logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

School, club of vastgoed

Maakt iedereen thuis aanpassingen om duurzamer te worden, dan helpt dat al heel veel. Maar ook je school of vereniging kan meedoen. We geven je tips hoe je voordelig een duurzamer en groener gebouw kunt krijgen. 

Wat de school kan doen

In Tilburg worden steeds meer scholen duurzamer. Bijvoorbeeld door op gas en elektriciteit te besparen. Dat kan al met automatische verlichting die uitgaat wanneer er niemand in een klaslokaal of ruimte is. Of simpel door de verwarming een graad lager te zetten.

Je kunt ook de omgeving van de school vergroenen. Een groen schoolplein is eigenlijk niet meer weg te denken in deze tijd. Hier kunnen kinderen ontdekken en spelen in een schaduwrijke en groene omgeving en mogelijk zelfs met water spelen. Ook kan je voor het schoolgebouw kiezen voor een groene geven of een groen dak. Dat verhoogt de levensduur van het gebouw en zorgt voor verkoeling in de zomer en houdt de warmte meer vast in de winter. Natuurlijk kun je ook grotere maatregelen treffen. Door bijvoorbeeld zonnepanelen op het gebouw te plaatsen. Waarvan de school zelf gebruik kan maken. En als er meer zonne-energie wordt opgewekt dan nodig is, kan de buurt het ook gebruiken. Zonnepanelen kunnen goed gecombineerd worden met een groen dak.

Dit bespaart ook op energie en gas:

Jouw sportclub verduurzamen

De kantine van jouw sportclub wordt verwarmd. In de keuken staan allerlei apparaten aan of op stand-by. Het sportveld wordt verlicht en er wordt volop gebruik gemaakt van de douches. Zo verbruikt jouw geliefde club veel energie. Meld je via SportNLGroen aan voor een energiecoach traject. Je ontvangt een rapport met maatwerk adviezen over het besparen van energie en het verduurzamen van je accommodatie. Ook krijg je tips over het zelf opwekken van stroom. 

Subsidie

Amateursportorganisaties kunnen tot 2028 jaarlijks subsidie aanvragen voor de bouw- en onderhoudskosten van de sportruimtes en voor het kopen van sportmaterialen; via de Subsidie Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA). Het subsidiebedrag is altijd 20% van de kosten. Doe je duurzame aanpassingen aan het gebouw, dan geld een percentage van 40%. Meer informatie over de BOSA-regeling vind je op deze website van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport

Voor financiering van duurzaamheidsplannen kunnen amateursportclubs ook aanspraak maken op een gunstige lening vanuit het Klimaatfonds. De lening is erg voordelig. Zo is de rente 1,8% en de looptijd 15 jaar.

Wil je als sportvereniging verduurzamen? Neem contact op met team verenigingsontwikkeling van het Sportbedrijf via verenigingsontwikkeling@tilburg.nl voor vragen en advies over de mogelijkheden.

Tafeltennisvereniging Luto ging je voor

De sportaccommodatie van TTV Luto was niet zo duurzaam. Dat bleek uit een energiescan die werd aangeboden door de gemeente Tilburg. Door ledverlichting te installeren werd direct 50% minder stroom verbruikt. Het materiaal is los ingekocht en een groep handige leden van de vereniging heeft alle verlichting vervangen. Daarnaast werd ook een warmteterugwinningsinstallatie aangesloten. Lucht van buiten wordt voorverwarmd, waardoor je minder hoeft te stoken. 

“Door te verduurzamen verminder je je energieverbruik en daarmee kosten. Dat zal ik andere verenigingen zeker aanraden”, zegt Herman. Het hele verhaal van Luto lees je op deze website.

Maatschappelijk vastgoed

Net als voor kantoren is er ook een energielabelplicht voor maatschappelijk vastgoed. Elk bestaand kantoor groter dan 100 m2 moet per 1 januari 2023 minimaal het energielabel C hebben. Dit geldt niet voor monumenten.

Subsidieregeling Energiescans verenigingen en maatschappelijke organisaties

Wil je als vereniging of maatschappelijke organisatie verduurzamen en besparen op het energieverbruik maar weet je niet waar te beginnen? Vraag dan de eenmalige subsidie aan bij de gemeente voor de uitvoering van een energiescan. Die scan brengt in beeld hoe je als vereniging of maatschappelijke organisatie energie kunt besparen. Een expert laat dan zien welke besparingsmaatregelen op dit moment de meeste impact hebben voor jouw organisatie. De eenmalige subsidie aanvragen kan vanaf 2 juni 2023. Er is geld beschikbaar tot het subsidieplafond van 50.000 euro is bereikt.

Energiekosten besparen

De subsidie is er voor (sport)verenigingen, buurthuizen, culturele instellingen en niet-commerciële maatschappelijke organisaties in Tilburg. Zij kunnen vaak besparen op energie(kosten), maar weten niet altijd hoe zij dat het beste kunnen doen. De energiescan laat zien welke besparingsmaatregelen zij kunnen nemen en welke impact die hebben. Het kan dan gaan om grotere investeringen, bijvoorbeeld in het pand van de organisatie. Maar ook om simpele aanpassingen of besparingsadviezen die (bijna) niets kosten. Denk bijvoorbeeld aan het bewust omgaan met het aan- en uitzetten van bepaalde apparaten, verlichting etc.

Subsidie aanvragen

  1. Download het aanvraagformulier Subsidieregeling Energiescans (Word).
  2. In het aanvraagformulier staat een overzicht van de mee te sturen bijlagen.
  3. Vul de documenten in en stuur met alle bijlagen naar subsidies@tilburg.nl o.v.v. 'Aanvraag energiescan maatschappelijke organisaties'.

Goed om te weten

Zie voor alle voorwaarden de subsidieregeling.

Relevante documenten

Meer informatie

Voor vragen kunt u een mail sturen naar subsidies@tilburg.nl o.v.v. Aanvraag energiescan maatschappelijke organisaties.

Samen maken we Tilburg duurzamer. Dat betekent dat de gemeente Tilburg ook meedoet. Lees wat we doen