Wil je verduurzamen, maar kun je wel wat inspiratie gebruiken? Op deze pagina vind je verhalen van Tilburgers die samen zorgen voor een duurzamer Tilburg.
Lunchroom De Katterug is een begrip in Tilburg. In 2018 nam ondernemer Rob Marcelissen de zaak over en zorgde voor een metamorfose. Pittige coronatijden en een opengebroken straat volgden. Inmiddels lopen de zaken goed en is het er niet alleen sfeervol, maar ook duurzaam. ‘En dat is heel prettig in tijden waarin de kosten alleen maar stijgen. De energiescan gaf ons de juiste handvatten'.
Jelle en Michelle van Kerkvoorde verhuisden van Eindhoven naar Tilburg. Ze kochten er hun eerste huis. Een goed geïsoleerde woning uit 2008. Een mooi vertrekpunt om de woning nog verder te verduurzamen. Naast de stappen die ze al zetten, gingen ze in op het aanbod vanuit de gemeente voor een gratis energieadviesgesprek.
In maart 2024 werd bij aannemer Gebr. Van Kessel op bedrijvenpark Loven een zogenoemde ‘Brede Energiescan’ gedaan. Een expert onderzocht welke manieren om energie te besparen goed pasten bij het bedrijf. Deze scan maakte onderdeel uit van de Green Deal op Loven waarbij bedrijven hulp kunnen krijgen bij het verduurzamen van hun bedrijf.
Naima is geboren en getogen in Tilburg. Na wat jaren in Rotterdam, keerde ze terug naar haar ouderlijk huis en kocht ze het huurhuis van haar vader in de wijk Theresia. Daar moest veel aan gebeuren. Stap voor stap ging ze te werk. Het resultaat? Een fijn, goed geïsoleerd huis, waar het comfortabel en energiezuinig wonen is.
Laura woont met haar man en drie kinderen in Tilburg. Ze hebben volop plannen met de tuin. “Wij gaan tegels wippen, omdat wij de tuin groener willen maken. Gras voor de kinderen bijvoorbeeld, die kunnen daar lekker in spelen. Ze vinden het heel fijn om op blote voeten te lopen. Gras is natuurlijk veel zachter dan tegels.” De Tegeltaxi haalt de tegels gratis bij haar op. “We krijgen ook subsidie. Van dat geld kopen we extra plantjes.”
Groen is niet alleen beter voor het klimaat, het ziet er daarnaast ook veel mooier en gezelliger uit. Dat vinden Erik Groels en Michèl van Zon van B&B de Stadsslaperij ook. En dus maakten ze een plan om de Fatimastraat flink groener te maken. Buurtbewoners waren al snel enthousiast en ook de gemeente stond positief tegenover hun idee. Ruim een half jaar later is hun wens al een feit en de straat een stuk aantrekkelijker. Een goed voorbeeld van een mooie samenwerking tussen bewoners en de gemeente, met een wijkgerichte aanpak.
In de tijd dat Henk Oderkerk en zijn vrouw 30 jaar geleden kwamen wonen in Zorgvlied, was er nog weinig aandacht en besef voor het onderwerp energie. Dat is de laatste jaren flink veranderd. Inmiddels zijn er in huize Oderkerk al heel wat duurzame stappen gezet. Terugkijkend had hij die stappen eerder willen zetten. Een bevlogen gesprek over aangenaam wonen, investeren in je huis en bijdragen aan het klimaat.
Energiecoach Gabri van Dijk is onder de indruk als hij de woning van Roel Verwer in Loven binnenstapt. “Hier is hard gewerkt sinds mijn laatste bezoek.” Er hangt een frisse verflucht in de jaren-30 woning van Roel. Roel schilderde niet alleen, hij nam ook energiebesparende maatregelen in zijn huis. Dat deed hij op basis van het adviesrapport dat coach Gabri hem stuurde.
Verrassend, laagdrempelig, voor ieder wat wils en heel geslaagd. Sterker nog, initiatiefnemers Kelly van den Bosch en Marleen van Beers van Tweedehands Het Festival waren overdonderd door het succes. Hun idee om de tweedehands sector in de spotlights te zetten, kon rekenen op ruim 45 activiteiten, verspreid over meer dan 30 locaties in Tilburg. Van workshops tot modeshows en van marktjes tot pop-up winkels. En dus komt er op 22, 23 en 24 maart 2024 een vervolg.
