logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

VvE

Heb je een koopappartement en wil je gaan verduurzamen? Wil je weten waar je dan allemaal aan moet denken en waar je moet beginnen? Of wat je zelf kunt doen en wat samen met je Vereniging van Eigenaren (VvE)? De gemeente Tilburg helpt je graag op weg.

Hoe helpt de gemeente VvE’s met verduurzamen?

De gemeente ondersteunt VvE’s die gaan verduurzamen met het VvE Transitie Centrum Brabant (VTCB). Het VTCB is een samenwerking van VvE Belang en een aantal Brabantse gemeenten. Het doel is om VvE’s bewust te maken dat gebouwen langzaam van het aardgas afgaan en ze te helpen met kennis en begeleiding. Bij het verduurzamen van het complex komen veel zaken kijken: technisch, juridisch en financieel. Maar misschien is het sociale aspect, namelijk hoe krijg je medebewoners enthousiast en mee, nog veel belangrijker. Daarom adviseren wij je om planmatig te werk te gaan en alles stap voor stap te doen. Het VTCB biedt een programma dat gericht is op deze stapsgewijze aanpak. Alle ondersteuning vanuit het VTCB wordt aangeboden door de gemeente Tilburg en is kosteloos voor de VvE. 

Daarnaast helpt het VTCB je in 3 stappen op weg om je gebouw te verduurzamen: 

  
1. CursusDe experts van het VTCB vertellen je tijdens de drie cursusdagen over de juridische, bouwkundige en procesmatige aspecten van verduurzaming. Op dag twee gaan we naar het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam waar we praktijkvoorbeelden zien. Na afloop van de drie cursusdagen, krijg je een certificaat als bewijs van deelname overhandigd. Daarnaast krijg je natuurlijk de VvE campagnebox. Dit is een map met een praktisch stappenplan. Zo helpen we je stap voor stap op weg. Daarnaast is de cursus een mooie kans om ervaringen en tips uit te wisselen met andere VvE's. De eerstvolgende cursus staat gepland in april 2025: https://vtcb.nl/bijeenkomst/cursus-tilburg/
2. OriëntatieschouwNa de cursus krijgt de VvE een oriëntatiescan aangeboden. Dat is een kort advies met verduurzamingsmogelijkheden. 
3. TerugkomdagInmiddels heb je waarschijnlijk wat stappen ondernomen met je VvE binnen jullie verduurzamingstraject. We zijn benieuwd wat je allemaal gedaan hebt, waar je hulp bij nodig hebt en wat je van de gemeente nodig hebt?

Meld je aan voor de cursus

Omgevingswet

Misschien nestelen er wel beschermde diersoorten in de spouwmuur of dak van jouw Vve. De omgevingswet verplicht dan om maatregelen te nemen. En zorgt dat diersoorten zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen een plek houden om hun nest te maken. Een omgevingsvergunning is niet voor elke verbouwing nodig. Maar maatregelen nemen om diersoorten te beschermen is bijna altijd wél nodig. 

Om deze beschermde diersoorten vooruit te helpen en te beschermen, heeft de gemeente Tilburg een soortenmanagementplan (SMP) gemaakt. Op grond daarvan heeft de gemeente Tilburg een gebiedsontheffing gekregen van de Provincie Noord-Brabant.

  • Alles over het Soortenmanagementplan is te vinden op tilburg.nl.

Als je Vve staat binnen het onderzoeksgebied van het SMP staat, kan de Vve gebruik maken van de gebiedsontheffing van de gemeente. Je hoeft dan als Vve een minder uitgebreid onderzoek te laten doen, wat veel kosten bespaart.

  • Je vraagt bij de gemeente na of jouw Vve gebruik kan maken van de ontheffing. Dit doe je per mail naar natuur_groen@tilburg.nl met vermelding van het adres en de geplande werkzaamheden.
  • Na de aanvraag, voert de gemeente een ecologische check (quickscan) uit. Je hoort van ons welke maatregelen de Vve moet nemen om diersoorten te beschermen.
  • Samen met een ecoloog stel je een ecologisch werkprotocol op. Hier worden de maatregelen in opgenomen. Je dient het ecologisch werkprotocol weer per mail in bij de gemeente.
  • Nadat de gemeente het ecologisch werkprotocol heeft goedgekeurd, kom je vervolgens samen met de gemeente een privaatrechtelijke overeenkomst overeen. Hiermee heb je goedkeuring voor het gebruikmaken van de gebiedsontheffing[1].
  • Na het nemen van de maatregelen, kun je de verduurzamingswerkzaamheden onder begeleiding van een ecoloog laten uitvoeren.


