Een groene omgeving

Vlinders die door jouw tuin fladderen. Vogels die zich op jouw balkon nestelen. En jouw gerechten geef je smaak met kruiden uit eigen tuin. Wist je dat mensen die in een groene omgeving wonen zich gezonder voelen dan mensen die niet veel natuur om zich heen hebben? Alleen al het zien van groen zorgt voor minder stress. 

Wat zijn de voordelen?

Je hebt helemaal geen grote tuin nodig voor meer groen. Vervang bijvoorbeeld een tegel voor wat planten. Of zet een klimplant tegen de muur of schutting. Alle beetjes helpen. 

De voordelen van een groene omgeving: 

  • Goed voor je gezondheid 
  • Ruimte voor dieren 
  • Zorgt voor verkoeling tijdens warme dagen 
  • Verbetert de luchtkwaliteit 
  • Verhoogt de waarde van je huis 
  • Je hoort minder omgevingsgeluid 

Geveltuin aan de voorkant van je huis laten aanleggen

Hoe meer groen in de straat, hoe leuker het eruit ziet en hoe fijner het wonen is. Daarom legt de gemeente graag een geveltuin aan de voorkant van je huis aan als jij geen voortuin hebt. Regenwater kan bovendien door deze geveltuintjes makkelijker de grond in. Dat is goed voor de planten en er is minder kans op een overbelast riool.

Wil je een geveltuin aanleggen, maar weet je niet hoe je dit aanpakt? Waterschap De Dommel legt je het in verschillende stappen uit. Bekijk de video op YouTube.

Zo vraag je een geveltuin aan

Wil jij ook een geveltuin? De aanvraag doe je via de gemeente. Eén keer per jaar schakelen we een team in dat de geveltuintjes aanlegt. Wij halen de tegels eruit en leggen dan de juiste grond. Jij zorgt voor kleurrijke planten en bloemen en het onderhoud. Op de pagina Geveltuintjes op Tilburg.nl vind je meer informatie en kun je een aanvraag indienen. Wil je niet wachten tot alle aanvragen zijn verzameld? Je vindt hier ook meer informatie over het zelf aanleggen van een geveltuin.

NK Tegelwippen

De gemeente Tilburg doet ook dit jaar weer mee met het NK Tegelwippen. Het NK Tegelwippen is gestart op 21 maart en loopt tot 31 oktober. Elke tegel die wordt vervangen door groen telt! Je kunt je het aantal gewipte tegels doorgeven via nk-tegelwippen.nl.

In 2022 hebben Tilburgers tijdens het NK Tegelwippen 2022 maar liefst 37.502 tegels uit hun tuin gewipt en vervangen door groen. 

Tegeltaxi

Helaas kun je je niet meer aanmelden voor de voorjaarsronde van de Tegeltaxi. Hou de website in de gaten, want de Tegeltaxi gaat ook weer rijden in het najaar.

Wist je dat je de tegels die je verwijdert ook makkelijk kunt hergebruiken? Je kunt er bijvoorbeeld een tafeltje van maken voor in jouw tuin, een rand langs een bloemenperk of er een insectenhotel van maken. Heb je tegels over die echt in de weg liggen? Deze kun je gratis afleveren bij de milieustraat.

Een groene voorkant van je huis

De muur aan de voorkant van je huis kan een perfecte tuin worden. In plaats van planten op de grond laat je klimplanten tegen de muur groeien. Een groene muur zorgt voor extra verkoeling in warme perioden. En het dempt ook geluiden van buiten. En het ziet er direct mooi uit. Een extra voordeel is dat de gemeente subsidies geeft voor het aanplanten van gevelgroen. Meer informatie vind je op de pagina Subsidie Klimaatbestendig Tilburg op Tilburg.nl.

Zo maak je een groene gevel

Een groene gevel kan op verschillende manieren worden gemaakt. Bijvoorbeeld door klimplanten tegen de muur te plaatsen. Of met een houten klimconstructie waardoor de planten kunnen klimmen. Let wel op welke planten je kiest. Niet iedere plant is goed voor de muur van jouw huis.

