logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Kantoorgebouwen verplicht energielabel C

Sinds 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw dat groter is dan 100 m² minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw niet aan de regels, dan mag je het niet meer als kantoor gebruiken.

Aan de slag

Het is slim om te controleren of jouw kantoor voldoet aan de regels. Vaak kun je met een aantal kleine energiebesparende maatregelen al het verschil maken. Dit is goed voor het klimaat en je bespaart op de energierekening.

Veelgestelde vragen

We hebben een aantal veelgestelde vragen voor je op een rij gezet. Je leest ze hieronder.

De regel geldt voor alle kantoorgebouwen met een oppervlakte groter dan 100 m². Er zijn verschillende uitzonderingen waarbij de regel niet geldt. Meer informatie en uitleg over de regels en de uitzonderingen vind je op de website van de Rijksoverheid.

Met een geldig energielabel A, B of C voldoet jouw kantoor aan de regels voor 2023. Je mag het kantoor blijven gebruiken. Let op: een energielabel is 10 jaar geldig.

Als jouw kantoorgebouw nog geen energielabel heeft is het belangrijk om hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. 

Als het kantoorgebouw nog geen energielabel heeft, moet je deze op laten stellen door een gecertificeerd adviseur. Je vindt een adviseur via de website van EP adviseurs. Bepaalt de adviseur dat het kantoorgebouw niet energiezuinig is (energielabel D, E, F of G)? Ga dan aan de slag met het 4-stappenplan van de Rijksoverheid om tot een energielabel A, B of C te komen

Als jouw kantoorgebouw nog niet voldoet aan de regels is het belangrijk om nu energiebesparende maatregelen te nemen. Kijk voor een handig stappenplan op de website van de Rijksoverheid of de website van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant

Daarna moet je het energielabel op laten stellen door een gecertificeerd energieadviseur. Je vindt een adviseur via de website van EP adviseurs.
 

De energielabel C regel voor kantoorgebouwen is onderdeel van het Bouwbesluit 2012. De gemeente heeft de Omgevingsdienst opdracht gegeven om hier vanaf 1 januari 2023 op te controleren. De gemeente mag kantoren die vanaf dat moment niet aan de regels voldoen sluiten. Je mag het dan niet meer als kantoor gebruiken. Kantoren die niet voldoen ontvangen een brief van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB). Hierin staat welke stappen kantooreigenaren moeten zetten om aan deze verplichting te voldoen. Als je twaalf weken na ontvangst van deze brief geen actie hebt ondernomen, moet de OMWB een handhavingstraject starten.

Tilburg moet ook in de toekomst een stad zijn waar het fijn is om te wonen, werken en verblijven. Daarom hebben wij afgesproken dat Tilburg in 2045 klimaatneutraal is. Dat betekent dat we onze CO2-uitstoot verminderen en compenseren met duurzame energie. Ook voor bestaande bouw. De kans is groot dat kantoorgebouwen in 2030 een energielabel A moeten hebben. 

Er zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar die je helpen bij verduurzaming:

  1. Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM): meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.
  2. Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers: meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Denkend aan de toekomst is het slim om alvast grotere energiebesparende maatregelen te onderzoeken. Je kunt deze maatregelen dan nemen op natuurlijke momenten.  

Wil je meer informatie over de energielabel C regel voor kantoren? Ga dan naar de website van de Rijksoverheid of naar de website van de OMWB.