Quirijnstok

Quirijnstok is sinds eind 2018 een voorbeeldwijk: samen met buurtbewoners werkt de gemeente aan energiezuinige woningen. Tot en met 2022 kreeg Quirijnstok extra steun van het rijk, vanuit het programma ‘Proeftuin Aardgasvrije Wijken’. In 2019 zijn voorbeeldprojecten gestart om woningen te verduurzamen. De ervaringen benutten we in andere wijken en andere gemeenten. 

Met het programma Proeftuin Aardgasvrije Wijken doen we in Nederland kennis en ervaring op met het aardgasvrij maken van woonwijken. We leren door te doen. Bekijk voor een overzicht van alle proeftuinen in Nederland de website van het Programma Aardgasvrije Wijken.

Blowerdoortest

Weten waar de kieren in je huis zitten om energie te besparen? De gemeente Tilburg vindt het belangrijk dat Quirijnstok ook in de toekomst een fijne plek is om te wonen. We werken daarom samen met inwoners aan het verduurzamen van woningen. Een vrij eenvoudige manier om het energieverbruik (en dus ook de kosten) te verlagen, is het dichten van kieren en naden. Ook het wooncomfort verbetert daarmee. Op warme zomerdagen houd je de warmte dan zoveel mogelijk buiten en op koude winterdagen blijft het binnen aangenaam warm. Om erachter te komen waar eventuele luchtlekken in een woning zitten, voeren we een blowerdoortest uit bij 4 type woningen (denk aan een tussenwoning, drive in woning of hoekwoning). De woningeigenaar nodigt ongeveer 5 buren uit om te komen kijken bij de blowerdoortest. Om zo een idee te krijgen van waar mogelijke kieren en gaten in de eigen woning kunnen zitten.  

Benieuwd naar de resultaten van de blowerdoortest?

De eerste blowerdoortest is uitgevoerd en de buurtbewoners waren geïnteresseerd en enthousiast. ‘‘De kieren en gaten die gevonden zijn in deze woning zijn een cadeautje", vertelt een buurtbewoner.
Houd de wijkkrant, de nieuwsbrief en deze pagina in de gaten voor meer informatie en de resultaten van de blowerdoortest. Zo kun je meteen checken waar eventuele luchtlekken zitten in jouw woning. De uitkomsten worden op maandag 29 januari om 19:30 uur op de informatiebijeenkomst aan inwoners gepresenteerd. De locatie communiceren we op deze pagina zodra die bekend is.

Handige handjes nodig in Quirijnstok? Meld je aan!

Ben je zelf niet in staat om ‘kleine maatregelen’ te treffen om jouw huis duurzamer te maken? Wij kunnen dit voor je regelen. Laat het ons weten als je hulp nodig hebt. Via de praktijkschool helpen leerlingen inwoners in Quirijnstok bij het installeren van kleine energiebesparende maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van tochtstrips of radiatorfolie. Kan jij wat handige handjes gebruiken? Meld je dan aan door een mail te sturen naar duurzaamheidsmakelaar Maaike Wolfs via quirijnstok@tilburg.nl.

Duurzaamheidsmakelaar

Speciaal voor Quirijnstok is er sinds 2021 een duurzaamheidsmakelaar: Maaike Wolfs. Zij helpt woningeigenaren in de wijk met:

  • gratis energieadvies op maat voor de woning;
  • verwijzing naar buurtgenoten die ervaringen willen delen;
  • tips voor subsidies en betrouwbare leveranciers.

Iedere vrijdagochtend is zij van 9 tot 12 uur aanwezig in 't Hazennest, Kreverplein 27. Zij geeft gratis energieadvies op maat.

Afspraak maken met Maaike

Afspraak maken met Maaike

Verenigingen van Eigenaren (VvE)

De gemeente ondersteunt ook Verenigingen van Eigenaren (VvE). Het VvE Transitie Centrum Brabant (VTCB) is het eerste aanspreekpunt voor alle VvE's in de gemeente Tilburg. Heb je vragen over het verduurzamen van de VvE? Neem dan contact op met het VTCB. Meer informatie vind je op de website van het VTCB.

Voorbeelden van VvE's die verduurzamen

Mozartflat

In de Beethovenlaan en Offenbachstraat kozen 18 huiseigenaren voor een eerste, grote maatregel: drie van de vier huizenblokken kregen in 2020 een geïsoleerd dak. In 2021 is de VvE Mozartflat met in totaal 256 woningen volledig aardgasvrij gemaakt. Tegelijk is groot onderhoud uitgevoerd en is betonrot aangepakt. De bewoners genieten bijna van comfortabele, energiezuinige en toekomstbestendige woningen. Naar verwachting wordt alles in dit najaar 2022 afgerond. 

Lees de ervaringen van Mozartflat-bewoners Jaap en Dimph in het interview op deze website.

Terugblik: Bouwen aan vertrouwen in Quirijnstok

Alle woningen en andere gebouwen in Nederland moeten in 2050 van het gas af. Met het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) wil de overheid leren hoe dat te realiseren is. 66 zogenoemde proeftuinen of voorbeeldwijken zijn bedoeld om van te leren. Sinds 2018 is Quirijnstok een van die voorbeeldwijken. Projectleider Inge van Beek, duurzaamheidsmakelaar Maaike Wolfs en tot voor kort opdrachtgever Björn Hanzen blikken terug op de afgelopen 4 jaar. 

Lees over de ervaringen van Inge, Maaike en Björn in het 'Vervolgverhaal bouwen aan vertrouwen Quirijnstok'

Webinar zonnepanelen

In juni 2022 hebben we een webinar georganiseerd over zonnepanelen. Wil je meer informatie over de installatie van zonnepanelen? En alles wat hierbij komt kijken?

Meer informatie