Buurt

In steeds meer wijken is de gemeente aan de slag. Terwijl wij de straten groener maken en energieprojecten opstarten, kun jij dat in jouw huis en tuin ook doen.

Wil je hulp bij je groene actie?
Neem contact met ons op

Boomspiegels beplanten

In jouw straat staan wel bomen, maar het mag nog best wat groener, vind jij. Beplant dan een boomspiegel met planten en bloemen. De boomspiegel is het stuk grond rondom de boom. Bij jonge bomen is beplanten het makkelijkste. De wortels liggen dan nog niet door heel de bodem. En er valt genoeg licht op de bodem voor andere planten te groeien.  

Voordat je een boomspiegel beplant, moet je het melden bij de eigenaar van de boom of boomspiegel. Meestal is dat de gemeente Tilburg. Stuur even een mail naar natuur_groen@tilburg.nl of bel naar de gemeente op 14013

Adoptiegroen

Heb jij geen eigen tuin of wil je graag meer groen om iets moois van te maken? Misschien is adoptiegroen dan iets voor jou. In Tilburg kun je een stukje openbaar groen ‘adopteren’. Dat betekent dat je op een stuk groen in de straat een bloementuin of moestuintje kunt aanleggen. Zo maak je Tilburg groener en ziet het er leuk uit.

Jij kunt groen adopteren als

  • We samen een overeenkomst tekenen dat jij een stuk grond leent van de gemeente. 
  • Het stuk grond niet aan een woning of ander gebouw grenst.
  • Tenminste drie bewoners een aanvraag voor het stuk grond doen. 
  • Je zelf overlegt met buurtbewoners over je plannen. 
  • Minimaal 70% van de omwonende geen probleem heeft met het plan.
  • De grond nog steeds voor iedereen toegankelijk is.
  • Je geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. 

Jouw taak en onze taken

Wil je een stuk grond adopteren met de buurt om het groen te maken, doe dan een aanvraag bij de wijkregisseur. De wijkregisseur kijkt of je aanvraag goed is. Als het akkoord is, zorgt de gemeente ervoor dat je aan de slag kan. Door bijvoorbeeld tegels weg te halen. Je zorgt zelf voor een mooi ontwerp en betaalt de aanleg en het onderhoud van het adoptiegroen. Staat jouw stuk grond klaar, dan plaatsen wij een bord om aan te geven dat jij het groen beheert.

Voorbeeldwijk Quirijnstok

Om Tilburg leefbaar te houden en om in 2045 klimaatneutraal te worden, is het belangrijk dat we nu actie ondernemen. Een manier om dat doel te bereiken, is om huizen voor te bereiden om van het aardgas af te stappen. Dit kan door bijvoorbeeld isoleren, energiebesparing en duurzame energie opwek. De inwoners krijgen bij verduurzaming hulp van een duurzaamheidsmakelaar. Zij geeft gratis energieadvies en helpt onder andere bij de aanschaf van zonnepanelen. Een buurtteam denkt mee over projecten en acties om als wijk te verduurzamen. In deze wijk zijn we onder andere met de projecten Mozartflat en Beethovenlaan bezig. 

Mozartflat

In deze flat werken we samen met de grootste duurzame en aardgasvrije Vereniging van Eigenaren in Tilburg. Zo krijgt de Mozartflat een klimaatgevel en gaan alle 256 woningen van het aardgas af. Een klimaatgevel betekent dat er glas voor de balkons wordt geplaatst. Dit glas maakt slim gebruik van de warmte van de zon en zorgt voor frisse lucht. Zo zorgt de gevel voor een fijne binnentemperatuur en is er minder energie nodig om te verwarmen.

Beethovenlaan

Aan de Beethovenlaan hebben bijna alle huizen inmiddels een goed geïsoleerd dak. Dat bespaart kostbare energie. Ook loopt een onderzoek hoe de straat aardgasvrij kan worden. De buurt wil dat graag samen oppakken. De gemeente Tilburg onderzoekt samen met hen de mogelijkheden.

Kruidenbuurt

Dubbel Duurzaam: dat is de wijkaanpak in de Kruidenbuurt. Wij verbeteren woningen, de woonomgeving en de sfeer in de buurt. WonenBreburg en TBV Wonen maken de huurhuizen energiezuiniger en halen ze van het aardgas af. De gemeente Tilburg kijkt of we dat ook voor koophuizen kunnen doen. Ook zorgen we ervoor dat de algemene ruimte, de straten, parken en verlichting zo duurzaam mogelijk zijn.

Achthoeven

In Udenhout, in de wijk Achthoeven, worden 10 woningen energiezuinig gemaakt, gefinancierd met een duurzaam-wonen abonnement. Het uiteindelijke doel is het versnellen van de omschakeling naar energiezuinige gebouwen.

Aan de slag

Ga jij aan de slag in je buurt, dan gaat de gemeente Tilburg aan de slag in de stad. Lees wat we doen