Eigen energie opwekken doe je het makkelijkst met zonnepanelen op jouw dak. Duizenden Tilburgers gingen je al voor. Zonnepanelen brengen jouw energierekening omlaag.
Wil je zonnepanelen? Maar weet je niet waar je moet beginnen of op moet letten? Gemeente Tilburg helpt je op weg, om zo makkelijk mogelijk je woning te verduurzamen en je energieverbruik te verlagen.
Zonnepanelen zijn een flinke investering. Gelukkig verdien je dat geld tussen de 3,5 en 4,5 jaar weer terug met de opgewekte energie. Dat komt doordat je energierekening lager wordt. Zonnepanelen gaan ruim 25 jaar mee, dus je hebt er nog lang plezier van. Om de zonnepanelen te betalen kun je verschillende gunstige leningen afsluiten. Dit zijn de Stimuleringslening en Verzilverlening van de gemeente of de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. In bepaalde gevallen is zelfs een 0% rente lening mogelijk. Dat betekent dat het geen extra geld kost om het bedrag dat je nodig hebt voor de zonnepanelen te lenen.
Voordat je zonnepanelen laat plaatsen, wil je weten of dat kan. Vangt het dak wel voldoende zon, of ligt het in de schaduw? Misschien is de ene kant van je dak zonniger dan de andere kant. En hoeveel panelen passen er eigenlijk op?
Weet je niet waar te beginnen met het verduurzamen van jouw woning? Maar wil je eerst een uitgebreider advies voor jouw woningsituatie en energieverbruik? Meld je dan aan voor een energieadvies op maat. Een energieadviseur komt bij je langs en vertelt je wat je het beste kunt doen om jouw woning energiezuiniger te maken. De adviseur helpt je ook op weg met informatie over hoe je de maatregelen kunt betalen. Het adviseursbezoek aan huis kost 25 euro. Je krijgt een uitgebreid advies en een stappenplan voor het verduurzamen van jouw woning.
Meer informatie of advies over zonnepanelen?
Energieadvies op maatWanneer jouw woning een monument is, is het plaatsen van zonnepanelen lastiger. Meestal is het onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk. We noemen dat de 'Ja, mits'-aanpak. De gemeente heeft hiervoor een aantal richtlijnen opgesteld. Meer informatie lees je op de pagina Monumentenzorg en restauratie op tilburg.nl.
Plaats jij zonnepanelen op een groen dak, dan werkt dat extra goed. Door de verkoelende werking van het groene dak is de opbrengst van zonnepanelen groter. Dat komt omdat zonnepanelen beter werken bij een lagere temperatuur.
Is jouw eigen dak niet geschikt voor zonnepanelen? In Tilburg zijn er verschillende zonnepaneelprojecten waar je aan mee kunt doen. Zo liggen er zonnepanelen op scholen, bedrijven, sportkantines en stallen. Daar kun je een deel van kopen. Dat noemen we postcoderoosprojecten: duurzame energie voor en door de buurt. Wil je meer weten over zonnepaneelprojecten? Neem dan contact met op met een van de 5 Tilburgse energiecoöperaties.
Woon je in Berkel-Enschot, Biezenmortel, Tilburg-Noord of Udenhout? Dan kun je investeren in zoncertificaten via de regionale energiecoöperatie Zonnemaatje Duinboeren. Na de zomer van 2024 gaan ze aan de slag met het plaatsen van zonnepanelen op de daken van twee biologische melkveehouders, waarvan één in Udenhout.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.