Tilburg wordt steeds groener. Toch zijn er nog plekken die wat extra groen kunnen gebruiken. Daarom vragen we inwoners om hun ideeën hiervoor te sturen naar natuur_groen@tilburg.nl. Dat kan voor de locaties Pieter Vreedeplein, De Pontplein, de Interpolistuin en het NS plein. Op deze pagina vind je inspiratie en ideeën van andere Tilburgers.
Pieter Vreedeplein
Studentenvisie
Studenten van Fontys Master of Architecture and Urbanism – Design Studio Sustainability hebben gewerkt aan nieuwe ontwerpen van versteende plekken in de stad.
Voor het Pieter Vreedeplein kregen de studenten de opdracht om een plan te maken voor het ontstenen van het Pieter Vreedeplein en het versterken van de stedelijke ecologie van de stad.
Ecologenvisie
“Als de stenen vervangen worden door groen dan kunnen we winkelen aan een nieuw stadspark waar zelfs nog ruimte is voor een grote natuurlijke vijver.”
Inwonersvisie
“Draden spannen boven het plein waarlangs groen kan groeien, kruipen, slingeren. Bijvoorbeeld zoals hop dat doet. Hierdoor ontstaat er schaduw.”
“Grijze stenen kunnen plaatsmaken voor grasvelden.”
“Meer bloemen.”
De Pontplein
Studentenvisie
Studenten van Fontys Master of Architecture and Urbanism – Design Studio Sustainability hebben gewerkt aan nieuwe ontwerpen van versteende plekken in de stad.
Voor het De Pontplein kregen de studenten de opdracht om een plan te maken voor het ontstenen van het plein. Ook werd hun gevraagd om de stedelijke ecologie van de stad te versterken.
Ecologenvisie
“Als de parkeervakken groener worden en de woonblokken aangekleed worden met klimplanten dan ontstaat hier een park.”
Inwonersvisie
“Volgens mij kan je hier zo’n beetje al het steen vervangen door groen. En het steen beperken tot functioneel steen (dus alleen daar waar gelopen wordt).”
“Meer groene planten en bomen.”
“Klimop, jasmijn en kamperfoelie voor de poortgebouwen.”
Interpolistuin
Ecologenvisie
“Als deze tuin aangevuld wordt met de juiste bloemen en planten dan wordt het ook een oase voor dieren uit de stad, zoals het nu alleen nog is voor de mens.”
Inwonersvisie
“Biodiversiteit verhogen, prachtig park, fijne plek, maar erg ‘clean’. Ik mis het gezoem van insecten en het gefladder van vlinders in dit park.”
“Groen speeldoolhof, tunnellabyrint om door te kruipen/spelen, klimbomenbos, blote voetenpad.”
“Meer struiken & vaste planten.”
“Zorg goed voor de prachtige magnolia’s, ze zijn een lust voor ’t oog elk voorjaar!”
NS plein
Ecologenvisie
“Als het parkeren kan verdwijnen dan is er ruimte voor een parkje die in verbinding staat met het groen langs het spoor.”
Inwonersvisie
“Groene parkeerplaatsen.”
“Iets met water. Een fonteintje of een stroompje. Zo’n betegeld stroompje met een pomp zoals je in Duitsland veel ziet. Daar kunnen kinderen uren zoet mee zijn.”
Algemeen
Ecologenvisie
“Als de hele stadsnatuurroute maximaal vergroend zou worden, dan krijgen we een echte groene slinger door de oude stad.”
Inwonersvisie
“Tilburg is goed bezig met al die straten die meer bomen en planten enzo krijgen. Vooral brede, maar ook smallere straten. Wat een genot! Zoveel leuker om doorheen te lopen! Dankjewel Tilburg voor de vergroening van onze mooie stad.”
“Stenen eruit, groen erin.”
“Tilburg is goed bezig met vergroening. Bij mij in de straat zijn we de boomspiegels mooi aan het maken.”
“Naast groen ook plek voor andere kleuren.”
Fruitbomen in de stad, gratis pluk voor iedereen.
Meer groen op de pleinen.”
“De Korvelse Waterloop en Zwartrijt (2 vroegere beken die onder de stad zijn verdwenen) waar mogelijk weer boven halen.”
“Aandacht voor het City park/Zomerpark/Jaan van Leerpark, etz. Vergroenen in samenwerking met Buurt bomen kansen kaart.”
“Maak de hele route ‘groen’ zodat elk punt letterlijk verbonden is met de rest waardoor natuur onderdeel van de hele stad wordt i.p.v. losse afgebakende plaatsen met groen. Dit nodigt nog meer uit tot meer en gezond bewegen.”
“Graag zou ik willen zien dat in de nieuwe tuintjes/groenstroken bij de bomen de open en kapot getrapte begroeiing snel vernieuwd wordt, anders is het snel een zooitje.”
“Meer bomen aan de Bredaseweg.”
“Koesteren van elke boom, vooral de volwassen bomen/boomkruinen zijn onmisbaar. Méér groen = méér bomen, minder asfalt & steen, minder auto’s en snelfietsen, méér parken & wandelaars.”
“Ontwikkel een Springer-fietsroute en wandelroute (net zoals de folder met stadsnatuur), neem daarin info op via qrcodes. Breng deze stadsnatuur in veiligheid = Leijpark gemeente monument. Maak ’t publiek bekend met dit waardevolle groene erfgoed.”
“Meer bomen in ’t spoorpark, meer beeldentuinen door beelden van lustwarande aan te kopen, nog meer kleine parken in de stad, meer wandeltochten met experts organiseren zodat we als Tilburgers meer bewustzijn en kennis over onze eigen stadsnatuur krijgen.”