Financiering voor je huis

Hoe financier je grote maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp? Dat kan met eigen geld, maar er zijn ook subsidies en leningen. 

Geen lening of hypotheek mogelijk? 
Bekijk de bespaartips

Lagere energierekening

Verduurzamen kost geld. Daar tegenover staat een lagere energierekening. Vaak bespaar je meer dan je investeert. Isolatie heb je er al na gemiddeld vier jaar uit. Als je spaargeld in duurzame oplossingen stopt, verdien je de investering sneller terug dan met een lening of hypotheek. Zorg wel dat je een financiële buffer overhoudt. Gebruik daarvoor de rekenhulp op de website van het Nibud. En benut de subsidies, dat scheelt in de kosten. Heb je onvoldoende spaargeld? Kijk of je maatregelen kunt meefinancieren in de hypotheek van je (nieuwe) huis. De leningen van het rijk en de gemeente hebben vaak gunstige voorwaarden. We zetten hier alle opties voor je op een rij.

Subsidies

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

De ISDE-subsidie is een landelijke regeling, gericht op duurzame opwekking van warmte en isolatie van je woning. Je kunt de subsidie aanvragen voor: 

 • een duurzame warmte installatie: een zonneboiler, warmtepomp of warmtenetaansluiting
 • twee of meer isolatiemaatregelen: vloer-, bodem-,  dak-, gevel- of spouwmuurisolatie of isolerend glas
 • de combinatie van een duurzame warmte installatie met minimaal één isolatiemaatregel.

Voor wie

Particulieren, ondernemers, gemeenten en andere overheden

Voorwaarden

Als particuliere aanvrager van de subsidie, ben je eigenaar van de woning en woon jij er ook zelf in.

Hoe werkt het

De subsidie wordt verstrekt door rijksoverheid. De aanvraag dien je in via  de website van Rijkdienst voor Ondernemend Nederland. Hiervoor heb je de DigiD-app of een DigiD met sms controle nodig. 

Lees meer over de voorwaarden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Teruggave btw zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen koopt, betaal je 21% btw over de aanschaf en de installatie. Deze btw kan je terugvragen bij de Belastingdienst. Dat maakt de investering in zonnepanelen nog aantrekkelijker.

Voor wie

Voor particulieren en ondernemers. 

Voorwaarden

 • De energierekening moet op naam staan van jou als aanvrager
 • Je kunt de btw terug vragen tot 6 maanden na het jaar van aankoop.

Hoe werkt het

Ondernemers kunnen de terugvraag meenemen in hun btw-aangifte. Als particulier meld je je eerst (tijdelijk) aan als ondernemer. Dit kan via een speciaal formulier van de Belastingdienst. Vervolgens geef je aan dat je wilt meedoen aan de Kleineondernemersregeling (KOR). Dat houdt in dat je vraagt om een vrijstelling van btw. Je ontvangt een btw-aangifteformulier voor het tijdvak waarin je zonnepanelen hebt gekocht. Door btw-aangifte te doen, vraag je de betaalde btw terug.

Een uitgebreid stappenplan en overige voorwaarden vind je op de website van de Belastingdienst

Tip

Er zijn installateurs van zonnepanelen die de aanvraag van de btw-teruggave voor jou doen.
Word je liever helemaal ontzorgd? Kijk dan naar het project ‘Zon op je dak’ van gemeente Tilburg.

Salderingsregeling zonnepanelen

Met de salderingsregeling haal je meer waarde uit de opbrengst van je zonnepanelen. Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom aan het elektriciteitsnet te leveren. Want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief, inclusief alle belastingen. Daar zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat je produceert. Deze terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf.

Voorwaarden

De salderingsregeling zoals we die nu kennen, gaat veranderen. De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2023 tot 2030 (let op: dit is een voorstel, het kan nog veranderen). Dat betekent dat je elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen. Vanaf 2031 kun je helemaal niet meer salderen. Je krijgt dan een vaste vergoeding voor elke kWh stroom die je aan het net levert. Milieu Centraal rekent met 6 cent per kWh. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Hoe werkt het

Salderen gebeurt niet automatisch. Daarvoor moet je de zonnepanelen registreren op de website Energieleveren.nl. Het liefst voordat de zonnepanelen energie opwekken. Zo weten je energieleverancier en netbeheerder dat je energie gaat terug leveren en hoeveel.

