logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Tilburg Natuurlijk

Tilburg moet een plek zijn waar je gezond en gelukkig leeft. Natuur draagt daaraan bij. Daarom is het zo belangrijk om de balans tussen mens, plant en dier te bewaken in onze stad en de dorpen. Beleef zelf de Tilburgse natuur in een wandeling met de stadsecologen.

Natuur in en rondom onze gemeente

Met Tilburg Natuurlijk maken we mooie, soms wat onzichtbare, natuur in Tilburg zichtbaar. In de bossen, maar ook in jouw straat of achter jouw huis. Laat ons ook meegenieten als jij mooie beelden hebt die je wilt delen. Dat kan op social media met de hashtag #tilburgnatuurlijk.

afbeelding Natuur in en rondom onze gemeente

Wandelen met ecologen

De gemeente Tilburg heeft prachtige natuurgebieden en stads- en dorpsnatuur. Regelmatig organiseren ecologen van de gemeente wandelingen voor inwoners, om meer te ontdekken over natuur in onze gemeente. De ecologen vertellen onder andere wat de gemeente doet om de natuur gezond en in balans te houden. Bijvoorbeeld in Udenhout. Daar ligt heempark ‘Park Ter Roomley’.

Wandeling Park Ter Roomley

  • Datum: woensdag 5 juni 2024
  • Tijd: start wandeling 15:00 uur 
  • Verzamelplaats: Park Ter Roomley, Udenhout  
  • Duur: ongeveer 2 uur
  • Aanmelden: stuur een mail naar natuur_groen@tilburg.nl met je voor- en achternaam, het aantal personen en de naam en datum van de wandeling
afbeelding Wandeling Park Ter Roomley

Park Ter Roomley

Natuurpark ‘Park Ter Roomley’ ligt midden in de wijk Den Bogerd in Udenhout. Het heeft mooie wandelpaden en plekken om te spelen. Park Ter Roomley is een heempark. Dat betekent dat we planten hier niet strak aanplanten, maar dat we de natuur z’n gang willen laten gaan. Doordat we de natuur de ruimte geven, groeien hier ook bijzondere plantjes, zoals De Grote muur. Dat is een klein, wit bloemetje. De basis voor dit park is het beekje ‘Roomley’. De Roomley is afhankelijk van de regen en de hoogte van het grondwaterpeil.

Wandel je mee door Park Ter Roomley?

Meld je aan per mail

De 13 van 013

Veel verschillende planten, dieren en insecten leven om ons heen. Soms heel duidelijk zichtbaar, maar soms ook wat minder opvallend. Onze ecologen Rob en Mischa vertellen je meer over de bijzondere planten en dieren van Tilburg in de reeks: De 13 van 013.

13 planten en 13 diersoorten plaatsen we in de spotlight. Regelmatig voegen we een nieuwe soort toe, totdat we de 13 van 013 compleet hebben. Kijk mee en laat je verrassen.

De Pinksterbloem

De Pinksterbloem (Cardamine pratensis) is een plant met kleine licht-lila bloemetjes. Hij is onder andere te vinden in de Drasse Driehoek, een gebied tussen de Oude Warande en de Reeshof. Grappig genoeg bloeit de Pinksterbloem vóór Pinksteren. De naam komt dan ook waarschijnlijk niet van het Pinksterfeest, maar vanwege het feit dat in april de jonge koeien - ook wel “pinken” genoemd - voor het eerst de wei in gaan.

De Grote muur

De Grote muur (Stellaria holostea) is een plantensoort die in het voorjaar bloeit. De plant heeft mooie witte bloempjes. Deze plant kan zich aan bosranden en in houtsingels soms tot grote tapijten uitstrekken. Grote muur is ook prima in de tuin te gebruiken als bodembedekker op lemige grond. Je vindt deze soort bij een wilde-plantenkwekerij. Onze stadsecoloog ging op zoek naar de Grote Muur in Park ter Roomley in Udenhout. 

De gaspeldoorn

Gaspeldoorn is een bijzondere struik die je ook als erfafscheiding kunt gebruiken. Onze ecoloog Rob ging op zoek naar de gaspeldoorn en maakte er een vlog over!

