Zonnepanelen

Eigen energie opwekken doe je het makkelijkst met zonnepanelen op jouw dak. Duizenden Tilburgers gingen je al voor. Zonnepanelen brengen jouw energierekening omlaag.

Zonnepanelenactie

De gemeente organiseert een zonnepaneleanctie in samenwerking met de organisatie 'Winst uit je woning'. Inschrijven voor de actie kon tot en met zondag 16 juli. Dat betekent dat je je op dit moment niet meer kunt aanmelden voor de actie. Inwoners die zich hebben aangemeld, krijgen bericht van Winst uit je woning over de volgende stappen. Zij zijn het aanspreekpunt voor alle vragen.

  • Heb je nog vragen over de zonnepanelenactie? Neem dan contact op met Winst uit je woning.
  • Op dinsdagavond 30 mei organiseerde Winst uit je woning een online informatieavond om meer uitleg te geven over de zonnepanelenactie. Heb je dit gemist of wil je het nog een keer terugkijken? Bekijk de video op YouTube.
  • Ben je te laat met inschrijven, maar heb je wel interesse om mee te doen aan een gemeentelijke zonnepanelenactie? Houd dan deze pagina 'Zonnepanelen' op duurzamertilburg.nl in de gaten voor een volgende actie.

Hoe betaal ik de zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een flinke investering. Gelukkig verdien je dat geld tussen de 5 en 9 jaar weer terug met de opgewekte energie. Dat komt doordat je energierekening lager wordt. Zonnepanelen gaan ruim 25 jaar mee, dus je hebt er nog lang plezier van. Om de zonnepanelen te betalen kun je verschillende gunstige leningen afsluiten. Dit zijn de Stimuleringslening en Verzilverlening van de gemeente of de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. In bepaalde gevallen is zelfs een 0% rente lening mogelijk. Dat betekent dat het geen extra geld kost om het bedrag dat je nodig hebt voor de zonnepanelen te lenen. 

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Voordat je zonnepanelen laat plaatsen, wil je weten of dat kan. Vangt het dak wel voldoende zon, of ligt het in de schaduw? Misschien is de ene kant van je dak zonniger dan de andere kant. En hoeveel panelen passen er eigenlijk op? 

  • Een adviseur van een Tilburgse energieco√∂peratie helpt je bij het beantwoorden van deze vragen. Samen met de energieadviseur loop je door/om je huis. De adviseur vertelt direct wat jij kunt doen om energie te besparen. Dat zijn grote maatregelen zoals zonnepanelen, maar ook kleine maatregelen. Na het bezoek krijg je een rapport met jouw persoonlijke advies en een stappenplan waar jij mee aan de slag kunt. Meld je aan voor een energieadvies voor jouw woning op de pagina Energieadvies op maat op deze website.
  • Een antwoord op deze vragen vind je ook op de website van MilieuCentraal of op de website van Zonnescan Brabant.

Groen dak

Plaats jij zonnepanelen op een groen dak, dan werkt dat extra goed. Door de verkoelende werking van het groene dak is de opbrengst van zonnepanelen groter. Dat komt omdat zonnepanelen beter werken bij een lagere temperatuur. Meer informatie over de aanleg van een groen dak vind je op de pagina Een groene omgeving op deze website.

Zonnepaneelprojecten

Is jouw eigen dak niet geschikt voor zonnepanelen? In Tilburg zijn er verschillende zonnepaneelprojecten waar je aan mee kunt doen. Zo liggen er zonnepanelen op scholen, bedrijven, sportkantines en stallen. Daar kun je een deel van kopen. Dat noemen we postcoderoosprojecten: duurzame energie voor en door de buurt. Wil je meer weten over zonnepaneelprojecten? Neem dan contact met op met een van de 5 Tilburgse energieco√∂peraties.