Maak kans op een groene oase komende zomer

Alle Thuis Klimaat
Katja in haar groene tuin

Best een groene tuin willen maar niet weten hoe je dat aanpakt? Of denken dat je daarvoor allemaal dure planten moet kopen? Lees dan zeker verder. Het is namelijk heel eenvoudig en hoeft niet veel geld te kosten volgens Katja Staring, schrijver van diverse tuinboeken, blogger en Tuinbaas van Verderland*. Daarom organiseert ze de Tilburgse Tegeltuin Challenge. Door een post te plaatsen op sociale media, maak je kans op een gratis coaching om stap voor stap je tuin om te toveren in een groen paradijs, waarin het komende zomer al genieten is.

Durven, uitproberen en doen

“Eigenlijk is het gewoon een kwestie van durven uitproberen en doen”, vertelt Katja. Met deze uitdaging wil ik Tilburgers uitdagen om te ervaren hoe makkelijk het is en hoe fijn om een groene tuin te hebben. Zeker met die superwarme zomers biedt een groene tuin veel meer verkoeling dan een grijze plaats. Het ziet er ook een stuk gezelliger uit met vrolijke bloemen, vruchten en vlinders en werkt daarnaast stress verlagend. Mijn hoop is dat deelnemers op hun beurt buren, familie en vrienden weten te inspireren. Want echt, een fijne, groene tuin gun ik iedereen en is noodzakelijk voor de toekomst.”

Uit de praktijk

Katja verhuisde eind vorig jaar. “Een leuk huis, maar in de tuin was niets groens te vinden, behalve wat kunstgras”, lacht ze. In november en december haalde ze de tegels eruit en ging aan de slag. “Het natte najaar en de winter is zolang het niet vriest een ideale tijd om vaste planten en bollen te planten. Daarmee hoef je niet wachten tot het droge voorjaar.” De planten in de tuin heeft ze gekregen van anderen. “Ik ben lid van Groei en Bloei, dat is een actieve club in Tilburg. We wisselen planten en stekjes uit. Dat kost niets en is hartstikke leuk. Soms had ik geen idee wat het was en liet ik me gewoon verrassen.” Wanneer Katja zo’n half jaar later foto’s post op insta van de metamorfose van haar tuin, gaat het helemaal los. Katja: “Mensen konden gewoon niet geloven dat het in een half jaar zo groen kan worden.”

Wensenlijstje

“Alles begint bij het maken van een schets. Hoe wil je de tuin gebruiken? Wat zijn stukken die goed begaanbaar moeten zijn? Welke plekken wil je het liefst verbergen? Waar zit je graag en hoe staat de zon? Gooi gewipte tegels nooit zomaar weg. Je kunt er zoveel moois mee maken. Wil je een zithoek bijvoorbeeld, een begroeid tegelmuurtje of misschien een moestuin of kruidenspiraal? Zijn de tegels te groot? Die kun je in een handomdraai heel makkelijk halveren. Wist je trouwens dat je met planten en bloemen zoveel meer kunt dan alleen naar kijken en van genieten? Inkt maken bijvoorbeeld om mee te schilderen, het trekt ook leuke en nuttige tuindieren aan, je kunt ervan eten en heerlijke theetjes maken en natuurlijk lekker ontspannen.” 

Informatiebijeenkomst

“Ik kan me best voorstellen dat mensen eerst eens willen weten wie ik ben”, lacht ze. “Of ze willen vooraf meer informatie of hebben allerlei vragen. Je hebt misschien al een groene tuin, maar vindt het leuk om meer te horen over groen. Iedereen is van harte welkom op de informatiebijeenkomst op dinsdagavond 4 oktober om 20:00 uur in Stadskas013 (StadsBalkon, LocHal).”  In Stadskas013 vind je informatie over allerlei initiatieven die te maken hebben met natuur in de stad. Ook de gemeente is er, met informatie over vergroenen. Een belangrijk thema voor de gemeente, vanwege de toenemende droogte en hitte. Alleen samen met inwoners en ondernemers is dit goed op te pakken. Daarom juicht de gemeente initiatieven zoals van Katja van harte toe. 

1001 tips

Katja kan erover blijven vertellen. “Gras blijft veel groener als je de paardenbloemen en madeliefjes laat staan. En dagelijks een blaadje paardenbloem eten is goed voor je lever. Benut groenafval voor je planten. Zo zijn rozen heel blij met fijn gesneden bananenschil”, aldus een enthousiaste Katja. “Zie tuinieren als een groot avontuur en ga het aan. Zie de schoonheid van onkruid en omarm de zogenoemde aanwaaiplanten in je tuin. Ze doen het goed in het veranderende klimaat, trekken bijen, vlinders en lieveheersbeestjes aan en dat is weer goed tegen bladluis.”

Meedoen

Plaats een filmpje of foto van je tuin uiterlijk vrijdag 7 oktober op Facebook of Instagram en tag @DailyGreenspiration. Zet erbij waarom jij graag de challenge aangaat. Katja kiest op zaterdag 8 oktober de 10 winnaars van de tuincoaching. De beste reden hebben om te vergroenen en enthousiasme spelen daarbij een belangrijke rol. 

De coaching start zaterdag 15 oktober met een live workshopdag op ondernemerstuin Un Bietje Groen. Daar heeft Katja haar inspiratietuin *Verderland van 900 m2. Ze gaat je vervolgens helpen met workshops en online lesmateriaal. En er komt een zaaiclub, om onderling gratis planten uit te wisselen. Voorwaarde voor deelname is dat ze af en toe foto’s van je tuin mag delen op sociale media.

Workshops voor iedereen

Op dinsdagavond 1 november en 29 november zijn er ook workshops op het Stadsbalkon. Deze zijn ook toegankelijk voor mensen die niet meedoen met de Tilburgse Tegeltuin Challenge.

Volg het project via Instagram @DailyGreenspiration