logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Het dak is groener in de Elzenstraat

Alle Thuis Klimaat

In 2045 wil Tilburg klimaatneutraal en klimaatbestendig zijn. Dat betekent zo min mogelijk CO2-uitstoot en aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. De gemeente ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een gezonde stad daarom graag. Zo is er subsidie voor de aanleg van groene daken en gevels. Dankzij bewoners in de Elzenstraat ligt er nu een groen tapijt van maar liefst 825 m2.

Groen dak met zonnepanelen

Of het nou gaat om elektrische auto's, zonnepanelen, minder vlees eten of goed isoleren, het draagt allemaal bij aan minder CO2-uitstoot. Meer groen speelt ook een belangrijke rol in ons veranderende klimaat met hittestress en wateroverlast. Overheid, bedrijven en particulieren kunnen hun steentje bijdragen aan een gezonde stad waar het fijn wonen en werken is.

Bob van der Sleen is een van de bewoners in de Elzenstraat. "Ik werd getriggerd door een reclame van Interpolis. Met subsidie blijkt het relatief voordelig om een groen dak aan te leggen. Platte daken zetten uit en krimpen door weersschommelingen. Dat is een aanslag voor je dak. Een groen dak beschermt tegen zonlicht en verdubbelt de levensduur. "Prettig, want vervanging van een dak is een enorme kostenpost. Het werkt 's zomers ook isolerend zodat het 4 graden koeler is in huis. Dat sprak me gelijk aan."

Initiatief

Het dak van Bob's huis is onderdeel van een gezamenlijk dak van in totaal 17 huizen. "Alleen mijn deel van het dak laten vergroenen heeft geen enkel effect. Daarom heb ik een voorstel gemaakt voor de Vereniging van Eigenaren (VvE). De vergadering in november vorig jaar werd heel goed bezocht. Iedereen was het er mee eens om de investering te doen en te financieren vanuit de onderhoudspot van de VvE. Een groen dak zorgt voor een dubbele levensduur van het dak. Die kosten schuiven dus flink vooruit. Er liggen al zonnepanelen. Een groen dak verhoogt het rendement hiervan."

Uniek

Marc Rotmans van Groendakcoach, uitvoerder van groene daken, vertelt: "Volgens mij staat Tilburg bijna op nummer 1 als het gaat om groene daken. Vanuit de actie van Interpolis zijn inmiddels 85 adressen voorzien van groene daken. Wij zijn gemiddeld 2 dagen per week met 2 teams hier aan het werk." Voorwaarde voor de aanleg van groene daken is dat de kwaliteit van het dak in orde is en de draagkracht voor de constructie voldoet.

"Een dak van 825 m2 vergroenen in de binnenstad is uniek en een leuke uitdaging", gaat Marc verder. "Sedum is geschikt voor allerlei weersomstandigheden. De plantjes nemen veel water op. Per vierkante meter is dat standaard zo'n 25 liter. Dat betekent minder kans op waterschade, minder belasting voor het riool en een betere luchtkwaliteit. Groene daken passen goed in de aanpak van hittestress en waterproblematiek. Het verhoogt bovendien de biodiversiteit in de stad." Het dak in de Elzenstraat is vorige week donderdag officieel 'geopend'.

Subsidie

Voor het laten leggen van een groen dak met een waterbergende capaciteit van maximaal 30 liter/m2 en grondgebonden groene gevels, geldt een vergoeding van 50% van de werkelijke kosten per m2, met een maximum van € 25 per m2. Voor het dak in de Elzenstraat is gebruik gemaakt van een 'waterbergende' capaciteit van meer dan 30 liter/m2. Hiervoor geldt, net als voor groene gevels die niet in de bodem wortelen, een maximum van € 40 per m2. Petra Mackowiak, beleidsmedewerker bij de gemeente, vult aan: "Er zijn nog meer subsidiemogelijkheden. Die staan, net als de voorwaarden, vermeld op de site van de gemeente." De regeling loopt tot 31 december 2020 of eerder als het subsidie-budget op is. 

Meer informatie

Meer informatie over subsidie voor groene daken vind je op de pagina Subsidie Klimaatbestendig Tilburg op tilburg.nl.