Nederland telt slechts 3 geschikte roeilocaties voor internationale trainingskampen en wedstrijden op topniveau. 1 daarvan is het terrein van de Tilburgse studenten Roeivereniging Vidar. Jaarlijks komen er grote groepen topsporters uit Noord- en West-Europa naar hun mooie locatie, vlak bij de Beekse Bergen. Geweldig natuurlijk. Maar toch hebben bestuursleden Jurjen Alderkamp en Joost Verreck nog een belangrijke missie: een duurzame sportomgeving. Enthousiast vertellen zij over hun droom en waarom nou juist zij daarin het verschil willen maken.
Je kunt wel zeggen dat circulair ondernemen de rode draad is in de geschiedenis van de familie Kalfus. Ooit was hun pand aan de Lovense Kanaaldijk een van de grootste Europese textielverwerkingsbedrijven. Inmiddels vormen allerlei soorten bedrijven samen het kloppend hart van Fabriek59.
‘Waarom benutten ze die berg niet beter?’ Dat vroeg de voorzitter van energie coöperatie energiefabriek013 Peter Beijer in 2019 zich steeds weer af bij het zien van de voormalige vuilnisbelt. “En zo is het idee ontstaan voor zonnepark Kempenbaan”, vertelt John Kwaks, projectleider bij Energiefabriek Kempenbaan. Op de berg vertellen John en vrijwilliger Frans Lemmens van de hoed en de rand. Een bevlogen verhaal met een missie.
Stap voor stap maakt Aurora haar tuin groener. “Alle kleine beetjes helpen”, zegt ze. Rondom haar tuin heeft ze bijna alles vergroend en daar kan het regenwater de grond in. Aurora: “Mijn tip is: begin gewoon. Als ík het kan zonder groene vingers, kan iedereen het. Tegel eruit, plantje erin, je ziet het groeien en je wordt er vrolijk van. Groene vingers krijg je vanzelf."
De tuin bij het nieuwe appartement van Bert ten Bokkel en zijn vrouw Ria was helemaal bestraat, op één boom na. Bert heeft samen met zijn zoons en schoonzoon alle tegels weggehaald. Hij vond die tegels ‘helemaal niks’. De Tilburgse Tegeltaxi haalde de helft van de gewipte tegels op. De rest van de tegels liet Bert afvoeren met een puincontainer.
Ze krijgt een lach op haar gezicht als ze eraan terugdenkt. Vol lof is ze ook. De klimaatklussers geven energie. Letterlijk en figuurlijk. Dat blijkt wel uit het verhaal van Gerdien Wolthaus Paauw. Zij hebben er niet alleen voor gezorgd dat ze nog fijner en duurzamer woont in haar jaren '30 huis. Ook de enthousiaste aanpak van deze vrijwilligers blijft Gerdien bij.
Hoe een relatief jong appartementencomplex nóg duurzamer kan zijn. Daar weet Hein de Brouwer alles van. Als verhuurder en bestuurslid van de VvE Petit Paris aan de Korvelseweg, overtuigde hij andere leden snel over het voordeel van zonnepanelen. De opgewekte energie dekt de gezamenlijke, maandelijkse kosten volledig. Maar dat niet alleen. Het voelt ook beter om bij te kunnen dragen aan een duurzame toekomst.
Chantal van Raak is omgevingsmanager Groen Xtra bij de Diamant Groep. Haar drijfveer is vernieuwende, duurzame manieren vinden die bijdragen aan een fijne en gezonde leefomgeving. De gesprekken die ze daarover voert, hebben haar inmiddels veel opgeleverd.
Wilma Strackx en Bert van de Sanden deden de afgelopen jaren al veel om hun huis te verduurzamen. Ze willen nog meer doen, maar zien op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer.
Een huis met een verhaal. Dat is de prachtige jarendertigwoning in de Korvel waar Bastiaan en zijn vriendin in januari 2022 zijn ingetrokken. Het verbouwen heeft nog wel wat voeten in de aarde. Sinds de jaren zeventig is er niets meer aan het huis gedaan. ‘’Op zolder bleven de voetstappen letterlijk achter in de dikke laag stof’’, aldus Bastiaan.
Bij de verduurzaming van een huis komt heel wat kijken. Er zijn zoveel keuzes die je kunt maken dat het soms lastig is om knopen door te hakken. Daar liep Angelique ook tegenaan. Het advies van de energieadviseur hielp haar bij het maken van de juiste beslissingen.
