logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Inzicht

Om echt veel energie te besparen, zal je woning aangepast moeten worden. Begin je met de muren en ramen? Of gaat er veel warmte verloren door het dak? Pas als je dit soort dingen weet, kun je kiezen welke maatregelen je neemt. Daarom is de eerste stap het krijgen van inzicht.

CTA Energieadvies op maat

Jij hebt inzicht in het energieverbruik. Door naar stap 2.

Bekijk de Verbeteropties

Jouw energieverbruik

Hoeveel energie je verbruikt, hangt af van veel zaken. Van het aantal personen in je huishouden, het type woning, of je veel thuis bent en hoeveel apparaten je in huis hebt. Op de jaarafrekening van je energieleverancier kun je zien wat jouw verbruik in het afgelopen jaar was. Dat geeft een goed beeld van wat je nu verbruikt.

Warmtescan

Hoe goed je huis ook geïsoleerd is, je kunt niet voorkomen dat er wat warmte verloren gaat. Maar als er op bepaalde plekken veel warmte weg kan, is er een warmtelek. Die kun je niet altijd zien. Daarom geeft de gemeente gratis warmtescans en isolatieadviezen weg voor woningen met een bouwjaar van 2000 of ouder. Je krijgt een brief van de gemeente als jouw woning is uitgekozen voor een warmtescan. De warmtescan van de gevel laat zien waar de warmtelekken van de woning zitten. En wat bespaarkansen zijn als je jouw woning beter isoleert.

Waar zitten vaak grote warmtelekken?

Gemiddeld gaat er 30% warmte verloren door het dak, 25% door de muren, 17% door de luchtcirculatie, 15% door de vloer en 13% door de ramen.

Tip

Maak in ieder geval kieren en naden dicht, bijvoorbeeld met tochtstrips. Dat scheelt warmteverlies.

Meer informatie

Kreeg je geen brief over de warmtescan, maar wil je toch graag weten of jouw woning warmtelekken heeft? Of wil je een uitgebreider advies? Vraag een Energieadvies op maat aan voor jouw woning