Tilburg Natuurlijk

Tilburg moet een plek zijn waar je gezond en gelukkig leeft. Natuur draagt daaraan bij. Daarom is het zo belangrijk om de balans tussen mens, plant en dier te bewaken in onze stad en de dorpen. 

Natuur in en rondom onze gemeente

In en rond Tilburg is prachtige natuur te ontdekken. In de bossen, maar ook in jouw straat of achter jouw huis. Met Tilburg Natuurlijk maken we die mooie, soms wat onzichtbare, natuur in Tilburg zichtbaar. Geniet mee op deze pagina. En laat ons meegenieten als jij mooie beelden hebt die je wilt delen. Dat kan op social media met de hashtag #tilburgnatuurlijk.

Bekijk video’s van natuur in en rondom onze gemeente via YouTube:  

De 13 van 013

Veel verschillende planten, dieren en insecten leven om ons heen. Soms heel duidelijk zichtbaar, maar soms ook wat minder opvallend. Onze ecologen Rob en Mischa vertellen je meer over de bijzondere planten en dieren van Tilburg in de reeks: De 13 van 013.

13 planten en 13 diersoorten plaatsen we in de spotlight. Regelmatig voegen we een nieuwe soort toe, totdat we de 13 van 013 compleet hebben. Kijk mee en laat je verrassen.

De Grote muur

De Grote muur (Stellaria holostea) is een plantensoort die in het voorjaar bloeit. De plant heeft mooie witte bloempjes. Deze plant kan zich aan bosranden en in houtsingels soms tot grote tapijten uitstrekken. Grote muur is ook prima in de tuin te gebruiken als bodembedekker op lemige grond. Je vindt deze soort bij een wilde-plantenkwekerij. Onze stadsecoloog ging op zoek naar de Grote Muur in Park ter Roomley in Udenhout. 

De gaspeldoorn

Gaspeldoorn is een bijzondere struik die je ook als erfafscheiding kunt gebruiken. Onze ecoloog Rob ging op zoek naar de gaspeldoorn en maakte er een vlog over!

Bodemdieren

Bodemdieren zijn diertjes die op of onder de grond leven, zoals bijvoorbeeld de regenworm, miljoenenpoot en mier. Bodem¬dieren zijn erg belangrijk voor het gezond houden van de bodem. Ze eten resten op van dode planten en dieren. De resten die de bo¬demdiertjes niet kunnen gebrui¬ken, worden door schimmels en bacteriën afgebroken tot voe¬dingsstoffen voor planten. En met hun gewoel en gegraaf maken regenwormen de bodem luchtig en mengen ze de aarde. Door het gezond houden van de bodem zorgen bodemdieren er onder andere voor dat wij de grond kunnen gebruiken om voedsel op te verbouwen. Benieuwd naar de bodemdiertjes hoe ze de bodem verrijken? 

De ree

De eerste bijzondere diersoort uit de 13 van 013 is de ree. Als je op dit moment naar het bos gaat is er een kans dat je er een tegenkomt. In ons eigen Stadsbos013 zijn er de afgelopen tijd namelijk reeën gezien. De kans is het grootst wanneer je op een rustig tijdstip in het bos bent en je zo min mogelijk geluid maakt. Mocht je er een zien, houd dan altijd voldoende afstand (minsten 25 meter) en blijf altijd op de paden. Een mannetjes ree noemen we een bok en een vrouwtjes ree een geit. Wist je dat reeën gewoontedieren zijn net zoals mensen? Ze lopen steeds dezelfde routes door het bos op zoek naar voedsel. De dieren zijn herkauwers en eten bijvoorbeeld kruiden, grassen, bladeren en knoppen van bomen en struiken.

Speenkruid

Speenkruid is een echte voorjaarsbloeier met prachtige gele bloemetjes. Onze ecoloog Rob spotte deze mooie plant in een plantsoen aan de Vlashoflaan en maakte er een vlog over.

Meer informatie

Wil je meer weten over wat de gemeente doet om natuur te ontwikkelen, te behouden en te beheren, bezoek dan de pagina Tilburg Natuurlijk op tilburg.nl.