Quirijnstok

Quirijnstok is sinds eind 2018 een voorbeeldwijk: samen met buurtbewoners werkt de gemeente aan energiezuinige woningen. Tot en met 2022 krijgt Quirijnstok extra steun van het rijk, vanuit het programma Proeftuin Aardgasvrije Wijken. 

In 2019 zijn voorbeeldprojecten gestart om woningen te verduurzamen. Waar mogelijk benutten we kansen om woningen nu al aardgasvrij te maken. Doel van dit project is ervan te leren. De ervaringen benutten we in andere wijken én andere gemeenten.

Wat er in 2022 gebeurt

De gemeente helpt woningeigenaren om een eerste duurzame stap te zetten. De inwoners van Quirijnstok mogen meedenken over de plannen voor de wijk. Doel is om uiteindelijk 300 woningen te verduurzamen. De gemeente verstrekt informatie hierover. Een buurtteam denkt actief mee. Leden van het team bieden buurtgenoten een inspirerend kijkje in hun verduurzaamde woning. 

‘Handige handjes’ voor inwoners Quirijnstok

In Quirijnstok loopt een bijzonder project. Leerlingen van het Praktijkcollege in Tilburg helpen inwoners uit de wijk bij het installeren/aanbrengen van energiebesparende artikelen. Van tochtstrips tot radiatorfolie, deze ‘handige handjes’ kunnen het allemaal.

Energiebesparing

Er is een bewonersavond geweest waar inwoners aan konden geven wat voor energiebesparende artikelen ze in hun woning willen. De gemeente en duurzaamheidsmakelaar Maaike Wolfs zorgen dat de leerlingen van het Praktijkcollege Tilburg de spullen thuis komen installeren/aanbrengen.

Webinar zonnepanelen

In juni hebben we een webinar georganiseerd over zonnepanelen. Wil je meer informatie over de installatie van zonnepanelen? En alles wat hierbij komt kijken?

Heb je nog vragen over de installatie van zonnepanelen, dan kun je die altijd stellen aan Jeroen van Rozendaal.

Win 1000 euro

‘Als jij morgen een energiebesparende maatregel (deels) mag (laten) uitvoeren met 1000 euro, welke maatregel is dit dan?

Wil je meedoen aan de prijsvraag? Je hebt tot 25 november de kans!

Duurzaamheidsmakelaar

Speciaal voor Quirijnstok is er sinds 2021 een duurzaamheidsmakelaar: Maaike Wolfs. Zij helpt woningeigenaren in de wijk met:

  • gratis energieadvies op maat voor de woning;
  • verwijzing naar buurtgenoten die ervaringen willen delen;
  • tips voor subsidies en betrouwbare leveranciers.

Afspraak maken met Maaike

Elke vrijdagochtend houdt Maaike inloopspreekuur in het Hazennest, Kreverplein 27. Van 9 tot 12 uur kun je bij haar terecht met al je vragen, bijvoorbeeld over isolatie of zonnepanelen. Interesse in een onafhankelijk advies of bespaartips? Neem contact met haar op via de aanmeldknop!

Verenigingen van Eigenaren (VvE)

De gemeente ondersteunt ook Verenigingen van Eigenaren (VvE). Het VvE Transitie Centrum Brabant (VTCB) is het eerste aanspreekpunt voor alle VvE's in de gemeente Tilburg. Heb je vragen over het verduurzamen van de VvE? Neem dan contact op met het VTCB. Meer informatie vind je op de website van het VTCB.

Voorbeelden van VvE's die verduurzamen

Mozartflat

In de Beethovenlaan en Offenbachstraat kozen 18 huiseigenaren voor een eerste, grote maatregel: drie van de vier huizenblokken kregen in 2020 een geïsoleerd dak. In 2021 is de VvE Mozartflat met in totaal 256 woningen volledig aardgasvrij gemaakt. Tegelijk is groot onderhoud uitgevoerd en is betonrot aangepakt. De bewoners genieten bijna van comfortabele, energiezuinige en toekomstbestendige woningen. Naar verwachting wordt alles in dit najaar 2022 afgerond. 

Lees de ervaringen van Mozartflat-bewoners Jaap en Dimph in het interview op deze website.

Aardgasvrije wijken

De voorbeeldprojecten in Quirijnstok maken deel uit van het programma 'Proeftuin Aardgasvrije Wijken' van de Rijksoverheid. Met dit programma doen we in Nederland kennis en ervaring op met het aardgasvrij maken van woonwijken. We leren door te doen. Bekijk voor een overzicht van alle proeftuinen in Nederland de website van het Programma Aardgasvrije Wijken.

Meer informatie