De gemeente gaat de komende jaren aan de slag met de aanleg van een warmte-koude-net in Tilburg-Zuid, om zo alle bebouwing aardgasvrij te maken. Vorig jaar nam de gemeente de eerste stap, met het aanwijzen van het gebied en de plekken waar de systemen in de bodem moeten komen. Wethouder Yusuf Çelik (Verduurzaming en Energietransitie gebouwde omgeving): “Nu doen we een tweede belangrijke stap in de voorbereiding. We reserveren geld voor het ontwerp, de aanleg en de realisatie van het warmte-koude-net in Tilburg-Zuid én voor de oprichting van Warmtebedrijf Tilburg. Het college stelt de gemeenteraad voor om hiervoor 40 miljoen euro uit te geven.”
Jelle en Michelle van Kerkvoorde verhuisden van Eindhoven naar Tilburg. Ze kochten er hun eerste huis. Een goed geïsoleerde woning uit 2008. Een mooi vertrekpunt om de woning nog verder te verduurzamen. Naast de stappen die ze al zetten, gingen ze in op het aanbod vanuit de gemeente voor een gratis energieadviesgesprek.
Kringloop La Poubelle, Prospects at Work en de gemeente Tilburg doen een proef bij milieustraat Albion. Bezoekers kunnen bij een aparte innamestraat herbruikbare spullen inleveren. Die spullen krijgen dan een tweede leven. Deze proef loopt tot 1 januari 2025. Het is de bedoeling om de innamestraat daarna uit te breiden.
PMD-afval legt een hele reis af om gerecycled te worden. Wist je dat er allerlei nieuwe producten van gemaakt worden? Jij kan hieraan bijdragen! Gooi je PMD-afval in de oranje PMD-container. Van de gerecycled PMD worden kunststof korrels gemaakt. Hiervan wordt bijvoorbeeld een nieuwe gieter gemaakt.
"Deze heb ik uit een bakje bij Kringloop Tilburg gehaald. Gelukkig waren het er twee." Elsje lacht. Twee karakteristieke, metalen handvatten met een zwarte handgreep die prima passen op de originele, zwarte deur in het jaren 30 huis van Elsje Aarts - de Bie en Jules Aarts.
Tilburg: een gemeente waar wonen, werken en ontspannen altijd een plezier is. Wie wil dat nou niet? Om dit te realiseren, zet Tilburg zich in voor een schonere en duurzamere toekomst. We omarmen schone wind- en zonne-energie en verminderen ons grondstofgebruik drastisch. Dat scheelt aanzienlijk veel ongezonde uitstoot van broeikasgassen. Bovendien vergroenen we onze omgeving zoveel mogelijk. Ons doel? Een klimaatneutraal Tilburg in 2050.
Wat heeft de Kamelenrace te maken met biologisch afbreekbare olie? Alles! Dat blijkt al snel uit het verhaal van kermisexploitant Joop Oudsen. Hij zorgt er niet alleen voor dat zijn attracties er tiptop uitzien. Het mag ook zo duurzaam mogelijk zijn. “Onze kamelen stoten in ieder geval geen CO2 uit”, lacht hij.
Ondernemers kunnen bij de gemeente Tilburg subsidie aanvragen voor duurzame terrasverwarming. Per aanvraag is de subsidie maximaal 50% van de gemaakte kosten, tot maximaal 1.500 euro per onderneming.
Tweedehands is een belangrijk gegeven voor Gert Gering. Een fanatiek verzamelaar van vinyl. Hij struint de tweedehands zaken en rommelmarkten in Tilburg regelmatig af op zoek naar een ontbrekend pareltje in zijn collectie. Maar ook op andere vlakken is tweedehands belangrijk voor hem. Hij heeft veel tweedehands meubels staan in zijn huis en wil ooit nog een tweedehands elektrische auto kopen. Gert is niet zo van het 'weggooien'.
Tilburg is een van de steden waar een zero-emissiezone komt voor bestel- en vrachtwagens. In dit deel van Tilburg mogen in de toekomst geen bedrijfsvoertuigen rijden die schadelijke stoffen uitstoten.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.