logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Slim omgaan met water

We maken in Nederland steeds vaker lange periodes van droogte mee. Dat heeft gevolgen voor de natuur en voor ons drinkwater. Aan de andere kant is er steeds meer sprake van wateroverlast bij flinke buien. Daarom moeten we slim omgaan met ons water en het riool. 

CTA Subsidie

Omgeving klimaatbestendig maken

Subsidie aanvragen

Regenwater

Als we slim omgaan met regenwater, kunnen we het teruggeven aan de natuur. Zodat alles weer groeit, ook in tijden van droogte. Nu gaat het regenwater vaak meteen het riool in, wat zorgt voor droogte en extra druk op het riool. Dit kun je makkelijk voorkomen, op meerdere manieren. Hieronder enkele voorbeelden van wat je kunt doen.

Al het regenwater dat op jouw dak terecht komt, gaat via de regenpijp het riool in. Zonde, want we kunnen dat regenwater goed gebruiken. De gemeente Tilburg moedigt het afkoppelen van regenwater dan ook aan. Wanneer je dat doet, moet het regenwater natuurlijk wel op een andere manier goed opgevangen worden. Anders krijg je natte voeten thuis. Wanneer je de regenpijp afkoppelt, doe je daarom meteen een van deze dingen: 

  • Een regenton plaatsen. Waterschap de Dommel laat je stap voor stap ziet hoe je dat doet. Bekijk de video op YouTube.
  • Een regenschutting plaatsen
  • Een regenwatervijver aanleggen 
  • Een infiltratievoorziening zoals een watergoot of wadi plaatsen 
  • Ondergrondse infiltratiekratten plaatsen 
  • Een grindkoffer aanleggen 
  • Een laagte in je tuin aanbrengen 
  • Een zitkuil aanleggen in je tuin 

Zorg er bij deze oplossingen altijd voor dat je een overstort hebt. Dat is een andere plek om het teveel aan water heen te brengen. Als het flink regent, kan bijvoorbeeld een regenton het misschien niet aan. Je wil dan niet dat het water in de tuin blijft staan. Daarom laat je het teveel aan water stromen naar een sloot in de buurt of alsnog het riool in.  

Voordat je de regenpijp afkoppelt

Als je jouw regenpijp wil afkoppelen, bereken je eerst hoeveel vierkante meter je dakoppervlakte is. Dat bepaalt namelijk hoe groot de nieuwe oplossing moet zijn. Zo moet je voor iedere vierkante meter dak, twintig liter water opvangen. Ook is het belangrijk dat het water op minstens twee meter van je huis wordt opgeslagen. Zo weet je zeker dat er bij een flinke regenbui geen plas bij je deur ontstaat en het in huis nat wordt.  

Hoe werkt het?

De regenpijp afkoppelen moeilijk? Dat valt reuze mee hoor. Waterschap de Dommel laat je stap voor stap zien hoe je een regenpijp afkoppelt. Zo kan regenwater meteen de bodem inzakken en het grondwater aanvullen. Er gaat dan geen schoon regenwater in het riool en hoeft het ook niet schoongemaakt te worden. Bekijk de video op YouTube.

Wist je dat een kleine 10m2 aan stenen in de tuin betekent dat zo’n 8.000 liter regenwater per jaar het riool in stroomt? Dat is gemakkelijk te verhelpen door zoveel mogelijk stenen door groen te vervangen. Bovendien staat het leuk. 

Je kunt in plaats van die tegels zelf planten plaatsen. Kies dan bodembedekkers, dat zijn planten die over de bodem groeien. Die beschermen de bodem tegen uitdrogen en bieden voedsel voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten. Of je laat de natuur zijn gang gaan. Groeien er vanzelf planten, dan heb jij hier ook nog eens minder onderhoud aan. Waar je ook voor kiest, jij krijgt er een groenere tuin voor terug. En zorgt voor een goed gebruik van het regenwater. 

Met meer groen en weinig bestrating voorkom je wateroverlast. Via een geveltuintje kan het regenwater de bodem inzakken en zo het grondwater aanvullen. Wil je een geveltuintje aanleggen, maar weet je niet hoe je dit handig aanpakt? Bekijk de video van Waterschap de Dommel op YouTube.

Een tuin vol planten en bloemen in plaats van tegels vind jij misschien niet fijn. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden om het regenwater te laten wegstromen in de natuur. Zoals waterdoorlatende bestrating. Denk aan grind, houtsnippers, tegels met ruimte voor groen ertussen. Of grasbetonstenen. Het zorgt alsnog voor een strakke uitstraling in jouw tuin. Tegelijkertijd help jij de natuur. 

Wanneer je jouw regenpijp van het riool haalt, wil je niet direct in een plas water staan zodra je de achterdeur uitloopt. Dat voorkom je bijvoorbeeld door hoogteverschil in je tuin aan te brengen. Dat hoeft niet meters lager te zijn. Maar door enig hoogteverschil te maken, leidt je het water naar een plek waar het de bodem in kan zakken. Dicht bij de achterdeur wil je de grond wat hoger hebben. En verder in de tuin mag het wat lager liggen.  

