Inzicht

Om echt veel energie te besparen, zal je woning aangepast moeten worden. Begin je met de muren en ramen? Of gaat er veel warmte verloren door het dak? Pas als je dit soort dingen weet, kun je kiezen welke maatregelen je neemt. Daarom is de eerste stap het krijgen van inzicht.

Jij hebt inzicht in het energieverbruik. Door naar stap 2.
Bekijk de Verbeteropties

Jouw energieverbruik

Hoeveel energie je verbruikt, hangt af van veel zaken. Van het aantal personen in je huishouden, het type woning, of je veel thuis bent en hoeveel apparaten je in huis hebt. Op de jaarafrekening van je energieleverancier kun je zien wat jouw verbruik in het afgelopen jaar was. Dat geeft een goed beeld van wat je nu verbruikt.

Woningscan: meteen duidelijkheid

Je hoeft niet helemaal zelf uit te zoeken wat nodig is voor een duurzamer huis. Een gratis online energiescan kan daarbij helpen. Daarmee krijg je te zien wat je kunt aanpassen in jouw huis. En hoeveel dat ongeveer kost. Zo’n woningscan doe je bijvoorbeeld bij Milieu Centraal.

Deze scan is er voor:

Warmtescan

Hoe goed je huis ook geïsoleerd is, je kunt niet voorkomen dat er wat warmte verloren gaat. Maar als er op bepaalde plekken veel warmte weg kan, is sprake van een warmtelek. Die kun je niet altijd zien. Om erachter te komen, kun je een warmtescan laten doen bij een van de 5 Tilburgse energiecoöperaties. De energieadviseurs helpen je graag.

Waar zitten vaak grote warmtelekken?

Gemiddeld gaat er 30% warmte verloren door het dak, 25% door de muren, 17% door de luchtcirculatie, 15% door de vloer en 13% door de ramen.

Tip

Maak in ieder geval kieren en naden dicht, dat scheelt warmteverlies.

Meer informatie

Kun je de juiste informatie niet vinden of wil je meer advies? Vraag een Energieadvies op maat aan voor jouw woning