Lage energiekosten in een oud herenhuis

Alle Thuis Klimaat Energie
Louis en Marijke in hun keuken

Louis Raaijmakers en Marijke van Veen wonen in een oud herenhuis aan het Wilhelminapark in Tilburg. Ze wonen sinds 1984 in het pand, dat gebouwd is rond 1900. Dankzij energiebesparende maatregelen hebben zij hun energierekening weten te verlagen tot 100 euro per maand. En dat, terwijl het huis met een inhoud van 1000 kubieke meter drie verdiepingen heeft én een uitbouw. In dit artikel lees je hoe ze ervoor zorgen dat hun huis energielabel C kreeg.

Isolatie en zonnepanelen

Louis vertelt: ‘’Ons huis is geen monument, maar het bleek wel een gezichtsbepalend pand te zijn. Dat betekent dat het onder beschermd stadsgezicht valt en we te maken hebben met bepaalde regelgeving. In opdracht van de gemeente heeft een adviseur ons in 2019 geadviseerd over hoe we het huis beter zouden kunnen isoleren. De mogelijkheden waren beperkt. De oorspronkelijke kozijnen van de voorgevel moesten intact blijven. Daarom hebben we de ramen geïsoleerd met voorzetramen. Aan de achterkant van het huis is dubbel glas aangebracht. Ook hebben we het dak laten vernieuwen en isoleren. Op de uitbouw zijn 18 zonnepanelen geplaatst.’’

Alle kleine beetjes helpen

Omdat Louis en Marijke maar met zijn tweeën in het grote huis wonen, gaan ze zuinig om met energie. Ze blijven alert en denken na over hoe ze hun energiekosten laag kunnen houden. ‘’In kamers waar we niet zijn, wordt niet gestookt en brandt geen licht. Onze voorkamer is de koudste plek in huis, daarom sluiten we de schuifdeur tussen de voorkamer en de rest van het huis als we die ruimte niet nodig hebben. En als we langere tijd niet thuis zijn, dan zetten we alle apparaten uit. Ook controleren we regelmatig het functioneren van de zonnepanelen en houden we de meterstanden in de gaten.’’

Infraroodpanelen 

De adviseur wees de bewoners van het oude herenhuis onder andere op infraroodpanelen. Louis: ‘’In 2020 hebben we vier infraroodpanelen laten aanbrengen. Twee schuin hangende panelen in de woonkamer, eentje bij de computer en eentje boven de tv en twee in de keuken aan het plafond. We kunnen ieder paneel afzonderlijk aan- en uitzetten. Op die manier verwarmen we plaatselijk en zuinig.’’ Het bleef niet bij infraroodpanelen. Louis vertelt verder: ‘’We hebben onlangs een kleine inductiekookplaat aangeschaft met twee pitten. Sindsdien gebruiken we ons gasfornuis nauwelijks meer. Op de boiler in de keuken zit een aparte schakelaar. Deze zetten we alleen aan als we warm water nodig hebben. En op de badkamer hebben we een elektrische kacheltje. Daardoor hoeven we het grootste deel van het jaar de centrale verwarming niet aan te zetten.’’ Marijke en Louis blijven nadenken over het verminderen van hun energieverbruik: ‘’Onlangs hebben we nog enkele mobiele infraroodpanelen aangeschaft die we in huis neerzetten waar we warmte nodig hebben.’’

Maak een afspraak met een energieadviseur

Wil jij ook aan de slag met het verduurzamen van jouw huis? Laat je adviseren door een deskundige energieadviseur van een Tilburgse energiecoöperatie. De gemeente betaalt het grootste deel van de kosten.

  • Wil je een energieadvies op maat aan huis? Meld je aan via de pagina Energieadvies op maat op deze website. Dankzij de gemeentelijke bijdrage van ongeveer € 200, betaal je hiervoor slechts € 25.  
  • Concrete vragen over energie besparen en verduurzamen van de woning, kun je elke werkdag gratis stellen tussen 13:00 en 17:00 uur. Bel hiervoor naar 088-00 62 013.
  • Direct aan de slag met besparen? Denk dan aan ledlampen, energiezuinige apparaten, tochtstrips en maximaal 5 minuten douchen. Meer tips vind je op de pagina Energie bespaartips op deze website.