Tip

Gebruik vanaf 2023 zoveel mogelijk van je zelf opgewekte ‘gratis’ stroom, door overdag te wassen, strijken en drogen.

Groene leges 

Voor bepaalde duurzame maatregelen aan de woning, zoals het plaatsen van een warmtepomp of een groen dak, heb je soms een omgevingsvergunning nodig. En dat kost geld: je betaalt zogenoemde bouwleges. Doe je een vergunningsaanvraag bij de gemeente Tilburg om je huis duurzamer te maken? Dan kun je (een deel van) de leges terugvragen aan de gemeente. 

Voorwaarden

Je kan tot maximaal 2.500 euro per woning aan bouwleges terugkrijgen. Tot 1 januari 2024 kun je gebruik maken van de regeling, of zoveel eerder als het beschikbare budget op is. 

Dit zijn de duurzame en energiebesparende maatregelen die in aanmerking komen voor teruggave van bouwleges: 

 • de plaatsing van een luchtwarmtepomp of een WKO-systeem
 • buitenmuur- en dakisolatie
 • isolerend glas in combinatie met nieuwe kozijnen
 • een opslagsysteem voor duurzaam opgewekte energie
 • de aanleg van een groen dak en/of groene gevel
 • een hemelwateropvangsysteem.

Kijk voor alle voorwaarden op de pagina Subsidie Groene Leges op Tilburg.nl

Hoe werkt het

Je kunt de groene leges terugvragen via het formulier voor particulieren of VvE’s op de website van de gemeente Tilburg.

Subsidie Klimaatbestendig Tilburg

Gemeente Tilburg stimuleert de aanleg van groene daken, groene gevels en het ontstenen van tuinen. Deze maatregelen maken je tuin en daarmee Tilburg een stuk klimaatbestendiger. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type maatregel, de oppervlakte en het aantal maatregelen. 

Voorwaarden 

Je kan als particulier tot maximaal € 2.500 subsidie ontvangen. Voor verenigingen van eigenaren, instellingen, bedrijven en woningcorporaties geldt een maximum van € 25.000 per kadastraal perceel. 

 • De oppervlakte van het dakgroen of de te verwijderen stenen is minimaal 6 m2.
 • De werkzaamheden zijn nog niet gestart.
 • Je bent eigenaar van de locatie waar het dak- en/of gevelgroen wordt aangelegd. Of je hebt schriftelijk toestemming van de eigenaar.
 • Per kadastraal perceel kun je maar één keer subsidie ontvangen per maatregel.

Kijk voor de hoogte van de subsidie en de volledige regeling op de website van Tilburg.nl

Hoe werkt het

De aanvraag dien je in via de pagina Subsidie Klimaatbestendig Tilburg op Tilburg.nl 
Daar vind je een knop naar het aanvraagformulier. Je stuurt een offerte mee met je aanvraag. Om de subsidie te ontvangen, vul je na aanvraag en na de werkzaamheden het verantwoordingsformulier in.

Leningen

Energiebespaarlening

Heb je onvoldoende eigen spaargeld om te investeren in het verduurzamen van je woning? Dan is er de landelijke Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Deze lening heeft gunstige voorwaarden, zoals een lage rente en boetevrij vervroegd aflossen. Ook zijn er geen afsluitkosten. Je betaalt dus alleen het geleende geld en een aantrekkelijke rente. De rente is bovendien fiscaal aftrekbaar. Je lost de lening maandelijks af. 

Voor wie

Particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) met minimaal 8 ‘appartementsrechten’.

Voorwaarden

Je kunt minimaal € 2.500,- en maximaal 25.000,- lenen. Bij een nul-op-de-meter-woning is het maximum bedrag € 65.000,

 • Je bent eigenaar en bewoner van een bestaande woning.
 • Als aanvrager ben je niet ouder dan 75 jaar. 
 • De maatregelen staan op de maatregelenlijst van het fonds, en worden uitgevoerd door een aannemer of installateur.
 • De maatregelen zijn nog niet uitgevoerd, of zijn maximaal twee maanden voorafgaand aan de aanvraagdatum uitgevoerd.
 • Je kunt maximaal 75% van de lening gebruiken voor de financiering van zonnepanelen (en eventueel de thuisbatterij). De overige 25% moet je investeren in een andere maatregel van de maatregelenlijst, bijvoorbeeld dakisolatie.
 • Bij een lening van 20 jaar is het mogelijk een warmtepomp te financieren, als deze niet meer dan een derde van het leenbedrag kost.

