VvE

Heb je een koopappartement en wil je gaan verduurzamen? Wil je weten waar je dan allemaal aan moet denken en waar je moet beginnen? Of wat je zelf kunt doen en wat samen met je Vereniging van Eigenaren (VvE)? De gemeente Tilburg helpt je graag op weg. 

Waarom verduurzamen?

De aanpassingen aan het appartementencomplex zijn niet alleen goed voor het klimaat. Je krijgt er vaak ook meer wooncomfort voor terug. Door verduurzaming stijgt de waarde van de appartementen en dalen de onderhoudskosten voor alle bewoners.

Wat kan ik zelf doen en wat doe ik samen met mijn VvE?

Wanneer je een koopappartement hebt, ben je lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Samen met andere VvE-leden ben je eigenaar van het gebouw. Dit betekent dat je samen verantwoordelijk bent voor het onderhoud en de verduurzaming van het gebouw. Beslissingen om bijvoorbeeld de buitenmuren te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of een warmtepomp op het dak te plaatsen maak je dus ook samen. Daarnaast kun je als eigenaar van een koopappartement een paar dingen zelf doen om je woning te verduurzamen.

Ik wil mijn appartementencomplex samen met mijn VvE verduurzamen

Bij het verduurzamen van een appartementencomplex komt veel kijken en ieder complex is anders. Wat zijn bijvoorbeeld de juiste duurzaamheidsmaatregelen voor jouw complex en hoe zorg je er voor dat andere VvE-leden net zo enthousiast worden als jij? Daarom is het belangrijk om je goed te laten adviseren en de juiste stappen te doorlopen. In de gemeente Tilburg hebben we hiervoor samen met andere Brabantse gemeentes, VvE-beheerders en VvE Belang een loket ontwikkelt dat jouw VvE adviseert en helpt bij de verschillende stappen. Dit loket heet VvE Transitie Centrum Brabant (VTCB).

Via de website van het VTCB doorloop je de volgende stappen:

  • Neem contact op: je neemt telefonisch contact op met het VTCB via telefoonnummer 085 23 77 444 (maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur) om jouw situatie te bespreken. Indien mogelijk nodigt het VTCB je uit voor een voorlichtingsbijeenkomst. Als Tilburgse VvE mag je onbeperkt gebruikmaken van de kennis van het VTCB.
  • Bijeenkomst: de gemeente praat je bij over plannen binnen de gemeente en deskundigen nemen je mee in de mogelijkheden die er zijn. 
  • Cursus: na de bijeenkomst kun je uitgenodigd worden om gratis deel te nemen aan een cursus. Tijdens drie dagdelen verdiep je je samen met deskundigen in juridische, bouwkundige en energievraagstukken voor jouw complex.
  • Aan de slag: na het afronden van de cursus biedt het VTCB een (gratis) schouw op locatie aan. Daarna kun je zelfstandig aan de slag met de campagnebox, deze ontvang je na afloop van de cursus. De box is ook digitaal te ontvangen. Stuur hiervoor een e-mail naar info@vtcb.nl
  • Vraag subsidie aan: als je de cursus van het VTCB hebt gevolgd, kan jouw VvE subsidie aanvragen voor een energiemaatwerkadvies of een groen meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Meer informatie en het aanvraagformulier vind je op de pagina 'Subsidie VTCB - Tilburgse VvE aanpak' op deze website.

Heb je in 2022 of 2023 een VTCB (VvE Transitiecentrum Brabant) cursus gevolgd bij de gemeente Tilburg? Dan ben je van harte welkom op de terugkomdag op 22 februari van 15.00-18.00u in Tilburg.

Programma

Jullie bepalen het programma! Je organiseert pas écht een bijeenkomst die nut heeft, als je weet waar je bezoeker graag wil zien. Daarom vragen we je om deze enquête in te vullen. We willen namelijk graag weten waar misschien tegenaan loopt in de periode na de VTCB-cursus. We helpen je graag verder de juiste richting op. Wie weet zie jij het door jouw ingestuurde onderwerp wel terugkomen op de terugkomdag!

Subsidies en leningen

Ik wil samen met mijn VvE een groen dak aanleggen

Je kunt als VvE gezamenlijk een groen dak laten aanleggen. In Tilburg zijn al enkele voorbeelden waar dit is gebeurd, zoals bij een VvE in de Elzenstraat. De gemeente geeft subsidie voor het aanleggen van een groen dak.

Ik wil zelf aan de slag met het verduurzamen van mijn appartement

Als eigenaar van een koopappartement kun je zelfstandig een aantal duurzame maatregelen nemen, zoals zuinige apparaten kopen, gloeilampen vervangen door LED lampen, maximaal 5 minuten douchen, een waterbesparende doucheknop plaatsen of tochtstrip aanbrengen.

Tips

Verhalen van VvE's uit de stad

Hoe een relatief jong appartementencomplex nóg duurzamer kan zijn? Als verhuurder en bestuurslid van de VvE Petit Paris aan de Korvelseweg, overtuigde Hein de Brouwer andere leden snel over het voordeel van zonnepanelen. De opgewekte energie dekt de gezamenlijke kosten volledig. 

Lees zijn hele verhaal in het artikel!

Het oog van Adré van den Hout, voorzitter van VvE De Nieuwe Bouwmeester, viel op een berichtje over zonnepanelen. Wat volgt is een missie om 52 huishoudens te overtuigen van de aanschaf van zonnepanelen. Inmiddels liggen er 30 op het dak van het appartementencomplex. 

Lees zijn hele verhaal in het artikel!

Wat heeft betonrot in balkons te maken met van het aardgas af gaan? Alles, in het geval van de Mozartflat in Quirijnstok. Een complete renovatie is het resultaat. Jaap Jonker en Dimph Oerlemans zijn er als bestuursleden van de VvE nauw bij betrokken. ''Een gigantische uitdaging.'' 

Lees hun hele verhaal in het artikel!