Een leuk jaren 70 huis met grote ramen en veel groen eromheen. In originele staat, dus met de nodige uitdagingen. Het was vooral ook de plek die collega Abco Toutenhoofd en zijn partner verraste. Ze zagen zeker mogelijkheden. Nu 6 jaar verder is dat een understatement. Een duurzaam pareltje in het groen, waar het heel comfortabel wonen is. Een mooi voorbeeld van verduurzamen en verbouwen zonder stress.
Stefan werkt veel vanuit huis. Wat is er dan fijner dan een comfortabele en goed geïsoleerde woning waarin het aangenaam werken en leven is? Hoewel Stefan al goed op de hoogte is van duurzame maatregelen wilde hij toch schakelen met een energieadviseur. ‘’Dat was een goede zet: de energieadviseur had een heleboel goede tips om mijn woning energiezuiniger te maken.’’
De energiecrisis raakt niet alleen inwoners, bedrijven en organisaties. De hoge energieprijzen bedreigen ook het voortbestaan van veel sportverenigingen. Dat geldt niet direct voor tafeltennisvereniging LUTO. Ze hebben hun pand aan de Jan Aartestraat al behoorlijk weten te verduurzamen, waardoor de energiekosten laag blijven. Net als de contributie voor leden. Met hun verhaal willen ze andere verenigingen inspireren. ‘Het zou ontzettend jammer zijn als verenigingen hun deuren moeten sluiten’.
Ooit was het een basisschool. Nu is Stadstuin Theresia al meer dan 10 jaar een gezellige huiskamer in de wijk Theresia, waar iedereen van alles mag organiseren. Een mooie plek in een groene omgeving. Klimaatpsycholoog en filosoof Yvette Stevens is naast wijkbewoner ook vrijwilliger en bestuurslid bij Stg. Stadstuin Theresia. Haar idee om daken te vergroenen, rolde zich als een groene loper uit door de wijk. Samen met Gina van Groendakcoach blikt ze terug op een zeer geslaagde actie.
Leerlingen bewust maken van de klimaatproblematiek en ze tegelijkertijd prikkelen om iets te doen met die informatie. Ze spelenderwijs een vaardigheid laten ontwikkelen om zelf met ideeën te komen voor een duurzamere wereld. Zo ontstond bij leraar en spelletjesfanaat Booy Michielsen het idee voor het kaartspel Windkracht.
Louis Raaijmakers en Marijke van Veen wonen in een oud herenhuis aan het Wilhelminapark in Tilburg. Ze wonen sinds 1984 in het pand, dat gebouwd is rond 1900. Dankzij energiebesparende maatregelen hebben zij hun energierekening weten te verlagen tot 100 euro per maand. En dat, terwijl het huis met een inhoud van 1000 kubieke meter drie verdiepingen heeft én een uitbouw. In dit artikel lees je hoe ze ervoor zorgen dat hun huis energielabel C kreeg.
Met de winter in het vooruitzicht en de hoge gasprijzen is dit hét moment om je huis goed te isoleren. Met die gedachte zochten Harrie en Wilma uit de wijk Fatima een onafhankelijke energieadviseur en kwamen terecht bij duurzamertilburg.nl. De afspraak met energieadviseur Huub was snel gemaakt. Benieuwd hoeveel Harrie en Wilma gaan besparen op hun energierekening? Lees hieronder hun verhaal.
Ook bedrijventerreinen ontkomen niet aan de gevolgen van het veranderende klimaat. Helaas bestaat er geen standaard oplossing om extreme hitte en wateroverlast tegen te gaan. Elk industrieterrein kent namelijk zijn eigen (on)mogelijkheden in de openbare ruimte. Maar Dennis van Dijk, projectmanager bij Dobro en omgevingsmanager Rob Braspenning bedachten daar iets op. Met financiële steun vanuit het Klimaatfonds ontwikkelden zij de zogenoemde kanskaart, met oplossingen op maat.
André van den Hout is voorzitter van de Vereniging van Eigenaars (VvE) De Nieuwe Bouwmeester. Zo’n 2 jaar geleden viel zijn oog op een berichtje over zonnepanelen. Wat volgt is een missie om 52 huishoudens te overtuigen van de aanschaf van zonnepanelen. Inmiddels liggen er 30 op het dak van het appartementencomplex in de Alleenhouderstraat. Een investering die achteraf nog meer opbrengt dan verwacht. En dat heeft niet alleen te maken met de zonne-energie zelf.
Tegels wippen? Daar weten ze bij Capi Europe BV op industrieterrein Vossenberg wel raad mee. De tegels van een groot deel van hun parkeerplaatsen zijn vervangen door gras. Als CO2-neutrale onderneming past dat helemaal bij hun filosofie.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.