprek en bespreken de (financiële) mogelijkheden. Maaike wijst hen op het Warmtefonds. En dan gaat het balletje verder rollen. 

“Mijn vrouw is echt een energiefreak”, vertelt Bert. “Wij zijn eigenlijk al jaren bezig met het energiezuiniger maken van ons huis.” Wilma reageert: “Ik vind het belangrijk om bewust om te gaan met energie. Niet alleen voor je portemonnee en het comfort, maar ook voor de toekomst van je kinderen en kleinkinderen. Toen de proeftuin Quirijnstok begon, ben ik dan ook naar die bijeenkomsten gegaan. Je hoeft het niet met alles eens te zijn, om er toch wijzer van te worden.”

Aangenaam

De oude verwarmingsketel van 20 jaar oud is vervangen, net als de groepen in de meterkast. Bert: “Die nieuwe ketel scheelt ons al 53 euro aan energiekosten per maand.” Achter de verwarming hangt radiatorfolie en daaronder hangen 3 kleine ventilators om de warme lucht rond te blazen. “Een uitkomst en heel aangenaam”, aldus Bert. De kozijnen en ramen zijn (deels) vervangen en het koken gebeurt op een inductieplaat. Wilma: “Toen er 4 jaar geleden nog geen sprake was van een energieprobleem, hebben wij 10 zonnepanelen op het dak laten leggen.” “Daar komen nu 8 extra panelen bij. Die zijn nodig vanwege de warmtepomp die wordt geïnstalleerd,” legt Bert uit. “Een flinke investering, maar de nieuwe verwarmingsketel, de extra zonnepanelen en de warmtepomp kunnen we aanschaffen, dankzij de renteloze lening van het Warmtefonds. Het was Maaike die ons wees op die mogelijkheid.”

Pluim en tien +

“Maaike krijgt van ons een grote pluim en een tien plus”, vertellen beide enthousiast. Bert: “Zij is een duizendpoot, springt overal in en ze denkt altijd graag met je mee. Je leest en hoort zoveel op internet en tv over wat er allemaal mogelijk zou zijn. Maar niemand vertelt precies wat je nu concreet moet doen en waar je moet zijn. Maaike is bij ons thuis komen kijken en heeft een warmtescan gemaakt. Ze zag dat we al veel hadden gedaan. Een warmtepomp zou in onze situatie nog een mooie aanvulling zijn. Maar die investering moet je wel kunnen doen. Dat lukt nu dankzij het Warmtefonds. De kosten van de lening verdienen we terug door de energiebesparing.”

Volhouden 

Bert zucht: “We hebben heel wat weekenden achter de laptop gezeten. De site van het Warmtefonds was nog niet zo eenvoudig. En alles is geautomatiseerd. Mijn tip: houd moed, houd vol en bel ze vooral als iets niet lukt. Dat heb ik ook meerdere keren gedaan. Dan kom je in een wachtrij. Even doorbijten. Maar toen de aanvraag uiteindelijk was gelukt, liep de afhandeling als een trein. En ook hiervoor geldt, kom je er niet uit, dan helpt Maaike je graag verder.” Op de vraag welke tip zij hebben, hoeven ze niet lang na te denken: “Ga echt gewoon beginnen met stappen om te verduurzamen. Zoek iemand die je daarbij kan helpen. Maaike bijvoorbeeld.”

Nieuwsgierig naar het warmtefonds? Kijk hier op hun website.