logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Afval

Al onze spullen zijn gemaakt van kostbare grondstoffen. Door voor duurzame materialen te kiezen, materialen efficiënt te gebruiken en afval goed te sorteren, besparen we op deze waardevolle grondstoffen. Op deze pagina vind je inspiratie en tips voor het verminderen van afval en het op een duurzame manier omgaan met onze grondstoffen.

Voorkom afval

Minder afval is goed voor ons milieu. Het voorkomen van afval is nog beter dan het recyclen van afval. Zo besparen we namelijk een heleboel grondstoffen. We geven je graag wat tips voor het voorkomen van afval:

Sorteer afval

Wanneer spullen kapot of op zijn, is het belangrijk om ze goed te sorteren voor je ze weggooit. Door afval goed te sorteren kan een groot gedeelte van de grondstoffen gerecycled worden. Van deze gerecyclede grondstoffen maken we weer nieuwe producten. Daarnaast verminder je door te sorteren de hoeveelheid restafval. Dat zorgt weer voor een schonere lucht, omdat restafval in de verbrandingsoven verdwijnt. Zo zorgen we samen dat Tilburg en de wereld om ons heen een schone en leefbare plek blijft voor ons en voor de generaties na ons. 

In Tilburg sorteren we verschillende afvalsoorten, zoals groente-, fruit- en tuinafval en etensresten, oud papier en karton, glas, luiers, textiel en PMD (lege plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken).

Vloggende vuilnisvrouw Michelle

Wist je dat Michelle van het Brabants Afval Team (BAT) regelmatig vlogs maakt en op YouTube deelt? In deze vlogs laat ze zien hoe afval in Tilburg wordt gesorteerd en gerecycled. Ben je benieuwd naar het recycleproces van luiers of wil je tips voor het voorkomen van stank en maden in containers? Bekijk dan het YouTube kanaal. Hieronder staan de meest recente vlogs op een rij:

Tip

Richt je keuken zo in dat het gemakkelijk is om afval te sorteren. Zorg voor aparte afvalbakjes voor gft, papier, PMD en glas. Hiervoor kun je kant-en-klare systemen kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf wat maken.