Afval

Al onze spullen zijn gemaakt van kostbare grondstoffen. Door voor duurzame materialen te kiezen, materialen efficiënt te gebruiken en afval goed te sorteren, besparen we op deze waardevolle grondstoffen. Op deze pagina vind je inspiratie en tips voor het verminderen van afval en het op een duurzame manier omgaan met onze grondstoffen.

Voorkom afval

Minder afval is goed voor ons milieu. Het voorkomen van afval is nog beter dan het recyclen van afval. Zo besparen we namelijk een heleboel grondstoffen. We geven je graag wat tips voor het voorkomen van afval:

  • Lenen en delen: veel van onze spullen gebruiken we niet dagelijks. Denk bijvoorbeeld aan een hogedrukreiniger, een boormachine, statafel of pastamachine. Door spullen met vrienden, familie en buren te delen, hoeven we een stuk minder van deze spullen aan te schaffen. 
  • Repareren: probeer spullen die stuk zijn eerst te repareren. 
  • (Ver)koop tweedehands: heb je iets niet meer nodig of ben je erop uitgekeken? Of heb je juist wel iets nodig? Denk dan ook eens aan de kringloopwinkel in de buurt of (ver)koop het als tweedehands product online. Tweedehands spullen kunnen vaak nog prima een ronde mee. Daarnaast kun je natuurlijk ook creatief aan de slag met ‘upcyclen’. Hierbij maak je van een tweedehands product een mooi nieuw product. 
  • Gebruik je eigen beker: drink onderweg of op kantoor uit je eigen fles, mok of beker. Dat scheelt een hoop wegwerpbekers en/of plastic flesjes. 
  • Bespaar op papier: lees reclamefolders online en print zo weinig mogelijk (en als het toch moet dubbelzijdig). Lees je veel? Denk dan eens aan een abonnement bij de bibliotheek of schaf een (tweedehands) e-reader aan. 
  • Weg met wegwerpproducten: koop geen wegwerpproducten zoals kartonnen bordjes, papieren servetten of wattenschijfjes. Kies in plaats daarvan voor herbruikbare alternatieven. 
  • Neem je eigen boodschappentas mee: ga je naar de supermarkt? Neem dan je eigen tas mee. Vergeet je dit? Zorg er dan voor dat je standaard een opvouwtasje in je tas hebt zitten. 
  • Minder plastic in de badkamer: verminder het plastic in jouw badkamer door bijvoorbeeld gebruik te maken van een blok zeep of shampoobar. 

Sorteer afval

Wanneer spullen kapot of op zijn, is het belangrijk om ze goed te sorteren voor je ze weggooit. Door afval goed te sorteren kan een groot gedeelte van de grondstoffen gerecycled worden. Van deze gerecyclede grondstoffen maken we weer nieuwe producten. Daarnaast verminder je door te sorteren de hoeveelheid restafval. Dat zorgt weer voor een schonere lucht, omdat restafval in de verbrandingsoven verdwijnt. Zo zorgen we samen dat Tilburg en de wereld om ons heen een schone en leefbare plek blijft voor ons en voor de generaties na ons. 

In Tilburg sorteren we verschillende afvalsoorten, zoals groente-, fruit- en tuinafval en etensresten, oud papier en karton, glas, luiers, textiel en PMD (lege plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken).

Tip

Richt je keuken zo in dat het gemakkelijk is om afval te sorteren. Zorg voor aparte afvalbakjes voor gft, papier, PMD en glas. Hiervoor kun je kant-en-klare systemen kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf wat maken.