Hoe werkt het

Je kunt de lening aanvragen via het formulier op de website van het Nationaal Warmtefonds. Daar vind je ook een compleet overzicht van de voorwaarden en rentetarieven.

Kijk voor meer informatie op de website van het Nationaal Warmtefonds.

Stimuleringslening ‘Aan de slag met je huis’

Wil je je huis verduurzamen en heb je niet genoeg eigen spaargeld? Voldoe je niet aan de voorwaarden van de landelijke Energiebespaarlening? Dan kun je de Stimuleringslening ‘Aan de slag met je huis’ aanvragen bij de gemeente Tilburg. 

Let op! De landelijke Energiebespaarlening heeft een lagere rente en is dus voordeliger dan de gemeentelijke lening. De Stimuleringslening is interessant wanneer je bijvoorbeeld alleen zonnepanelen* wilt aanschaffen en geen andere duurzame maatregelen wil nemen. Of als je je woning wil laten aanpassen, zodat je er langer zelfstandig kunt blijven wonen. Daarnaast kun je met deze lening ook asbest laten verwijderen om energiebesparende maatregelen uit te kunnen voeren. De Stimuleringslening is ook te combineren met de Verzilverlening. Dit is een hypothecaire lening. Deze is interessant als je je woning toekomstbestendig wil maken en daarvoor gebruik kunt maken van de overwaarde van je woning.

* Ook interessant voor jou: ‘Zon op je dak’ van gemeente Tilburg. Kijk voor dit alles-in-1 pakket op de pagina Zon op je dak op deze website.

Voor wie

Stimuleringslening: voor woningeigenaren in de gemeente Tilburg.
Verzilverlening: voor woningeigenaren vanaf 57 jaar, met een woning in de gemeente Tilburg.

Voorwaarden

 • Per woning zijn maximaal 2 stimuleringsleningen en maximaal 1 hypothecaire lening mogelijk
 • Je leent minimaal 2.500 euro en maximaal 50.000 euro
 • De Stimuleringslening heeft een maximale looptijd van 15 jaar (dit geldt niet voor de Verzilverlening)
 • De werkzaamheden zijn nog niet gestart
 • Je hebt voldoende financiële draagkracht. Dat wil zeggen: je houdt maandelijks voldoende geld over nadat je vaste lasten zijn betaald. Of je hebt een huis met voldoende overwaarde en je bent minimaal 57 jaar (in het geval van de Verzilverlening)
 • Bij verkoop van je woning los je de restschuld van de lening direct en volledig af.

Hoe werkt het

Je meld je aan voor de Stimuleringslening of Verzilverlening via de website van gemeente Tilburg. Binnen vier weken weet je of de gemeente je aanmelding goedkeurt. Met het toewijzingsformulier kun je de lening aanvragen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

 • Stuur binnen acht weken het toewijzingsformulier naar het SVn samen met alle papieren die het fonds nodig heeft.
 • Binnen twee weken laat het SVn weten of je aanvraag is goedgekeurd. Je krijgt dan een offerte voor de lening.
 • Stuur de offerte binnen 3 weken ondertekend terug naar het SVn.

Het geld dat je wilt lenen komt in een bouwdepot te staan. Dit is een geldpot waar je pas bij kunt als je duurzame maatregelen laat uitvoeren. Dus wanneer je bijvoorbeeld isolatie laat aanbrengen. Vanaf dan begin je met terugbetalen. 

Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op de pagina Stimuleringslening op deze website.

Zon op je dak Tilburg

Kan je de aanschaf van zonnepanelen niet betalen en zie je op tegen het geregel? Zon op je dak is een gunstige lening van de gemeente Tilburg. Met het alles-in-één pakket wordt je volledig ontzorgd. De financiering, offerte, coördinatie van de btw-teruggave, aanleg, 15 jaar monitoring én onderhoud: alles wordt voor je geregeld. De lening heeft een rente van slechts 0,75%. Je mag hem in 15 jaar terugbetalen. Het levert je direct meer op dan het kost.

Voor wie

Voor woningeigenaren, Vereniging van Eigenaren (VvE), kleine bedrijven en (sport)verenigingen met een eigen gebouw in de gemeente Tilburg. Daaronder vallen Berkel-Enschot, Biezenmortel, Tilburg en Udenhout. 

