logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Buurt

Behalve in je huis en tuin, kun je ook aan de slag in je buurt. Zo kun je openbaar groen onderhouden, of een tuintje aanleggen in het zand onder een boom in je straat. 

Boomspiegels beplanten

In jouw straat staan wel bomen, maar het mag nog best wat groener, vind jij. Beplant dan een boomspiegel met planten en bloemen. Een boomtuintje kun je aanleggen en verzorgen als de grond rondom een boom, de boomspiegel, niet beplant is door de gemeente. Bij jonge bomen is beplanten het makkelijkste. De wortels liggen dan nog niet door heel de bodem. En er valt genoeg licht op de bodem voor andere planten om te kunnen groeien. 

Groen adopteren

In de gemeente Tilburg vind je op heel veel plekken openbaar groen. Dit zijn plantvakken, groenperken en plantsoenen die door de gemeente zijn aangelegd en worden onderhouden. 
Maar zou je het leuk vinden om deze op te fleuren met bloemen of kruiden en het onderhoud over te nemen? Adopteer dan een stukje openbaar groen! Dit kun je alleen doen, met andere mensen uit de straat of buurt, maar ook als bedrijf, vereniging of stichting.

Vergeet niet om eerst met buurtbewoners te overleggen en goed na te denken over het onderhoud. De volgende stap is dan om een aanvraag in te dienen. Daarna maak je samen met de gemeente afspraken over het verzorgen van dit stukje groen in jouw wijk of straat. Zodra alle afspraken voor het beheer en onderhoud voor iedereen helder zijn, sluit de gemeente met jou een overeenkomst en geeft dit ook door aan de groenaannemer. Die weet dan dat dit stuk openbaar groen is geadopteerd en niet meer bijgehouden hoeft te worden. Ook plaatst de gemeente een bordje zodat iedereen weet dat het om een geadopteerd stukje groen gaat.

Je kunt ook vooraf overleggen met de wijkregisseur om de mogelijkheden door te nemen. Bekijk hier wie de wijkregisseur van jouw wijk is.

Aanvragen gemeente

Wil je een geveltuintje, adoptiegroen of een boomspiegeltuin? Vraag dit dan aan bij de gemeente via tilburg.nl. Daar lees je ook meer over de voorwaarden. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je boomspiegeltuintje wordt opgeruimd door de groenbeheerders.

Ga voor het aanvragen van boomspiegeltuintjes, adoptiegroen en geveltuintjes naar de aanvraagformulieren op tilburg.nl

Aan de slag

Ga jij aan de slag in je buurt, dan gaat de gemeente Tilburg aan de slag in de stad. Lees wat we doen