VvE de Bouwmeester enthousiast

Alle Vereniging Thuis Energie
André van Hout voor de zonnepanelen van zijn VvE complex

André van den Hout is voorzitter van de Vereniging van Eigenaars (VvE) De Nieuwe Bouwmeester. Zo’n 2 jaar geleden viel zijn oog op een berichtje over zonnepanelen. Wat volgt is een missie om 52 huishoudens te overtuigen van de aanschaf van zonnepanelen. Inmiddels liggen er 30 op het dak van het appartementencomplex in de Alleenhouderstraat. Een investering die achteraf nog meer opbrengt dan verwacht. En dat heeft niet alleen te maken met de zonne-energie zelf.

Open het gesprek aangaan

André: “Wij waren als bestuur gelijk enthousiast over de aanschaf van zonnepanelen. Maar je kunt je wel voorstellen dat het belangrijk is om aan alle huishoudens duidelijk uit te leggen waar ze voor kiezen, waarom dat zo belangrijk is en wat het ze gaat opleveren. Je gaat als bestuur tenslotte over de gezamenlijke portemonnee van alle bewoners. We hebben n.a.v. project Zon op je Dak contact gezocht met de gemeente. Daarna nam Hoppenbrouwers contact op met ons om de mogelijkheden in kaart te brengen en een voorstel neer te leggen. Investeren kost geld, maar onderaan de streep leveren de zonnepanelen ons veel meer op. En dus zijn we open het gesprek aangegaan.”

In beeld

Het merendeel van de bewoners stemde voor. “Voordat de zonnepanelen in gang werden gezet, bleek uit een quickscan dat ons 11-jarige appartement bouwtechnisch niets mankeerde en geen extra verbeteringen nodig waren”, gaat André verder. “De enige verbetering waren de zonnepanelen”, lacht hij. “Die zijn trouwens alleen bedoeld voor de gezamenlijke ruimtes en dus niet voor het energiegebruik van afzonderlijke huishoudens. Dat is praktisch gezien geen haalbare kaart qua ruimte op het dak, het zou maximaal 4 zonnepanelen opleveren per huishouden, wat niet aantrekkelijk is.” 

Oost, west...

André: “Dankzij het platte dak was het mogelijk om de 30 zonnepanelen zo op te stellen, dat de zon de hele dag te benutten is. In de gemeenschappelijke ruimtes verbruiken we jaarlijks zo’n 13.000 kWh. De opbrengst van de panelen was dit jaar maar liefst 12.000 kWh. Echter, we geven terug aan de energieleverancier wat we zelf overdag niet verbruiken. Dat levert indirect een financieel voordeel op via de maandelijkse VvE bijdragen. Met het oog op alle ontwikkelingen in de energiemarkt, is het even afwachten hoe het verder gaat met die terugbetaling. Maar stel dat we in het uiterste geval nauwelijks nog een vergoeding krijgen (salderingsregeling) voor de teruggegeven energie, dan wekken we voor een groot deel in ieder geval nog onze eigen energie op.”  

Sneeuwbaleffect

André en bestuursleden Henk van der Schoot en Jack de Cock kijken steeds waar nog meer te winnen is. “We hebben zowel de buiten- als binnenverlichting  vervangen door ledlampen”, aldus Henk. “De noodverlichting willen we ook nog vervangen, maar 56 nieuwe armaturen (draagconstructie met lamphouder) zijn nogal prijzig. Die staan voorlopig nog op ons wensenlijstje”, reageert André. “Het zou ook mooi zijn als we het teveel aan stroom zelf kunnen opslaan. De techniek daarvoor is nu helaas nog veel te duur.” Jack: “Hopelijk verandert dat in de toekomst. Dan kunnen we die energie ’s avonds benutten voor het verlichten van de galerij bijvoorbeeld en zijn we volledig energieneutraal.” 

Extra bonus

André: “In 2021 was onze energierekening al 25% lager, terwijl we nog maar 4,5 maand zonnepanelen hadden liggen.” Jack lacht: “We kijken nu al hals reikend uit naar de jaarafrekening.” Via een speciale app houden de heren vrijwel dagelijks de opbrengsten van de panelen in de gaten.  “Het is bijna een sport geworden en je kunt het per minuut bijhouden”, klinkt het enthousiast. “En Jack heeft iets ontdekt, wat ook heel interessant is voor andere VvE’s”, André kijkt veelbelovend. “Ik kwam er toevallig achter dat je als VvE ook een btw-teruggave kunt vorderen bij de belasting”, vertelt Jack. “Dat levert al snel zo’n 10% van de investering op, in ons geval is dat 1.900 euro. Wij hebben een bureautje in de arm genomen, om dit voor ons te regelen.”

Feestje

Het 1-jarig bestaan van de zonnepanelen is feestelijk gevierd met fototaarten en een rondleiding op het dak. André: “In het begin waren sommigen best sceptisch. Nu ze zien wat het oplevert, zijn ook zij om. We vinden het als bestuur belangrijk om iedereen op de hoogte te houden en te blijven betrekken bij de ontwikkelingen. Daarom plaatsen we maandelijks een overzicht van de opbrengsten in onze Facebook-groep. Mensen raken enthousiast als ze echt zien wat het oplevert. Dat blijkt ook uit de stappen die steeds meer bewoners zetten in hun eigen appartement”, aldus een bevlogen André. Over het contact met de gemeente en Hoppenbrouwers zeggen ze: “Allebei wisten ze van de hoed en de rand en ze dachten mee met ons. Dat zorgde voor een snelle levering van de installatie. We kijken er met een goed gevoel op terug. Mochten andere VvE’s vragen hebben over hoe ze het aan moeten pakken of wat dan ook, ze mogen ons altijd benaderen. We helpen ze heel graag verder!

Contact

Stuur een mail naar VvE Nieuwe Bouwmeester: vvenieuwebouwmeester@gmail.com

Zelf aan de slag

Wil je als VvE ook aan de slag met verduurzamen?

Zelf extra energie besparen? Denk dan eens aan ledlampen, energiezuinige apparaten, tochtstrips en maximaal 5 minuten douchen. Meer tips vind je op de pagina Energie bespaartips op deze website