logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Zonnepanelen

Eigen energie opwekken doe je het makkelijkst met zonnepanelen op jouw dak. Duizenden Tilburgers gingen je al voor. Zonnepanelen brengen jouw energierekening omlaag.

Wil je zonnepanelen? Maar weet je niet waar je moet beginnen of op moet letten? Gemeente Tilburg helpt je op weg, om zo makkelijk mogelijk je woning te verduurzamen en je energieverbruik te verlagen.

Hoe betaal ik de zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een flinke investering. Gelukkig verdien je dat geld tussen de 3,5 en 4,5 jaar weer terug met de opgewekte energie. Dat komt doordat je energierekening lager wordt. Zonnepanelen gaan ruim 25 jaar mee, dus je hebt er nog lang plezier van. Om de zonnepanelen te betalen kun je verschillende gunstige leningen afsluiten. Dit zijn de Stimuleringslening en Verzilverlening van de gemeente of de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. In bepaalde gevallen is zelfs een 0% rente lening mogelijk. Dat betekent dat het geen extra geld kost om het bedrag dat je nodig hebt voor de zonnepanelen te lenen. 

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Voordat je zonnepanelen laat plaatsen, wil je weten of dat kan. Vangt het dak wel voldoende zon, of ligt het in de schaduw? Misschien is de ene kant van je dak zonniger dan de andere kant. En hoeveel panelen passen er eigenlijk op? 

Meer informatie of advies over zonnepanelen?

Energieadvies op maat

Monument

Wanneer jouw woning een monument is, is het plaatsen van zonnepanelen lastiger. Meestal is het onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk. We noemen dat de 'Ja, mits'-aanpak. De gemeente heeft hiervoor een aantal richtlijnen opgesteld. Meer informatie lees je op de pagina Monumentenzorg en restauratie op tilburg.nl.

Groen dak

Plaats jij zonnepanelen op een groen dak, dan werkt dat extra goed. Door de verkoelende werking van het groene dak is de opbrengst van zonnepanelen groter. Dat komt omdat zonnepanelen beter werken bij een lagere temperatuur. 

Zonnepaneelprojecten

Is jouw eigen dak niet geschikt voor zonnepanelen? In Tilburg zijn er verschillende zonnepaneelprojecten waar je aan mee kunt doen. Zo liggen er zonnepanelen op scholen, bedrijven, sportkantines en stallen. Daar kun je een deel van kopen. Dat noemen we postcoderoosprojecten: duurzame energie voor en door de buurt. Wil je meer weten over zonnepaneelprojecten? Neem dan contact met op met een van de 5 Tilburgse energiecoöperaties.