Het zonnetje in huis

Alle Thuis Energie
Bewoners, wethouder en directeur voor woning

Bert Goorhuis verdiepte zich al een tijdje in zonnepanelen. De aanschaf bleek echter nog niet zo vanzelfsprekend. Totdat hij las over het project ‘Zon op je dak’ (ZOJD) van de gemeente Tilburg. Een compleet pakket, waarbij alle zorg uit handen wordt genomen. Van installatie en onderhoud tot aan financiering. En waarbij de maandelijkse besparing op je energierekening direct hoger is dan de investering in het pakket.

Eerder liet Bert een aantal offertes maken door aanbieders van zonnepanelen. “Daarbij hebben we gekeken of we iets aan de prijs konden doen, door samen met anderen in de straat panelen aan te schaffen.” Maar er hangt vaak nog een flink prijskaartje aan”, vertelt hij. “Ook zijn er aanbieders die niet eerst komen kijken, maar de overeenkomst meteen digitaal willen vastleggen. Dat voelde niet goed.”

Persoonlijk

Het aanbod van ZOJD spreekt de familie Goorhuis aan. “Prima voorwaarden en de constructie om de panelen in 15 jaar te betalen, is zeer interessant. De winstmarge is in die jaren wel lager dan wanneer je de panelen direct afbetaald, maar door de aantrekkelijke lening heb je geen hoge aanschafkosten. De maandelijks lagere energiekosten beginnen gelijk. Dat merk je direct in je portemonnee. En trouwens, mochten we op een gegeven moment zelf graag een groter deel aflossen, dan kan dat ook gewoon. Echt een win-win situatie.”

En dus vulde Bert een aanvraagformulier in voor ZOJD, waarna eerst een installateur van Hoppenbrouwers Techniek is langsgekomen. “Hij heeft het dak bekeken, is nagegaan waar de omvormer kan komen en heeft gelijk een voorstudie gedaan van de meterkast. Hij heeft precies uitgelegd wat ze gaan doen. Dat persoonlijke contact vinden wij heel belangrijk. Het voelt goed en betrouwbaar.”

Voortrekkersrol

“Eigenlijk zouden veel meer gemeenten de aanschaf van zonnepanelen moeten stimuleren”, vertelt Marie-José. Bert: “Als je wilt dat mensen bijdragen aan een gezond klimaat, dan is het belangrijk dat mensen zelf de voordelen hiervan ervaren. Lagere energiekosten is voor iedereen interessant. Maar de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen moet wel haalbaar zijn.”

Bert en Marie-José weten niet meer precies hoe ze bij ZOJD zijn gekomen. ‘Via de krant of van horen zeggen’. “Door de toenemende aandacht voor duurzaamheid en het klimaat, ga je steeds meer nadenken over wat je zelf nog kunt doen”, aldus Marie-José. Bert is aangesloten bij de energiecoöperatie, een club actieve bewoners in hun wijk, die zich bezighoudt met de energieproblematiek. “Dat draagt wel bij aan de bewustwording over de energietransitie. Een stap die we toch met elkaar zullen moeten maken”, benadrukt Bert.

Stap voor stap

“Je kunt je geld maar één keer uitgeven. En dus moet je keuzes maken. Dan scheelt het wel als de gemeente mee wil denken en helpen, zoals met zonnepanelen. Ik heb bijvoorbeeld geen zin om een dure, elektrische auto aan te schaffen. Maar komt de gemeente met een mooi voorstel, dan wordt het misschien een ander verhaal”, knipoogt Bert.

De nieuwe verwarmingsketel maakt op termijn mogelijk plaats voor een hybride pomp. En de vernieuwde keuken kreeg een inductieplaat. Marie-José:  “Een sedumdak op de aanbouw staat ook nog op mijn verlanglijstje.” 

Eerlijk verhaal

Bert: “Ik wil het belang van een eerlijk verhaal onderstrepen. Je moet weten waar je aan toe bent. Dwingen of mooier voorspiegelen helpt niet, integendeel. Wij hebben het liever over de weg van de geleidelijkheid. Daarom vertellen we graag over onze ervaring. Hopelijk inspireert dat anderen tot de aanschaf van zonnepanelen. En wat ons betreft mogen er ook zonnepanelen komen op alle daken van scholen en bedrijven.”

Meer informatie

Meer informatie vind je op de pagina Zon op je dak op deze website.