Voorwaarden

 • Er zijn geen inkomenseisen. Je hoeft zelf geen investering te doen. Je betaalt over 15 jaar maandelijks een aflossing.
 • Je kunt maximaal 30 zonnepanelen aanschaffen. Ook als je maar enkele panelen wil, kun je meedoen.
 • Je krijgt 15 jaar garantie op de panelen en de omvormer. Inclusief service en onderhoud. 
 • Je sluit een overeenkomst met de gemeente voor een totaalpakket. Het is niet mogelijk alleen mee te doen voor de aanleg van zonnepanelen.
 • Aanmelden voor het project kan tot en met 2022. 

Hoe werkt het 

Lees meer over de voordelen, voorwaarden en aanmelden op de pagina Zon op je dak op deze website. Via de aanmeldknop kom je op het inschrijfformulier op de website van leverancier, Hoppenbrouwers Techniek. Je ontvangt een vrijblijvende offerte. Je krijgt persoonlijk advies en begeleiding.

Duurzame monumentenlening (Rijksmonumenten)

De Duurzame Monumentenlening is een landelijke lening van het Restauratiefonds. Woon je in een rijksmonument, dan mag je niet zomaar veranderingen aanbrengen aan het pand. Dat kan ervoor zorgen dat duurzame aanpassingen duurder worden. Daarom is er deze regeling. De Duurzame Monumentenlening heeft een lage rente: minimaal 1,0% voor eigenaar-bewoners. Na maximaal 30 jaar is de lening volledig afgelost.

Voor wie

Voor eigenaar-bewoners van een rijksmonument, zowel particulieren als VvE.

Voorwaarden 

Een particuliere eigenaar kan minimaal € 2.500 en maximaal € 100.000 lenen. 
Een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan minimaal € 25.000 en maximaal € 300.000 lenen. Dit is inclusief lening van het Restauratiefonds voor restauratie. Maximaal € 25.000  per appartementsrecht.

 • Je bent eigenaar van een rijksmonument. Of je vraagt de lening aan vanuit een Vereniging van Eigenaren (VvE) van een rijksmonumentaal woon- en/of appartementencomplex.
 • Je hebt een omgevingsvergunning, of een verklaring van de gemeente dat een vergunning niet nodig is.
 • De kredietbeoordeling is positief.
 • De werkzaamheden zijn nog niet gestart.
 • De Verklaring Energiebesparing Rijksmonument is door de betrokken aannemer of installateur ondertekend.

Hoe werkt het

Voordat je aan de slag gaat, is het verstandig om de gemeente te raadplegen over wat er wel en niet mag qua verduurzamende maatregelen aan je monument.

Kijk voor meer informatie en aanvraag van de lening op de website van het Restauratiefonds.

Hypotheken

Energiebespaarhypotheek (alleen voor woningen in wijkaanpak)

Ligt jouw woning in een proeftuin aardgasvrije wijken of ander gebied met een wijkaanpak? Wil je graag je woning verduurzamen, maar kun je dat echt niet zelf betalen? Als je voldoet aan de voorwaarden, dan is de Energiebespaarhypotheek een oplossing. Dit is een landelijke regeling van het Nationaal Warmtefonds. Het is een renteloze hypothecaire lening met bijzondere voorwaarden. Hij wordt verstrekt naast de bestaande hypotheek of lening bij een andere kredietverstrekker. 

Je leent maximaal 25.000 euro waarmee je bijvoorbeeld kunt isoleren, zonnepanelen kunt plaatsen of je huis aardgasvrij kunt maken. De eerste drie jaar betaalt de overheid de hypotheek. Daarna ga je zelf betalen. Kom je toch in betalingsproblemen? Dan neemt het fonds contact met je op en worden er nieuwe afspraken gemaakt. 

Voor wie

Voor woningeigenaren die wonen in het gebied van een wijkaanpak. In Tilburg geldt dat voor de wijken Quirijnstok en Achthoeven. 