[1] Met deze goedkeuring hoef je niet apart ontheffing aan te vragen. De ecologische check en het ecologisch werkprotocol vormen de basis voor de ontheffing. Door te werken volgens een ecologisch werkprotocol kan worden voldaan aan de in de ontheffing gestelde voorwaarden.

Heb je advies nodig?

Het appartementsrecht is complex. Verduurzamen is een proces waar verschillende disciplines aan de orde komen. Samen beslissen is een uitdaging! Op de hoogte blijven is daarom essentieel. Net als iemand die je helpt en adviseert. Je kunt voor vragen daarom terecht bij het VTCB-loket. Te bereiken op 0885-237 74 44 (maandag t/m vrijdag 09.00-17.00u) óf stuur een mail naar info@vtcb.nl 

Wat kan ik zelf doen aan het verduurzamen van mijn VvE?

Wil je al direct zelf - samen met je VvE - aan de slag met verduurzamen? Kijk dan op het Kenniscentrum voor VvE's van Milieucentraal. Hier vind je betrouwbare informatie over allerlei onderwerpen waar je mee te maken kunt krijgen als je je VvE wilt verduurzamen. Bijvoorbeeld over subsidies en stappenplannen, maar ook hoe tips over hoe je het gesprek aangaat met je buren. 

Subsidies en leningen

Ben je benieuwd welke gemeentelijke subsidie- en leningsmogelijkheden er zijn voor jouw VvE? Kijk dan op de pagina Financiering voor jouw VvE op deze website.

Meer informatie over landelijke subsidies vind je op de website verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal. Direct weten of je in aanmerking komt voor een subsidie of lening? Vul dan de Energiesubsidiewijzer in.

Wist je dat je als VvE gezamenlijk een groen dak kunt laten aanleggen. In Tilburg zijn al enkele voorbeelden waar dit is gebeurd, zoals bij een VvE in de Elzenstraat. De gemeente geeft subsidie voor het aanleggen van een groen dak.

VvE013

Een aantal Tilburgse VvE-eigenaren heeft VvE013 opgericht. Zij willen kennis over het verduurzamen en wonen in een VvE delen met andere VvE-eigenaren. VvE013 heeft inmiddels drie succesvolle bijeenkomsten georganiseerd. VvE013 is van VvE’s voor VvE’s. 

Wil je op de hoogte blijven en uitgenodigd worden voor de volgende bijeenkomsten? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar vve013@outlook.com.

Ik wil zelf aan de slag met het verduurzamen van mijn appartement (zonder VvE)

Als eigenaar van een koopappartement kun je zelfstandig een aantal duurzame maatregelen nemen, zoals zuinige apparaten kopen, gloeilampen vervangen door LED lampen, maximaal 5 minuten douchen, een waterbesparende doucheknop plaatsen of tochtstrip aanbrengen.

Verhalen van VvE's uit de stad

Hoe een relatief jong appartementencomplex nóg duurzamer kan zijn? Als verhuurder en bestuurslid van de VvE Petit Paris aan de Korvelseweg, overtuigde Hein de Brouwer andere leden snel over het voordeel van zonnepanelen. De opgewekte energie dekt de gezamenlijke kosten volledig. 

Lees zijn hele verhaal in het artikel!

Het oog van André van den Hout, voorzitter van VvE De Nieuwe Bouwmeester, viel op een berichtje over zonnepanelen. Wat volgt is een missie om 52 huishoudens te overtuigen van de aanschaf van zonnepanelen. Inmiddels liggen er 30 op het dak van het appartementencomplex. 

Lees zijn hele verhaal in het artikel!

Wat heeft betonrot in balkons te maken met van het aardgas af gaan? Alles, in het geval van de Mozartflat in Quirijnstok. Een complete renovatie is het resultaat. Jaap Jonker en Dimph Oerlemans zijn er als bestuursleden van de VvE nauw bij betrokken. ''Een gigantische uitdaging.'' 

Lees hun hele verhaal in het artikel!