Energie bespaartips
De koelkast, vriezer, wasmachine en verlichting staan regelmatig aan. Al die apparaten verbruiken stroom. Ook het verwarmen van jouw huis kost veel energie. Je bespaart geld als je minder energie verbruikt. Ga daarom aan de slag met onze bespaartips.
Simpel gas besparen doe je zo
Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn. En je hoeft ook lang niet altijd dure oplossingen te gebruiken. Wij geven je simpele, gratis bespaartips om minder gas te gebruiken.
Bespaartips
- Douche wat korter. Zet bijvoorbeeld een timer en douche maximaal 5 minuten. Installeer ook een waterbesparende douchekop.
- Zet je een raam open? Zet dan de verwarming uit. Anders stook je voor niets omdat de warmte verdwijnt.
- Zet de thermostaat een graadje lager. 's Nachts en als je weg gaat, kun je de thermostaat zelfs tot 16 graden terugzetten.
- Wil je het huis in het najaar slim opwarmen? Doe dan de gordijnen open en laat de zon haar werk doen.
- Hang geen lange gordijnen voor de radiatoren. Je kunt beter kiezen voor raamdecoratie tot op de vensterbank.
- Zet je bank niet voor de verwarming. Die blokkeert namelijk de warmte.
Meer tips? Bezoek dan eens de website van MilieuCentraal.
Zelf aan de slag in huis
De slimme bespaartips zijn al een mooie stap in de duurzame richting. Wil je doorpakken? Mooi! Maak dan tijd vrij en voer onderstaande klussen uit, of laat ze door een expert uitvoeren:
Ramen en deuren
- Check of alle deuren en ramen recht in de opening hangen. Als dat niet zo is, krijg je kieren. Daardoor kan warmte ontsnappen en binnenkomen. Let wel op dat je de ruimte onder de binnendeuren niet helemaal dichtmaakt. Die heb je namelijk nodig voor ventilatie.
- Plaats tochtstrips in huis. En zorg meteen voor tochtwering bij de brievenbus. Zo houd je warmte en kou buiten.
- Maak kieren en scheuren in muren en onder het dak dicht met vulmiddel.
- Plaats een deurdranger. Door de veer sluit de deur automatisch achter je en ontsnapt geen warmte.
- Heb je nog geen dubbelglas? Start dan met isolerende raamfolie om de eerste stap te zetten.
Radiatoren
- Plaats reflecterende folie achter de radiatoren. Op die manier gaat alle warmte de kamer in en voorkom je dat een groot deel via de muur naar buiten verdwijnt.
- Plaats rondom de verwarmingsbuizen buisisolatie. Zo gaat er geen warmte verloren voordat die de radiators bereikt.
- Zet radiatorboosters onder de verwarming. Dit zijn kleine ventilatoren die de warmte beter door de ruimte spreiden.
Ketel
- Installeer een slimme thermostaat. Zo heb jij de controle over de temperatuur in huis. ‘s Nachts mag het bijvoorbeeld best wat frisser zijn dan overdag. En als je niet thuis bent, zet je de verwarming gemakkelijk uit met je telefoon.
- Stel de temperatuur van de cv-installatie in op 60 graden (de fabrieksinstelling is 80 graden). Is je huis goed geïsoleerd, dan is 50 graden meestal genoeg. Binnen 10 minuten bespaar je 60 euro per jaar op je energierekening! Kijk voor instructies voor jouw type ketel op www.zethemop60.nl
- Laat een monteur komen die je cv-ketel waterzijdig regelt. Dit betekent dat de warmte beter wordt verspreid door de radiator. Zo verbruik je minder gas.
Van gas naar elektriciteit
Wil je van aardgas overstappen op groene energie? Dat is meestal een wat grotere klus. Een waarvoor je een adviseur wilt inschakelen. Deze dingen kun je doen:
- Ga je de keuken vernieuwen? Stap over op elektrisch koken.
- Is je cv-ketel aan vervanging toe of wil je geen aardgas meer gebruiken? Afhankelijk van waar je in de gemeente woont, is het installeren van een (hybride) warmtepomp een slimme zet. Je kunt bekijken of dit voor jou een slimme zet is door je postcode in te vullen bij 'Wat betekent dit voor mij?' in het online magazine 'Naar het nieuwe verwarmen in Tilburg'. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht voor de verwarming en heeft dus minder gas nodig.
- Heb je hulp nodig? Laat je adviseren door een onafhankelijke Tilburgse energieadviseur. Meld je aan op de pagina Energieadvies op maat op deze website.
Elektriciteit besparen doe je zo
Besparen op elektriciteit is niet lastig. Je kunt simpel dingen zelf doen. Zo is het uitzetten van de lampen als je een kamer uitgaat al een eerste stap. Net zoals de stekker van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact halen. We geven je nog wat extra tips:
- Was licht vervuilde kleding op 30 in plaats van 40 graden en was alleen als de wasmachine vol is.
- Een droger is een flinke energieverbruiker. Droog daarom je was op een droogrek. Of lekker buiten bij mooi weer.
- Je vaatwasser doet zijn werk goed genoeg. Voorspoelen is lang niet altijd nodig. Doe dat dus niet standaard voor al je afwas.
- Ontdooi regelmatig je vriezer, minimaal eens per jaar. Zo heb je niet alleen meer ruimte omdat het ijs weggaat, maar dan werkt de vriezer ook weer beter.
- Laat de koelkast zo kort mogelijk open staan. Bedenk wat je wil pakken en open de koelkast pas als je weet wat je moet hebben.
- In de zomer kun je je gordijnen overdag dichthouden. Zo houd je warmte buiten en hoeft de airco minder vaak aan.
Aan de slag met apparaten
Je kunt nog meer dingen doen die wel wat tijd, maar weinig geld kosten. En die een groot effect hebben:
- Vervang je gloei-, spaar- of halogeenlampen door ledlampen. Dan bespaar je wel 80 tot 90% energie. Dat is 10 euro per lamp per jaar. Ledlampen gaan ook nog eens 30 keer langer mee. Een gloeilamp heeft gemiddeld 1000 en een led-lamp gemiddeld 30.000 branduren.
- Koppel je apparaten aan een stekkerdoos die je met één knop kunt uitzetten als je de apparaten niet gebruikt. Zo'n ‘standby killer’ voorkomt onnodig elektriciteitsgebruik.
- Zet een tijdklok of een bewegingssensor op je lampen, zodat ze automatisch aan en uit gaan. Of bespaar met een tijdklok 's nachts op het stroomverbruik van de elektrische keukenboiler.
- Koop een stroomverbruik meter en zie hoeveel stroom een apparaat gebruikt.
- Koop je nieuwe apparaten? Kies dan voor een groen energielabel. Dat bespaart je namelijk stroomkosten. Is je koelkast of vriezer al wat ouder? Dan kun je deze beter vervangen. Koelkasten worden namelijk steeds zuiniger, dus je verdient de kosten van een nieuwe koelkast snel terug.