Quirijnstok

Quirijnstok: op weg naar aardgasvrij

Quirijnstok is sinds eind 2018 een voorbeeldwijk: samen met buurtbewoners werkt de gemeente aan energiezuinige woningen. Tot en met 2022 krijgt Quirijnstok extra steun van het rijk, vanuit het programma Proeftuin Aardgasvrije Wijken. 

In 2019 zijn voorbeeldprojecten gestart om woningen te verduurzamen. Waar mogelijk benutten we kansen om woningen nu al aardgasvrij te maken. Doel van dit  project is ervan te leren. De ervaringen benutten we in andere wijken én andere gemeenten.

Wat er in 2022 gebeurt

De gemeente helpt woningeigenaren om een eerste duurzame stap te zetten. De inwoners van Quirijnstok mogen meedenken over de plannen voor de wijk. Doel is om uiteindelijk 300 woningen te verduurzamen. De gemeente verstrekt informatie hierover. Een buurtteam denkt actief mee. Leden van het team bieden buurtgenoten een inspirerend kijkje in hun verduurzaamde woning. 

afspraak maken met Maaike

Duurzaamheidsmakelaar

Speciaal voor Quirijnstok is er sinds 2021 een duurzaamheidsmakelaar: Maaike Wolfs. Zij helpt woningeigenaren in de wijk met:

  • gratis energieadvies op maat voor de woning;
  • verwijzing naar buurtgenoten die ervaringen willen delen;
  • tips voor subsidies en betrouwbare leveranciers.

Elke vrijdagochtend houdt Maaike inloopspreekuur in het Hazennest, Kreverplein 27. Van 9 tot 12 uur kun je bij haar terecht met al je vragen, bijvoorbeeld over isolatie of zonnepanelen. Interesse in een onafhankelijk advies of bespaartips? Neem contact met haar op via de aanmeldknop!

Verenigingen van Eigenaren (VvE)

De gemeente ondersteunt ook Verenigingen van Eigenaren (VvE). Het VvE Transitie Centrum Brabant (VTCB) is het eerste aanspreekpunt voor alle VvE's in de gemeente Tilburg. Heb je vragen over het verduurzamen van de VvE? Neem dan contact op met het VTCB. Meer informatie vind je op de website van het VTCB.

Voorbeelden van VvE's die verduurzamen

  • De Meulemansflat: lees de ervaringen bewoners Robert de Bruijn en Cees Laureijs in het interview op deze website.
  • Mozartflat: lees de ervaringen van bewoners Jaap Jonker en Dimph Oerlemans in het interview op deze website.
  • Bij de twee VvE's Schubertstraat zijn we dit jaar gestart met het voeren van gesprekken met de bewoners. Zij denken actief mee over een slimme combinatie van onderhoud én verduurzaming van de appartementen.

Mozartflat

In de Beethovenlaan en Offenbachstraat kozen 18 huiseigenaren voor een eerste, grote maatregel: drie van de vier huizenblokken kregen in 2020 een geïsoleerd dak. In 2021 is de VvE Mozartflat met in totaal 256 woningen volledig aardgasvrij gemaakt. Tegelijk is groot onderhoud uitgevoerd en is betonrot aangepakt. De bewoners genieten bijna van comfortabele, energiezuinige en toekomstbestendige woningen. Naar verwachting wordt alles in dit najaar 2022 afgerond. 

Lees de ervaringen van Mozartflat-bewoners Jaap en Dimph in het interview op deze website.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief via een mail naar jeroen.van.rozendaal@tilburg.nl

Vragen?

Heb je vragen over aardgasvrij wonen? Lees dan verder op de pagina Het nieuwe verwarmen op deze website. Of heb je goede ideeën op weg naar aardgasvrij? Meld je initiatief aan via de pagina Ik heb een goed idee op deze website

Aardgasvrije wijken

De voorbeeldprojecten in Quirijnstok maken deel uit van het programma 'Proeftuin Aardgasvrije Wijken' van de Rijksoverheid. Met dit programma doen we in Nederland kennis en ervaring op met het aardgasvrij maken van woonwijken. We leren door te doen. Bekijk voor een overzicht van alle proeftuinen in Nederland de website van het Programma Aardgasvrije Wijken.