Zo doen wij dat

Alle Vereniging Thuis Klimaat Energie

Meer wooncomfort, kosten besparen op je energierekening en definitief afrekenen met tochtgaten. Isoleren is de oplossing, logisch. Maar niet vanzelfsprekend. Bij de Meulemansflat gaat het namelijk niet om 1 huis, maar om de hele flat. Hoe krijg je alle 96 huishoudens zover om allemaal 550 euro te investeren voor een verkennend onderzoek naar kansen voor verduurzamen?

Bewoners voor de Meulemansflat

Bijzonder inspirerend is het verhaal van bewoners Robert de Bruin en Cees Laureijs absoluut. Beide zijn nauw betrokken bij het hele proces. Robert als penningmeester en bestuurssecretaris. Cees als deelnemer van de zogenaamde denktank waarin bewoners actief meedenken en doen. De tijd en energie die ze in dit project steken, is op zijn minst gezegd bewonderenswaardig. “Het geeft zoveel voldoening. Sowieso richting bewoners. En bovendien wonen we hier zelf natuurlijk ook”, vertelt Robert.  

De seventies

Ruim 50 jaar geleden golden er heel andere bouwregels. Cees: “Deze flat isoleren wordt dus een hele uitdaging. Het dak is al wel geïsoleerd en behalve de klepraampjes is er in de meeste appartementen inmiddels dubbel glas. Maar de gevels, dat is een heel ander verhaal.” Eerder zorgde het bestuur al voor ledverlichting op de galerijen. En het kantoor van de huismeester is flink opgeknapt, de entree van de flat volgt binnenkort. Robert: “Bewoners zien letterlijk dat we bezig zijn. En het is belangrijk om ze nauw te betrekken bij de plannen.” 

In één oogopslag

Robert slaat een grote ordner open. Elke stap in het proces is precies vastgelegd. Een overzichtelijke administratie is bij hem in goede handen. “Heerlijk om te doen, net als omgaan met cijfertjes”, lacht hij. “Kijk, het eerste gesprek met de gemeente hadden we in augustus 2020. Daarna moesten we allerlei documenten verzamelen, zoals het onderhoudsplan van de afgelopen 30 jaar, een begroting en plattegronden.” In december volgt een eerste onderzoek naar mogelijkheden en in maart 2021 een gesprek met drie mogelijk toekomstige partners in verduurzamen. Architectenbureau Synopel komt wat hen betreft met het beste plan. Robert: “Zij hadden de beste doorrekening en veel uitgewerkt. Wat ons betreft de partij met de beste prijs/kwaliteit verhouding.”

Kijkje in de keuken

Afgelopen mei zijn een aantal bestuursleden van de Meulemansflat op bezoek geweest bij de Mozartflat, vanwege hun ervaring met verduurzamen. “Ze vertelden dat we veel voor onze kiezen zouden krijgen, maar dat vinden we niet erg”, reageren beide vastbesloten. “Je steekt veel op van zo’n gesprek. Zo laten wij tijdig de flora en fauna in kaart laten brengen en regelen de nodige voorzieningen, zoals leefkasten ophangen voor beschermde diersoorten. Want het zou je maar net als bij de Mozartflat gebeuren dat de bouw vertraging oploopt vanwege de aanwezigheid van beschermde planten en dieren. Bij ons kunnen ze alvast verhuizen”, lacht Cees.

Langs de deuren

De meeste bewoners reageren positief op de enquête die het bestuur en de denktank verspreidden in de flat. Robert: “Bewoners konden vooral aangeven waar zij behoefte aan hebben. Wij vinden hun mening en gevoel heel belangrijk. Daarna zijn wij allemaal persoonlijk langs de deuren gegaan om de enquêtes op te halen. Soms waren mensen die vergeten, dan wachtten we gewoon even voor de deur om zeker te zijn van ingevulde formulieren. En soms hadden mensen ook wel vraagtekens. We konden dan gelijk hun vragen meenemen en ervoor zorgen dat er een antwoord op kwam. We gaan discussies nooit uit de weg en nemen mensen serieus. Zo voorkom je misverstanden en krijg je begrip voor elkaar.” In januari volgde live via Teams het tellen van de stemmen. De opluchting  was groot toen bleek dat het merendeel van de bewoners positief instemde met het voorstel voor vervolgonderzoek.

Geen nieuws is ook nieuws

Hun gouden regel: bewoners regelmatig informeren, ook als er weinig of geen nieuws is. Cees heeft een kleurrijk, aansprekend overzicht gemaakt van wat er allemaal wanneer te gebeuren staat. “Dat nodigt toch meer uit dan gewoon een A4-tje met tekst”, aldus Cees. De informatie hangt in de hal en in de lift. Elke 3 weken komen het bestuur en de denktank bij elkaar. “Om de flow erin te houden”, legt Cees uit.“ In november schetste Synopel tijdens een bewonersavond 4 scenario’s. Nu bewoners akkoord zijn met een vervolg onderzoek, volgt de doorrekenfase per scenario. “Heel spannend wat de kosten per scenario gaan zijn en wat het per woning gaat opleveren”, aldus Robert en Cees. 

De grote vraag

“Gaan bewoners akkoord met een van de scenario’s en welk scenario krijgt dan de meeste stemmen, dat is nu heel spannend”, aldus beide heren. “De belangrijkste ingreep is het isoleren. Maar de hele flat willen we ook van het gas af. Voor eind dit jaar moeten we de aanvraag voor de subsidies indienen, dus de vaart blijft erin. Persoonlijk in gesprek blijven met bewoners en draagvlak behouden, dat is heel belangrijk.” Hun gedrevenheid is groot. “Het is fijn om te merken dat bewoners dat waarderen, net als ons thuisfront trouwens. Maar ja, zij varen er natuurlijk ook bij”, besluiten Robert en Cees.