Voorwaarden

 • Je bent eigenaar én bewoner van een bestaande woning, gelegen in een proeftuin aardgasvrije wijken, een gemeentelijke wijkaanpak of wijkaanpak van een woningcorporatie waarbij ook de eigenaar-bewoners in de wijk de woning verduurzamen (‘gespikkeld bezit’).
 • Je komt in aanmerking voor een Energiebespaarhypotheek als een aanvraag voor een Energiebespaarlening wordt afgewezen op basis van inkomen, leeftijd of bepaalde BKR-criteria.
 • Voor aanvragers geldt geen leeftijdsgrens.
 • Je kunt de lening aanvragen voor:
 • Noodzakelijke ingrepen en werkzaamheden om over te schakelen van aardgas naar een andere warmtebron.
 • Maatregelen die op de maatregelenlijst staan van het Nationaal Warmtefonds, en worden uitgevoerd door een erkende aannemer of installateur.
 • De maatregelen zijn nog niet uitgevoerd, of zijn maximaal twee maanden voorafgaand aan de aanvraagdatum uitgevoerd.

Meer informatie over de voorwaarden vind je op de website van Programma Aardgasvrije Wijken.

Hoe werkt het

Het is niet mogelijk direct een Energiebespaarhypotheek aan te vragen. Het startpunt is altijd een aanvraag van een reguliere Energiebespaarlening via het formulier op de website van het Nationaal Warmtefonds. Wordt die aanvraag afgewezen op basis van inkomen, leeftijd of bepaalde BKR-criteria? Dan kun je een Energiebespaarhypotheek aanvragen.

Energiebespaarbudget NHG (bouwdepot)

Met het Energiebespaarbudget (EBB) van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kun je extra lenen, of je nu een huis koopt, verbouwt of de hypotheek oversluit. Door gebruik te maken van het EBB stel je de financiering van energiebesparende maatregelen veilig, maar hoef je niet  meteen te beslissen wat je wil (laten) doen. Hierdoor kun je eerst je hypotheek regelen en daarna nadenken over welke maatregelen het meest zinvol zijn. Je heb tot 2 jaar de tijd om het budget te gebruiken. 

Voor wie

Woningeigenaren 

Voorwaarden

 • De financiering is op basis van de waarde van de woning vóór uitvoering van de EBB.
 • Je hebt geen verbouwingsspecificatie nodig voor het EBB, kosten mogen gedeclareerd worden aan de hand van nota's.
 • Je mag maximaal 6% boven de waarde van de woning vóór uitvoering van de EBB financieren. Dit bedrag moet volledig aan erkende energiebesparende maatregelen worden besteed. 

Hoe werkt het

Je hypotheekverstrekker zet de extra lening voor energiebesparende maatregelen in een bouwdepot. Als je kosten hebt gemaakt, stuur je de factuur naar de hypotheekverstrekker. Als de kosten passen binnen het Energiebespaarbudget, wordt de factuur betaald.

Lees meer over het Energiebespaarbudget op de website van NHG.

(Groene) Hypotheek

Wanneer je een energiezuinige woning koopt, dan kan een zogenaamde ‘groene hypotheek’ voor jou interessant zijn. Je krijgt dan vaak korting op de rente.

Ook kun je vaak een hogere hypotheek afsluiten wanneer je je huis gaat verduurzamen. Sinds 2018 mag een hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde zijn. Maar wanneer je jouw nieuwe huis energiezuiniger wil maken, dan mag dit 106% zijn.

Wanneer je al een woning met een hypotheek hebt, kun je extra budget aanvragen voor verduurzamingsmaatregelen. Dat is interessant om te doen bij het oversluiten van je hypotheek voor een lagere rente. Dan bespaar je namelijk op advies- en notariskosten.

Voor wie

Voor particuliere woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen. Zowel voor starters, als voor woningeigenaren met bestaande hypotheek.

Voorwaarden

Niet iedere bank of hypotheekverstrekker leent meer geld uit of geeft korting op de hypotheekrente voor een energiezuinigere woning. De voorwaarden verschillen per aanbieder.

Hoe werkt het

Wil je verduurzamingsmaatregelen meefinancieren in je hypotheek? Kijk op de websites van hypotheekverstrekkers, of vraag om hulp van een hypotheekadviseur.

Je vindt een overzicht van alle banken op de website van Vereniging Eigen Huis.

Aan de slag met je huis

Deze informatie is onderdeel van 'Aan de slag met je huis'. Met dit programma helpt gemeente Tilburg huiseigenaren op weg naar een duurzamere woning.

Wij vragen jou te verduurzamen, maar de gemeente Tilburg doet dat zelf ook. Lees wat we doen