School, club of vastgoed

Maakt iedereen thuis aanpassingen om duurzamer te worden, dan helpt dat al heel veel. Maar ook je school of vereniging kan meedoen. We geven je tips hoe je voordelig een duurzamer en groener gebouw kunt krijgen. 

Wat de school kan doen

In Tilburg worden steeds meer scholen duurzamer. Bijvoorbeeld door op gas en elektriciteit te besparen. Dat kan al met automatische verlichting die uitgaat wanneer er niemand in een klaslokaal of ruimte is. Of simpel door de verwarming een graad lager te zetten.

Je kunt ook de omgeving van de school vergroenen. Een groen schoolplein is eigenlijk niet meer weg te denken in deze tijd. Hier kunnen kinderen ontdekken en spelen in een schaduwrijke en groene omgeving en mogelijk zelfs met water spelen. Ook kan je voor het schoolgebouw kiezen voor een groene geven of een groen dak. Dat verhoogt de levensduur van het gebouw en zorgt voor verkoeling in de zomer en houdt de warmte meer vast in de winter. Natuurlijk kun je ook grotere maatregelen treffen. Door bijvoorbeeld zonnepanelen op het gebouw te plaatsen. Waarvan de school zelf gebruik kan maken. En als er meer zonne-energie wordt opgewekt dan nodig is, kan de buurt het ook gebruiken. Zonnepanelen kunnen goed gecombineerd worden met een groen dak.

Dit bespaart ook op energie en gas:

 • De verwarming lager zetten
 • Gloei- en spaarlampen vervangen door ledverlichting
 • Slimme tijdklok plaatsen op verlichting en boilers
 • Kieren en naden dicht maken
 • Vloer, gevel en dak isoleren
 • Afval scheiden 

Jouw sportclub verduurzamen

De kantine van jouw sportclub wordt verwarmd. In de keuken staan allerlei apparaten aan of op stand-by. Het sportveld wordt verlicht en het omroepsysteem werkt altijd. Zo verbruikt jouw geliefde club veel energie. Voer via Sportservice Noord-Brabant een gratis energiescan uit. Je ontvangt een rapport met maatwerk adviezen over het besparen van energie. Ook krijg je tips over het zelf opwekken van stroom.

Subsidie

Amateursportorganisaties kunnen tot 2024 subsidie aanvragen voor de bouw- en onderhoudskosten van de sportruimtes en voor het kopen van sportmaterialen; de Subsidie Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA). Het subsidiebedrag is altijd 20% van de kosten. Doe je duurzame aanpassingen aan het gebouw, dan komt daar nog 10% bovenop. Meer informatie over de BOSA-regeling vind je op de website van Stichting Sportservice Noord-Brabant

Om duurzamer te worden, kunnen amateursportclubs ook een lening krijgen via het Klimaatfonds. Al meerdere Tilburgse sportverenigingen krijgen dat. Van dat geld isoleren ze bijvoorbeeld het clubgebouw of plaatsen ze zonnepanelen. De lening is erg voordelig. Zo is de rente 1,8% en de looptijd 15 jaar. Wil je als sportvereniging verduurzamen? Je kunt je aanmelden op de pagina Duurzame sportaccommodaties op de website van Stichting Sportservice Noord-Brabant.

Voorbeeld

Sporthal de Roomley in Udenhout won dit jaar de innovatieprijs sportaccommodaties. NOC*NSF heeft de verduurzaming en het eindresultaat mooi in beeld gebracht. Sporters kunnen hun geluk niet op met dit nieuwe duurzame gebouw. Nu kan iedereen in een gezonde omgeving sporten!

Uniek aan de verduurzaming van de sporthal is de isolatie. Via een techniek is stro als isolatiemateriaal in de gevel geblazen. De sporthal is van binnen én van buiten vernieuwd. Benieuwd naar de unieke duurzame maatregelen?

Maatschappelijk vastgoed

Net als voor kantoren is er ook een energielabelplicht voor maatschappelijk vastgoed. Elk bestaand kantoor groter dan 100 m2 moet per 1 januari 2023 minimaal het energielabel C hebben. Dit geldt niet voor monumenten.

Subsidieregeling Energiescans verenigingen en maatschappelijke organisaties

Wilt je als vereniging of maatschappelijke organisatie verduurzamen en besparen op het energieverbruik maar weet je niet waar te beginnen? Vraag dan de eenmalige subsidie aan bij de gemeente voor de uitvoering van een energiescan. Die scan brengt in beeld hoe je als vereniging of maatschappelijke organisatie energie kunt besparen. Een expert laat dan zien welke besparingsmaatregelen op dit moment de meeste impact hebben voor jouw organisatie. De eenmalige subsidie aanvragen kan vanaf 2 juni 2023. Er is geld beschikbaar tot het subsidieplafond van 50.000 euro is bereikt.

Energiekosten besparen

De subsidie is er voor (sport)verenigingen, buurthuizen, culturele instellingen en niet-commerciële maatschappelijke organisaties in Tilburg. Zij kunnen vaak besparen op energie(kosten), maar weten niet altijd hoe zij dat het beste kunnen doen. De energiescan laat zien welke besparingsmaatregelen zij kunnen nemen en welke impact die hebben. Het kan dan gaan om grotere investeringen, bijvoorbeeld in het pand van de organisatie. Maar ook om simpele aanpassingen of besparingsadviezen die (bijna) niets kosten. Denk bijvoorbeeld aan het bewust omgaan met het aan- en uitzetten van bepaalde apparaten, verlichting etc.

Subsidie aanvragen

 1. Download het aanvraagformulier Energiecompensatie (Word).
 2. In het aanvraagformulier staat een overzicht van de mee te sturen bijlagen.
 3. Vul de documenten in en stuur met alle bijlagen naar subsidies@tilburg.nl o.v.v. 'Aanvraag energiescan maatschappelijke organisaties'.

Goed om te weten

 • Deze subsidie heeft een subsidieplafond van 50.000 euro (25 energiescans).
 • De eigen bijdrage is 175 euro.
 • Aanvragen kan vanaf 2 juni 2023 tot het subsidieplafond is bereikt.
 • Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.
 • Zodra het bedrag op is, worden aanvragen die nog binnen komen automatisch afgewezen.
 • Een gespecialiseerd bedrijf voert de scan uit in opdracht van de gemeente.
 • De gemeente gaat ervan uit dat u daadwerkelijk iets met de adviezen uit de scan doet. Vandaar dat we u vragen na het uitvoeren van de scan te melden bij de gemeente welke maatregelen u gaat uitvoeren. U kunt dit doen via het meldingsformulier op deze website.

Zie voor alle voorwaarden de subsidieregeling.

Relevante documenten

Meer informatie

Voor vragen kunt u een mail sturen naar subsidies@tilburg.nl o.v.v. Aanvraag energiescan maatschappelijke organisaties.

Samen maken we Tilburg duurzamer. Dat betekent dat de gemeente Tilburg ook meedoet. Lees wat we doen