Zonnepanelen

Eigen energie opwekken doe je het makkelijkst met zonnepanelen op jouw dak. Duizenden Tilburgers gingen je al voor. Zonnepanelen brengen jouw energierekening omlaag.

Zon op je dak Tilburg

Het gemeentelijke alles-in-één-pakket Zon op je dak Tilburg is gestopt. De regeling had succes: ruim 1500 Tilburgse huishoudens hebben of krijgen zonnepanelen op hun dak via Zon op je dak. Dit betekent dat het maximaal aantal aanmeldingen is bereikt. Aanmelden is niet meer mogelijk. Inwoners die zich al hebben aangemeld voor Zon op je dak worden meegenomen in het offertetraject. Wil je ook geld besparen op je energierekening door zonnepanelen? Op deze pagina vind je meer informatie over het leggen van zonnepanelen en hoe je dit kunt betalen. Daarvoor zijn andere gunstige leningen beschikbaar vanuit de gemeente en het Rijk.

Heb je je aangemeld voor Zon op je dak maar heb je nog vragen? Of ben je op zoek naar informatie? Stuur dan een e-mail naar klimaatbureau@tilburg.nl.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Voordat je zonnepanelen laat plaatsen, wil je weten of dat kan. Vangt het dak wel voldoende zon, of ligt het in de schaduw? Misschien is de ene kant van je dak zonniger dan de andere kant. En hoeveel panelen passen er eigenlijk op? 

  • Een adviseur van een Tilburgse energiecoöperatie helpt je bij het beantwoorden van deze vragen. Samen met de energieadviseur loop je door/om je huis. De adviseur vertelt direct wat jij kunt doen om energie te besparen. Dat zijn grote maatregelen zoals zonnepanelen, maar ook kleine maatregelen. Na het bezoek krijg je een rapport met jouw persoonlijke advies en een stappenplan waar jij mee aan de slag kunt. Meld je aan voor een energieadvies voor jouw woning op de pagina Energieadvies op maat op deze website.
  • Een antwoord op deze vragen vind je ook op de website van MilieuCentraal of op de website van Zonnescan Brabant.

Hoe betaal ik de zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een flinke investering. Gelukkig verdien je dat geld weer terug met de opgewekte energie. Dat komt doordat je energierekening lager wordt. Binnen zo’n 7 jaar heb je het geld van de aanschaf al terugverdiend. Heb je niet genoeg eigen spaargeld voor de aanschaf? Er zijn leningen beschikbaar: 

  • De landelijke Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Deze lening heeft gunstige voorwaarden, zoals een lage rente. Meer informatie vind je op de pagina Energiebespaarlening op deze website.
  • Vanaf 1 november 2022 is er zelfs een renteloze lening van het Nationaal Warmtefonds beschikbaar voor inwoners met een verzamelinkomen tot 45.014 euro. Meer informatie vind je op de website van het Nationaal Warmtefonds.
  • De gemeentelijke Stimuleringslening voor woningeigenaren in gemeente Tilburg. Meer informatie vind je op de pagina Stimuleringslening ‘Aan de slag met je huis’ op deze website.

Daarnaast werkt de gemeente aan een nieuwe regeling om inwoners te helpen bij de aanschaf van zonnepanelen. Deze regeling is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 beschikbaar. Houd daarvoor deze website in de gaten.

Hoe vind ik een leverancier?

We willen je graag helpen met het vinden van een leverancier die de zonnepanelen op jouw dak komt plaatsen. In een overzicht van Verbeterjehuis (Milieu Centraal) vind je isolatiebedrijven, installatiebedrijven en energieadviseurs die zich hiervoor hebben aangemeld. Ieder bedrijf dat is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kan zich aanmelden. Bedrijven met een hogere kwaliteitsscore staan bovenin de lijst. Bekijk het overzicht op de website van Verbeterjehuis.

Waar let ik op als ik offertes aanvraag?

Je bent enthousiast over zonnepanelen en je wilt nu de stap nemen om zonnepanelen aan te schaffen. Wat bespreek je met een leverancier en hoe beoordeel je offertes? Milieu Centraal heeft een checklist gemaakt die je helpt om de juiste vragen te stellen en tot vergelijkbare offertes te komen. Bekijk de checklist op de website van Milieu Centraal.

Groen dak

Plaats jij zonnepanelen op een groen dak, dan werkt dat extra goed. Door de verkoelende werking van het groene dak is de opbrengst van zonnepanelen groter. Dat komt omdat zonnepanelen beter werken bij een lagere temperatuur. Meer informatie over de aanleg van een groen dak vind je op de pagina Een groene omgeving op deze website.

Zonnepaneelprojecten

Is jouw eigen dak niet geschikt voor zonnepanelen? In Tilburg zijn er verschillende zonnepaneelprojecten waar je aan mee kunt doen. Zo liggen er zonnepanelen op scholen, bedrijven, sportkantines en stallen. Daar kun je een deel van kopen. Dat noemen we postcoderoosprojecten: duurzame energie voor en door de buurt. Wil je meer weten over zonnepaneelprojecten? Neem dan contact met op met een van de 5 Tilburgse energiecoöperaties.