School, club of vastgoed

Maakt iedereen thuis aanpassingen om duurzamer te worden, dan helpt dat al heel veel. Maar ook je school of vereniging kan meedoen. We geven je tips hoe je voordelig een duurzamer en groener gebouw kunt krijgen. 

Wat de school kan doen

In Tilburg worden steeds meer scholen duurzamer. Bijvoorbeeld door op gas en elektriciteit te besparen. Dat kan al met automatische verlichting die uitgaat wanneer er niemand in een klaslokaal of ruimte is. Of simpel door de verwarming een graad lager te zetten.

Je kunt ook de omgeving van de school vergroenen. Een groen schoolplein is eigenlijk niet meer weg te denken in deze tijd. Hier kunnen kinderen ontdekken en spelen in een schaduwrijke en groene omgeving en mogelijk zelfs met water spelen. Wil je inspiratie opdoen voor een groen schoolplein? Maak dan de digitale tour langs alle groen schoolpleinen in onze gemeente via het online magazine SPELEN IN HET GROEN (argis.com).

Ook kan je voor het schoolgebouw kiezen voor een groene geven of een groen dak. Dat verhoogt de levensduur van het gebouw en zorgt voor verkoeling in de zomer en houdt de warmte meer vast in de winter. Natuurlijk kun je ook grotere maatregelen treffen. Door bijvoorbeeld zonnepanelen op het gebouw te plaatsen. Waarvan de school zelf gebruik kan maken. En als er meer zonne-energie wordt opgewekt dan nodig is, kan de buurt het ook gebruiken. Zonnepanelen kunnen goed gecombineerd worden met een groen dak.

Dit bespaart ook op energie en gas:

  • De verwarming lager zetten
  • Gloei- en spaarlampen vervangen door ledverlichting
  • Slimme tijdklok plaatsen op verlichting en boilers
  • Kieren en naden dicht maken
  • Vloer, gevel en dak isoleren
  • Afval scheiden 

Jouw sportclub verduurzamen

De kantine van jouw sportclub wordt verwarmd. In de keuken staan allerlei apparaten aan of op stand-by. Het sportveld wordt verlicht en het omroepsysteem werkt altijd. Zo verbruikt jouw geliefde club veel energie. Voer via Sportservice Noord-Brabant een gratis energiescan uit. Je ontvangt een rapport met maatwerk adviezen over het besparen van energie. Ook krijg je tips over het zelf opwekken van stroom.

Subsidie

Amateursportorganisaties kunnen tot 2024 subsidie aanvragen voor de bouw- en onderhoudskosten van de sportruimtes en voor het kopen van sportmaterialen; de Subsidie Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA). Het subsidiebedrag is altijd 20% van de kosten. Doe je duurzame aanpassingen aan het gebouw, dan komt daar nog 10% bovenop. Meer informatie over de BOSA-regeling vind je op de website van Stichting Sportservice Noord-Brabant

Om duurzamer te worden, kunnen amateursportclubs ook een lening krijgen via het Klimaatfonds. Al meerdere Tilburgse sportverenigingen krijgen dat. Van dat geld isoleren ze bijvoorbeeld het clubgebouw of plaatsen ze zonnepanelen. De lening is erg voordelig. Zo is de rente 1,8% en de looptijd 15 jaar. Wil je als sportvereniging verduurzamen? Je kunt je aanmelden op de pagina Duurzame sportaccommodaties op de website van Stichting Sportservice Noord-Brabant.

Voorbeeld

Sporthal de Roomley in Udenhout won dit jaar de innovatieprijs sportaccommodaties. NOC*NSF heeft de verduurzaming en het eindresultaat mooi in beeld gebracht. Sporters kunnen hun geluk niet op met dit nieuwe duurzame gebouw. Nu kan iedereen in een gezonde omgeving sporten!

Uniek aan de verduurzaming van de sporthal is de isolatie. Via een techniek is stro als isolatiemateriaal in de gevel geblazen. De sporthal is van binnen én van buiten vernieuwd. Benieuwd naar de unieke duurzame maatregelen?

Maatschappelijk vastgoed

Net als voor kantoren komt er ook een energielabelplicht voor maatschapelijk vastgoed aan. Elk bestaand kantoor groter dan 100 m2 moet per 1 januari 2023 minimaal het energielabel C hebben. Dit geldt niet voor monumenten.

Samen maken we Tilburg duurzamer. Dat betekent dat de gemeente Tilburg ook meedoet. Lees wat we doen