Met deze stappen breng je hoogteverschil aan: 

  • Kies een plek in je tuin waar het water na een flinke bui in een plas even kan blijven liggen. Wat verder van je huis. Maar ook daar waar de buren er geen last van hebben. 
  • Haal een laag grond weg. Hergebruik dit waar je juist wil ophogen. Op de hoger gelegen gedeelten kun je een terras aanleggen. Bijvoorbeeld met houten vlonders.  
  • Plant op het lagere gedeelte planten die goed tegen vocht kunnen of plaats een stuk gras. Zijn planten niks voor jou? Dan is een laag grind ook een optie.  
  • Gebruik gootjes om het water van de hogere plekken naar de laaggelegen delen te leiden. Zo voorkom je dat het heel de tuin door stroomt. Met gootjes zorg je er ook voor dat je buren geen last hebben van het water. 

Een leuke manier om water op te vangen is de zitkuil. Zie het als een gezellige verlaging in je tuin waar je lekker in de zomermaanden kunt zitten. Een heerlijke plek voor jou én handig om regenwater in op te vangen. Het regenwater wordt tijdelijk opslagen en verdwijnt vanzelf weer in de grond. Daarvoor moet de bodem wel waterdoorlatend zijn. Anders blijft het water liggen en kun jij er niet in zitten.  

De grootte van de zitkuil bepaal je aan de hand van het aantal vierkante meter dakoppervlak waar je de regenpijp van losmaakt. Heb je een dakoppervlakte van 50 vierkante meter dan wil je met een hevige regenbui 60 liter water per vierkante meter opslaan. Dat betekent dat je 3.000 liter opslagruimte nodig hebt. Dat is dus de inhoud van de zitkuil. Graven maar. Een handige tip: plaats de kuil ver genoeg van je huis zodat je geen wateroverlast aan huis hebt.  

Een groen dak kleurt niet alleen je dak groen. Het zorgt ook voor een koelere woning in de zomermaanden. Bovendien biedt het voedsel voor insecten en vangt het water op. Op een groen dak groeien namelijk planten, kruiden of grassen. Daarnaast gaat je dakbedekking veel langer mee. Een groen dak is niet voor ieder soort dak geschikt. Een plat dak, dat niet in de schaduw ligt, is perfect. Op een schuin dak in de zon kan het ook.

Voordat je het groene dak kiest, wil je wel weten hoeveel gewicht het dak aan kan. Daarom kun je het beste bij een bouwkundig adviseur advies vragen over jouw dakconstructie. Zelfs als je al jaren in jouw woning woont, kun je dit doen. Laat jij een nieuwbouwwoning bouwen? Dan kun je bij de start van de bouw al aangeven dat je een groen dak wil. Zo kan er rekening gehouden worden met dat gewicht.  

Subsidie

De gemeente is groot fan van groene daken. Daarom geven we er subsidie voor. Dat houdt in dat je een vergoeding ontvangt voor het plaatsen van een groen dak. Ben je al overtuigd? Bekijk de subsidiemogelijkheden op de pagina Subsidie Klimaatbestendig Tilburg op Tilburg.nl.

Hoe werkt het?

Wil jij ook aan de slag met een groen dak op je berging of garage, maar weet je niet goed hoe? Waterschap de Dommel laat je stap voor stap zien hoe je een groen dak aanlegt. Bekijk de video op YouTube.

Rioolwater

Naast het slim opvangen van regenwater kun je meer doen om het riool niet te overbelasten. Of eigenlijk: niet doen. Alles wat jij door de gootsteen of toilet spoelt, komt zo in het riool terecht. Afwaswater en ontlasting mogen in het riool komen, maar niet het frituurvet. Dat kan hard worden in de leidingen. En niet-afbreekbare doekjes, zoals vochtige doekjes, kunnen ophopen en een verstopping veroorzaken. Die verstopping kan al bij jou thuis ontstaan, maar ook verderop in het riool.  

Dit mag niet door de gootsteen of het toilet: 

  • Chemische stoffen zoals verf en olie
  • Medicijnen of resten daarvan 
  • Niet-afbreekbare toiletdoekjes of make-updoekjes 
  • Watjes en wattenstaafjes 
  • Frituurvet 

Gebruik het riool alleen waar het voor bedoeld is. Oude medicijnresten breng je naar een ziekenhuis of apotheek. En verfresten lever je in bij een Mobiele Recyclestraat of de Milieustraat Albion. Schoonmaakdoekjes mogen bij het restafval. En frituurvet giet je in een leeg pak dat je vervolgens inlevert bij de Mobiele Recyclestraat, Milieustraat Albion of Hoolstraat.

Drinkwater

Wist je dat het lekkerste drinkwater uit Tilburg komt? In 2019 werd ons drinkwater van het productiebedrijf de Gilzerbaan nog benoemd tot de lekkerste van Nederland. Nog meer reden om er zuinig op te zijn. Verspilling tegengaan, is heel makkelijk. 

  • Daag jezelf uit en douche eens 5 minuten korter. Gebruik een timer om de tijd bij te houden. 
  • Spoel de vaat niet af voor het de vaatwasser ingaat. 
  • Vang het water op, dat uit de kraan stroomt voor het warm is. Dit kun je later gebruiken als drinkwater, voor in de waterkoker of voor de planten. 
  • Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen. 
  • Sproei de tuin met regenwater. 

Nog meer tips om slimmer met water om te gaan, vind je op de website van Brabant Water.  

Ben je al benieuwd hoe zuinig jij met water omgaat? Doe de waterbespaarcheck

De gemeente Tilburg doet ook haar deel aan verduurzamen. Lees wat we doen