logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Van koude hoekwoning tot warm droomhuis

Oud Zuid Alle Thuis Klimaat Energie

Met de winter in het vooruitzicht en de hoge gasprijzen is dit hét moment om je huis goed te isoleren. Met die gedachte zochten Harrie en Wilma uit de wijk Fatima een onafhankelijke energieadviseur en kwamen terecht bij duurzamertilburg.nl. De afspraak met energieadviseur Huub was snel gemaakt. Benieuwd hoeveel Harrie en Wilma gaan besparen op hun energierekening? Lees hieronder hun verhaal.

Harry en Wilma voor hun woning

Koud huis

Harrie en Wilma zijn twee jaar geleden in deze hoekwoning komen wonen. Het is een fijn huis maar wel behoorlijk koud. Omdat het een hoekwoning is, heeft de woning een koude zijmuur. In de winter is het huis lastig warm te stoken. In de zomer kan het er juist behoorlijk heet worden door de grote raampartij richting de tuin. Maar Harrie en Wilma wonen er erg naar hun zin. Ze willen niet meer weg uit deze woning. Het is dus een vanzelfsprekende stap om de woning te verduurzamen.

Niet over één nacht ijs

‘In de winter zit ik graag in mijn favoriete stoel onder een elektrische deken. Dat kost natuurlijk stroom. Net als de elektrische traplift, gordijnen en de vele opladers. Ik denk dat we wel meer stroom verbruiken dan gemiddeld’, vertelt Wilma. Voor het stel zijn zonnepanelen dan ook een logische keuze. Hierbij gaan Harrie en Wilma niet over één nacht ijs. Er zijn vier bedrijven langs geweest. ‘Het was nog best lastig kiezen’, zegt Harrie. ‘Het ene bedrijf kan acht panelen kwijt op ons dak, het andere maar zes. Iedereen had weer een ander advies’. Vandaar dat Harrie en Wilma toch eerst op zoek gingen naar een onafhankelijk energieadviseur. Uiteindelijk is het koppel bij de gemeente Tilburg terechtgekomen.

Energieadvies aan huis

Via de gemeente kun je een onafhankelijk energieadviseur aan huis laten komen. Bewoners betalen hiervoor slechts 25 euro. ‘Ik heb me gelijk ingeschreven’, zegt Harrie. ‘Het scheelt behoorlijk met de 65 euro die je normaal moet betalen voor zo’n advies’. De energieadviseur kwam langs en gaf aan dat isoleren de eerste stap is om energie te besparen. ‘De energieadviseur was een vriendelijke, spontane man. Heel kundig en kwam al zijn afspraken netjes na’, merkt Harrie op. ‘Spouwmuurisolatie voor de zij- en achtergevel was een goede ingreep om mee te starten’. Spouwmuurisolatie kan al voor relatief lage kosten en je kunt voor een gemiddelde hoekwoning al snel 700 euro per jaar besparen op energiekosten. Daarnaast stelde de adviseur ook voor om triple glas in de achterpui te zetten. ‘Dan moeten er ook nieuwe kozijnen in. Dat wilden we graag, want dan kunnen we de ramen ook naar binnen open laten gaan’. Harrie en Wilma hebben gekozen voor kunststof kozijnen. ‘Die zijn al lang niet meer zo lelijk als vroeger en bovendien onderhoudsvrij’, lacht Wilma.

Betalen van de maatregelen

Harrie en Wilma twijfelden of ze met de kozijnen nog even zouden wachten. ‘Het is toch een behoorlijke kostenpost’. De energieadviseur had echter goed advies: voor het uitvoeren van twee verschillende isolerende maatregelen kom je in aanmerking voor extra subsidie. ‘Dat trok ons over de streep’. Helaas vallen de kunststof kozijnen zelf niet onder de subsidieregeling, alleen het glas. Harrie vindt het wel spannend dat de subsidie pas wordt betaald als de maatregelen al zijn uitgevoerd. Hoe lang gaat dat duren voordat de subsidie er is? En maakt hij er nog kans op? Gelukkig heeft hij daar nu antwoord op. De subsidiepot voor investeringen in duurzame energie en energiebesparen (ISDE) is onlangs opgehoogd met 62 miljoen euro bovenop de 290 miljoen euro. Jaarlijks komt er nieuw budget beschikbaar. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.Dat komt dus wel goed.

Warmtefonds

Spouwmuur isolatie, nieuwe kozijnen en triple glas zijn samen een flinke investering. Harrie en Wilma hebben daarom ook gebruikgemaakt van de gunstige Energiebespaarlening van het Warmtefonds. Bij het Warmtefonds kan je geld lenen voor het verduurzamen van je woning. Harrie en Wilma zijn enthousiast: het heeft een lage rente, je betaalt geen provisie en je kan aflossen wanneer je wilt. Harrie en Wilma onderzochten ook of ze een tweede hypotheek konden afsluiten. Dat bleek in hun geval minder gunstig. Nu behouden ze het spaargeld voor andere zaken.

Het resultaat

Harrie en Wilma zijn erg blij dat ze eerst onafhankelijk advies hebben aangevraagd, zodat ze aan de bedrijven de juiste vragen konden stellen. De eerste winter moet nog komen. Dan zullen Harrie en Wilma pas merken hoeveel behaaglijker het in de woonkamer is én wat het scheelt op de energierekening.

Ga zelf aan de slag

Wil je zelf ook aan de slag met geld besparen op je energierekening? Wil je meer weten over het verlagen van je energierekening? En wil je meer informatie over subsidiemogelijkheden voor het betalen van duurzame maatregelen aan je woning? Op woensdagmiddag 7 en 14 december kun je voor het antwoord op deze vragen tussen 15:00-17:00 uur terecht bij het inlooppunt over energie besparen voor woningeigenaren in de wijk Fatima. Je kunt je hier ook aanmelden voor een energieadvies aan huis. Je bent welkom in wijkcentrum Koningshaven (Kruisvaardersstraat 32c in Tilburg).

Meld je aan

Wil je direct een energieadvies op maat aanvragen voor jouw woning? Ga dan naar de pagina Energieadvies op maat op deze website. Voor slechts 25 euro komt er een energieadviseur bij je langs. Samen met de energieadviseur loop je door/om je huis. De adviseur vertelt direct wat jij kunt doen om energie te besparen. Dat zijn grote maatregelen zoals zonnepanelen, maar ook kleine maatregelen. Na het bezoek krijg je een rapport met jouw persoonlijke advies en een stappenplan waar jij mee aan de slag kunt.