logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Aan de slag met vervoer

Een openbare ruimte waar meer ruimte is voor planten en bomen, waar ruimte is om elkaar te ontmoeten en waar de lucht schoon is. Met name in de binnenstad is dit belangrijk: daar worden de komende jaren 25.000 woningen bijgebouwd. Dat betekent naar verwachting 36.000 extra bewoners. Samen moeten we keuzes maken in hoe we de ruimte zo goed mogelijk inrichten en gebruiken.

Wat zijn mogelijke oplossingen? In elk geval dat we allemaal zo min mogelijk de auto pakken. We pakken vaker de fiets, reizen met het openbaar vervoer, gaan te voet of maken gebruik van deelmobiliteit. We hebben minder voertuigen nodig als we auto’s, scooters en fietsen met elkaar delen. Dat geeft letterlijk lucht in de stad.

Ander vervoer uitproberen

Maar kan ik dan nog wel vertrekken op het tijdstip dat ik wil? En wat als het regent? Dan wil ik gewoon voor de deur in de auto stappen. Voor veel mensen voelt het ongemakkelijk om niet standaard een auto voor de deur te hebben staan. Wat zou jij kunnen doen om toch eens op een andere manier te reizen? Het gewoon eens te proberen? We zetten een aantal ideeën op een rij die je kunt uitproberen:

Tip: probeer niet alles tegelijk, maar kies 1 idee om eens uit te proberen.

Op de fiets van hartje Tilburg naar Waalwijk

We fietsen steeds vaker en verder. Dat is goed nieuws. Meer fietsen levert een positieve bijdrage aan gezondheid, het klimaat en een bereikbare stad. Daarom heeft de gemeente Tilburg samen met de gemeenten Loon op Zand en Waalwijk en de Provincie een snelfietsroute aangelegd van Tilburg naar Waalwijk. Op deze route kun je lekker doorfietsen, van hartje Tilburg, langs de Efteling, naar Waalwijk. Er ligt vlak asfalt en het heeft weinig obstakels. Je krijgt als fietser zoveel mogelijk voorrang en hebt weinig hinder van ander verkeer. Snel en comfortabel dus!

Tilburg Fietst voor Tilburg

Fietsen in Tilburg is niet alleen goed voor je gezondheid. Je kunt er ook een ander mee helpen. De gemeente organiseert namelijk de actie Tilburg Fietst voor Tilburg. Hierbij sparen Tilburgers hun gefietste kilometers met behulp van een smartphone app. Bereiken de deelnemers het vooraf gestelde doel? Dan doneren de gemeente en de Voedselbank fietsen aan inwoners die er zelf geen kunnen betalen. Werken aan je gezondheid en gelijk een ander helpen: een win-winsituatie. Jij doet toch ook mee?

De toekomst van deelmobiliteit

De gemeente zet zich de komende jaren samen met partners in voor een hoogwaardig en betaalbaar aanbod van deelauto’s, deelscooters en deelfietsen. De eerste grootschalige samenwerking is een feit. Alle 8 gemeentes in Hart van Brabant stemden in met de ambitie om samen met de provincie deelmobiliteit verder te ontwikkelen.

Het is de ambitie om in 2027 één slim vervoersysteem te hebben met een passend vervoersaanbod voor alle reizigers. Iedereen die zelfstandig kan reizen, kan daarvan gebruikmaken. In dit systeem zijn openbaar vervoer, buurtbus, regiotaxi, dorpsdeelauto en andere gedeelde vervoersvormen gemakkelijk toegankelijk en betaalbaar. Om deze ambitie te kunnen realiseren, gaan overheden hun krachten bundelen.

Duurzaam vervoer voor bedrijven

Duurzaam vervoer wordt steeds meer de standaard, ook voor organisaties. De logistiek in de stad kan slimmer en duurzamer. Bijvoorbeeld door transporten te bundelen en door emissievrij vervoer. Zo zorgen we met elkaar voor een gezonde en leefbare binnenstad waar het prettig wonen en ondernemen is.

Op 1 januari 2025 gaat de emissievrije milieuzone in binnen de Ringbanen. Dat is sneller dan je denkt. Het betekent dat alleen vrachtauto’s, bestelbussen, taxi’s en (mogelijk ook) touringcars zonder uitstoot binnen de Ringbanen kunnen rijden. Dus alleen voertuigen die elektrisch zijn of op waterstof rijden. Ben jij ondernemer en ben je hier al klaar voor? Beschik jij tegen die tijd over de voertuigen die dan nog in de binnenstad mogen rijden? Lees verder voor meer informatie, gratis advies en ervaringen van andere ondernemers.