Groene scheiding in jouw tuin

De scheiding of schutting tussen jouw grond en die van de buren kan nog een doel hebben dan alleen de grens aangeven. Maak er een groene omgeving van door een heg te plaatsen. Het biedt meteen een goede schuilplaats voor vogels, vlinders, bijen en andere dieren. En het ziet er bovendien een stuk kleurrijker uit als jij in de tuin zit.

Staat jouw heg of struik niet in een bak maar in de grond dan kan het regenwater ook beter weg. En wist je dat een heg bijdraagt aan een koelere tuin? Dat komt omdat de bladeren water verdampen. 

Maak de bestaande schutting groen

Staat er al een houten of stenen schutting om jouw tuin, maar heb je liever een groene haag? Dat kan door er klimplanten tegenaan te laten groeien. Kies je een klimplant met bloemen of vruchten dan verhoog je direct de biodiversiteit. Deze bieden namelijk voedsel aan dieren.

Plaats een groen dak

Een groen dak kleurt niet alleen je dak groen. Het zorgt ook voor een koelere woning in de zomermaanden. Bovendien biedt het voedsel voor insecten en vangt het water op. Op een groen dak groeien namelijk planten, kruiden of grassen. Deze houden regenwater langer vast. Het riool wordt zo minder belast. 

Wil jij ook aan de slag met een groen dak op je berging of garage, maar weet je niet goed hoe? Waterschap de Dommel laat je stap voor stap zien hoe je een groen dak aanlegt. Bekijk de video op YouTube.

Vraag subsidie aan voor een groen dak

De gemeente is groot fan van groene daken. We geven er zelfs subsidie voor. Dat houdt in dat je een vergoeding ontvangt voor het plaatsen van een groen dak. Ben je al overtuigd? Bekijk de subsidiemogelijkheden op de pagina Subsidie Klimaatbestendig Tilburg op Tilburg.nl.

Eten uit eigen tuin

Groen is niet alleen kleurrijk, maar kan ook erg lekker zijn. Een kruidentuintje belooft de hele zomer smaakmakers uit eigen tuin. Of van je balkon. Je hoeft namelijk niet veel ruimte te hebben voor een kruidentuin. Hang een verticale tuin aan de muur. Of kweek aardbeien en kruiden in potten. Meer plek? Leef je uit en plant grotere fruitbomen en struiken. 

Vogels, vlinders en insecten

Vogels, vlinders en insecten voelen zich in iedere tuin thuis. Ook als je alleen een balkon of dakterras hebt. De enige voorwaarde is dat er genoeg groen moet zijn. En je planten speciaal voor vlinders of aantrekkelijk groen voor insecten plant. Daarmee geef je ze voedsel en een veilige schuilplek. Die kun je ze ook geven door vogelhuisjes en vlinderkasten op te hangen. Als je dan toch bezig bent, kun je ook de insecten helpen. Dat doe je door te zorgen voor planten en bloemen met extra nectar en stuifmeel. 

Geef huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen ook een thuis

Naast vlinders en andere insecten verblijven er nog veel meer dieren rond je huis. In verschillende hoeken en kieren aan de buitenkant van je huis kunnen huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen verblijven. Daar maken ze nestjes voor zichzelf en hun jongen. Alleen wordt dat wel steeds lastiger voor ze. Nieuwbouwwoningen zijn meestal anders gebouwd en meer geïsoleerd. En oudere huizen isoleren we ook steeds beter. Zo vinden deze dieren geen plek meer voor hun thuis. 

Gelukkig kun je daar wat aan doen. Ga je in een nieuwbouwwoning wonen of is het tijd voor renovatie? Let dan op of er plaats is voor nestjes. Dat kan bijvoorbeeld door nestpannen of -stenen te plaatsen. Dat zijn dakpannen met een vliegopening en holle stenen die fungeren als een vogelhuisje in de muur. Het liefst plaats je deze op een hoek of aan de kopse kant van een gebouw. Daar voelen huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen zich het fijnst. 

Samen maken we Tilburg groener. Lees wat de gemeente doet