logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Lang leve(n) onze spullen

We kopen te gemakkelijk nieuwe spullen, en gooien ongewenste of kapotte spullen te snel weer weg. Dit moet anders! Samen geven we de spullen in onze gemeente een langer leven. Natuurlijk hoef je niet jouw hele leven om te gooien. Ook kleine keuzes hebben samen een groot effect. 

Nooit eerder kochten we zo makkelijk nieuwe spullen. Met één winkelbezoek of een druk op de knop hebben we alles in huis. Spullen die stuk of niet meer nodig zijn, gooien we met evenveel gemak weer weg. Dat lijkt fijn, maar is funest voor het milieu. Het kost veel grondstoffen en energie om spullen te maken. Ook het vervoeren zorgt voor te veel co2-uitstoot. We putten de aarde in sneltreinvaart uit, terwijl onze afvalberg alleen maar groeit. Dit is geen houdbare situatie. In de toekomst benutten we vooral de spullen die er al zijn. Zo gebruiken we minder grondstoffen. Afval wordt zo goed als verleden tijd. Samen werken we, stap voor stap, aan een duurzamer Tilburg. Op deze pagina lees je wat je kunt doen.

Wat kun je doen?

Onderhouden en repareren

Heb langer plezier van je spullen door ze goed te onderhouden en te repareren wanneer ze stuk gaan. Repareren kun je natuurlijk zelf doen, maar ook laten doen. Bijvoorbeeld door behulpzame vrijwilligers van een Repair Café of door een professionele reparateur. 

Onderhouden

Voorkom dat je spullen slijten en snel stukgaan, door ze goed te onderhouden. Hoe je dit het beste kunt doen, staat bijna altijd in de handleiding. Kwijtgeraakt? Op www.gebruikershandleiding.com vind je meer dan 1 miljoen handleidingen voor uiteenlopende producten en apparaten. Grote kans dat die van jou er tussenstaat!

Repareren

Het is best zonde om iets weg te gooien dat je makkelijk kunt repareren. Soms kan dat zelfs binnen de garantie. Milieu Centraal heeft een handig stappenplan voor wat je kunt doen als iets kapot is. In onze gemeente zijn ook vier Repair Cafés. Vrijwilligers repareren hier gratis je spullen. Ook leren ze je graag hoe dit moet. 

Lenen, delen en ruilen

Veel spullen, zoals feestartikelen of klusgereedschap, liggen tot wel 95% van de tijd ongebruikt in de kast! Dat neemt ruimte in beslag en kost onnodig geld. Sommige spullen slijten zelfs sneller in opslag. Daarom kun je dingen die je niet veel gebruikt, vaak beter lenen, delen of ruilen. Dit kan met buren, vrienden en familieleden, en via speciale platforms. 

Lenen

Lenen en uitlenen is duurzaam én sociaal. Bedenk vooraf wat jij nodig hebt om dit met een gerust hart te doen. Maak heldere afspraken over wanneer je iets terugkrijgt of -geeft. En bepaal vooraf wat te doen als het onverhoopt beschadigd raakt. Vergeet niet je naam op het product te zetten en check je verzekering bij kostbare items!

Delen

Tegenwoordig kun je meer lenen dan je denkt. Van auto’s, caravans en boten tot speelgoed, apparaten en kleding. Milieu Centraal heeft een mooie lijst met deelinitiatieven in Nederland. In Tilburg hebben we ook diverse mogelijkheden voor deelvervoer. 

Ruilen

Op o.a. Facebook vind je allerlei ruilpagina’s in Tilburg. Sommige richten zich op de hele gemeente, andere specifiek op een wijk of dorp. Gebruik de zoekfunctie en laat je verrassen! Daarbij kun je ook zelf een ruilmiddag organiseren. 
 

Tweedehands verkopen

Pre-loved, vintage, retro… tweedehands winkelen is hip! Ontdek de charme van spullen met een verhaal. Breng een bezoek aan de kringloop of shop in een van de vintage kledingwinkels die onze gemeente rijk is. Heb je zelf iets met liefde gedragen of gebruikt, maar is het tijd voor iets anders? Gooi het niet weg, maar maak er een ander blij mee. 

Gebruikte spullen kun je te koop aanbieden op een lokale Facebookpagina of rommelmarkt. Ook apps als Vinted en Marktplaats brengen vraag en aanbod bij elkaar. Sommige mensen struinen met veel plezier kringlopen af. Zij hebben een neus voor de beste koopjes. Niet jouw ding? Zet een alert aan met jouw favoriete merken en maten. Zo krijg je een melding als iemand iets online verkoopt dat aan jouw wensen voldoet. Dat is het persoonlijke van tweedehands.

Reintje Mentink uit Tilburg weet er alles van. Voor het op de kop tikken van leuke tweedehands aankopen, is ze altijd wel te vinden. “Probeer ook eens tweedehands winkelen. Het is goed voor je portemonnee, onze planeet en vooral ontzettend leuk om te doen!” Lees hier het verhaal van Reintje

Creatief zijn met spullen

Geef oude spullen eens een nieuw jasje of zelfs een nieuwe functie. Een likje verf hier, een nieuw stofje of greepje daar. Creatief zijn met spullen is de beste manier om ze helemaal naar jouw smaak te maken. Laat je inspireren door de talloze DIY-video's op het web en met platforms als Pinterest en Etsy. 

Duurzaam consumeren en sorteren

Het langer leven van spullen begint bij duurzaam en doordacht kopen. Het eindigt bij het sorteren van afval voor recycling. Voorkom impulsaankopen en kies waar mogelijk voor duurzame producten die lang meegaan. Kun je niemand meer blij maken met je oude spullen? Lever ze dan gescheiden in. Van de waardevolle materialen worden nieuwe producten gemaakt.

Duurzamer kopen

Wil jij graag duurzamer kopen? Stel jezelf dan vooraf een paar simpele vragen: Heb ik dit echt nodig? Hoe vaak ga ik het gebruiken? En kan ik het ook lenen, delen of tweedehands kopen? Kies daarnaast voor duurzame en tijdloze producten. Hele goedkope en trendy producten zijn vaak binnen de kortste keren stuk of uit de mode. Kijk ook eens naar duurzame merken en materialen. Zo kun je gerecyclede sneakers en refurbished (opgeknapte) smartphones kopen. Vermijd tot slot onnodig verpakkingsmateriaal. Zoek je een echt een uitdaging? Probeer dan eens een tijdelijke ‘no of low buy challenge’. Zo word je je meer bewust van wat en wanneer je koopt! 

Sorteren

Kan niemand jouw oude spullen meer gebruiken of repareren? Sorteer ze dan voor recycling. In de meeste producten zitten nog waardevolle materialen. Daarvan kunnen we nieuwe spullen maken. Zo wordt jouw GFT-afval misschien wel compost, je oude textiel isolatiemateriaal en je ingezamelde plastic weer een broodtrommel!

Iets organiseren

Wil jij een buurtschuur opzetten, een reparatieworkshop organiseren of een ruilnetwerk op touw zetten? Fantastisch, ga ervoor! Ideeën die bijdragen aan een “circulaire economie” oftewel het langer leven van spullen, zien we heel graag. Wellicht kunnen we jouw idee zelfs financieel ondersteunen met het Klimaatfonds. Ook kan de wijkregisseur interessante tips of contacten hebben voor jouw buurtinitiatief. Check tot slot altijd of jouw idee aan alle regels voldoet.