Bodemdieren

Bodemdieren zijn diertjes die op of onder de grond leven, zoals bijvoorbeeld de regenworm, miljoenenpoot en mier. Bodemdieren zijn erg belangrijk voor het gezond houden van de bodem. Ze eten resten op van dode planten en dieren. De resten die de bodemdiertjes niet kunnen gebruiken, worden door schimmels en bacteriën afgebroken tot voedingsstoffen voor planten. En met hun gewoel en gegraaf maken regenwormen de bodem luchtig en mengen ze de aarde. Door het gezond houden van de bodem zorgen bodemdieren er onder andere voor dat wij de grond kunnen gebruiken om voedsel op te verbouwen. Benieuwd naar de bodemdiertjes hoe ze de bodem verrijken? 

De ree

De eerste bijzondere diersoort uit de 13 van 013 is de ree. Als je op dit moment naar het bos gaat is er een kans dat je er een tegenkomt. In ons eigen Stadsbos013 zijn er de afgelopen tijd namelijk reeën gezien. De kans is het grootst wanneer je op een rustig tijdstip in het bos bent en je zo min mogelijk geluid maakt. Mocht je er een zien, houd dan altijd voldoende afstand (minsten 25 meter) en blijf altijd op de paden. Een mannetjes ree noemen we een bok en een vrouwtjes ree een geit. Wist je dat reeën gewoontedieren zijn net zoals mensen? Ze lopen steeds dezelfde routes door het bos op zoek naar voedsel. De dieren zijn herkauwers en eten bijvoorbeeld kruiden, grassen, bladeren en knoppen van bomen en struiken.

Speenkruid

Speenkruid is een echte voorjaarsbloeier met prachtige gele bloemetjes. Onze ecoloog Rob spotte deze mooie plant in een plantsoen aan de Vlashoflaan en maakte er een vlog over.

Reeshofweide  

Het gebied Reeshofweide, ten noordwesten van de Reeshof, is een uniek natuurgebied waar de oorspronkelijke Dongeloop is hersteld. De beek vormt zo de verbinding tussen de natuurgebieden Dongevallei en Lange Rekken. Het project vormt onderdeel van een heel netwerk van bestaande en nieuwe natuurgebieden dat we samen met Waterschap Brabantse Delta en het Groen Ontwikkelfonds Brabant realiseren. Staatsbosbeheer en lokale natuurpartijen zoals de KNNV Vereniging voor Veldbiologie afdeling Tilburg helpen ons daarbij.

Heidegebied De Gaas

De Gaas in Stadsbos013 heeft zich door de inzet van de gemeente en vele vrijwilligers ontwikkeld tot een prachtig heidegebied. Daardoor is het een leefgebied geworden voor diverse dieren en insecten. Kijk mee met onze ecoloog Rob en geniet van de mooie natuur. 

Het Noorderbos

Aan de noordzijde van Tilburg vind je het Noorderbos. Dit bos groeit op een unieke ondergrond. In deze video nemen we je mee in het verhaal van het Noorderbos en de link die het bos heeft met schoon water en de stad Tilburg. 

De poelen in Stadsbos013

Acht jaar geleden hielpen we de natuur een handje aan de Gilzerbaan in Stadsbos013. Kijk samen met ecoloog Rob hoe mooi het resultaat is geworden! 

Moerenburg

Moerenburg is een buurtschap en een natuur- en landschapsgebied in Noord-Brabant. De buurtschap, met een deels agrarische bestemming, is gelegen in het Tilburgse stadsdeel Oost. Een aanzienlijk deel van Moerenburg bestaat uit het moerassige dal van het riviertje de Nieuwe Leij.

Dieren in de stad: gierzwaluwen en vleermuizen

Rond onze huizen leven bijzondere dieren en insecten. Zoals de gierzwaluw en de vleermuis. Wist je dat één vleermuis per nacht tussen de 300 en 1000 muggen opeet? Maar de gierzwaluw en de vleermuis hebben het moeilijk. Ze zijn voor hun nestgelegenheid afhankelijk van onze huizen, omdat ze hun nest in de kieren en gaten van woningen bouwen. Bij de isolatie van huizen verdwijnen deze kieren en gaten waardoor deze dieren geen plek meer hebben om een nest te maken. Wil jij weten hoe jij ze kunt helpen? 

Meer informatie

Wil je meer weten over wat de gemeente doet om natuur te ontwikkelen, te behouden en te beheren, bezoek dan de pagina Tilburg Natuurlijk op tilburg.nl.

Wil je weten wat de gemeente in 2023 heeft gedaan, bezoek dan de pagina groen jaaroverzicht op duurzamertilburg.nl