Klimaatweek

De Nationale Klimaatweek is dit jaar van 30 oktober t/m 5 november 2023. In deze week laten we op verschillende manieren zien hoe we onze stad en dorpen samen duurzamer maken. Dat doen we samen tijdens deze actieweek, maar ook de rest van het jaar. Het klimaat heeft jou het hele jaar nodig. Je kunt ieder moment beginnen aan een bewuster leven. Dus waarom vandaag niet? Welke duurzame stap zet jij in de Klimaatweek? Op deze pagina lees je wat er deze actieweek te doen is in Tilburg.

Wat is er te doen in Tilburg?

In Tilburg zijn er tijdens de Klimaatweek verschillende dingen te doen die jou helpen een duurzame stap te zetten. Deze activiteiten zijn helemaal gratis. We leggen ze hieronder aan je uit. Zien we je daar?

Verschillende Tilburgers hebben hun huis al verduurzaamd. Benieuwd hoe zij dit hebben aangepakt en hoe de duurzame maatregelen eruitzien? Kom dan gluren bij je duurzame buren! Dat kan op maandagavond 30 oktober van 19:00 tot 21:00 uur bij Vincent aan de Hullebroeckstraat 4, 5012 GV in Tilburg. Vincent heeft eerder al zijn verhaal gedeeld, dat lees je in het artikel op deze website

Wist je dat je naast Stadsbos013 en het mooie buitengebied van Tilburg ook door de stad een groene route kunt lopen? Ontdek de vele vormen van stadsnatuur! Dat kan tijdens een wandeling met stadsecologen Mischa Cillissen en Rob van Dijk. Mischa en Rob vertellen je alles over de (soms verborgen) dieren en planten in de stad. Zo kom je meer te weten over de groene plekken in de binnenstad en de rol die inwoners, (landschaps)architecten, vormgevers en kunstenaars hierin spelen.

Wanneer? 

Woensdagmiddag 1 november van 15:00 tot 17:00 uur.

Aanmelden

Wandel je ook mee met Mischa en Rob? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar natuur_groen@tilburg.nl. Vermeld in die mail je naam en met hoeveel mensen je komt. Na aanmelding krijg je een bevestiging met meer informatie, zoals de locatie van vertrek. Er is plaats voor 40 wandelaars.  

Stadsnatuur routekaart

Samen met Kunstloc Brabant ontwikkelde de gemeente Tilburg de stadsnatuurroutekaart. Daarop lees je meer over de groene plekken op de route. We nodigen je uit om mee te denken over meer stadsnatuur op plekken waar nog weinig groen is. De kaart bekijken of meer lezen? Ga naar de pagina Stadsnatuurroute op deze website

Duurzaamheidsmakelaar Maaike Wolfs helpt woningeigenaren (normaal in de wijk Quirijnstok, nu voor alle Tilburgers) met gratis energieadvies op maat voor hun woning. Je kunt bij haar terecht met al je vragen, bijvoorbeeld over isolatie of zonnepanelen. Maar ook voor tips voor subsidies en betrouwbare leveranciers. Interesse in een onafhankelijk advies of bespaartips? Kom naar het inlooppunt! Maaike staat daar voor je klaar samen met onafhankelijke energieadviseurs.

Wanneer? 

Donderdagavond 2 november van 17:30 tot 19:30 uur.

Waar? 

Stadswinkel, Koningsplein 10 (ruimte 0.4, Theresia Oud Noord). Je kunt je bij binnenkomst melden bij de gastvrouw of gastheer.

Verschillende Tilburgers hebben hun huis al verduurzaamd. Benieuwd hoe zij dit hebben aangepakt en hoe de duurzame maatregelen eruitzien? Kom dan gluren bij je duurzame buren! Dat kan op zaterdag 4 november van 10:00 tot 16:00 uur bij Joep aan de Udenhoutseweg 5, 5056 PE in Berkel-Enshot. Joep's woning heeft twee zonneboilers, zonnepanelen, HR++ glas, een hybride warmtepomp en een groen dak.