logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Verwarmen en koelen

Tijdens winters waarin de temperatuur onder nul daalt, wil je je huis lekker warm houden. En wanneer de temperaturen in de zomer stijgen, wil je juist verkoelen. Ook buiten, waar het in de stad aardig warm kan worden. Gelukkig bestaan er steeds meer duurzame opties om te verwarmen en te verkoelen.

Over duurzaam verwarmen en koelen

Vraag advies op maat aan

Elektrische oplossingen

In plaats van verwarmen met aardgas, is het ook mogelijk om elektrisch warmte op te wekken. Bijvoorbeeld met een warmtepomp. Die vervangt de cv-ketel. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of uit het grondwater en kanalen. Deze warmte gebruikt de pomp voor jouw verwarming en voor warm water. Vergeleken met aardgas is het een duurzame optie.  

Wek je ook eigen stroom op met zonnepanelen, dan kun je helemaal zelfvoorzienend zijn. Een tussenoplossing is een hybride warmtepomp. Deze werkt samen met je CV-ketel. Hierdoor bespaar je veel gas.

Groen gas

Geen aardgas maar groen gas. Een duurzamere optie, maar beperkter beschikbaar. Biogas is bijvoorbeeld een groen gas. Tegenwoordig is ook synthetisch gas en waterstof in ontwikkeling. Waarschijnlijk kunnen we dat na 2030 gebruiken voor de gebouwen waar een warmtenet of warmtepomp niet mogelijk is. Zo kunnen we wel van het aardgas af, maar gaan we dus niet helemaal van het gas af. 

Verkoeling in je tuin

Soms is de oplossing heel simpel: verkoeling van je huis begint buiten. Een volgroeide boom koelt net zoveel als 10 airco's. Dat komt niet alleen door de schaduw, maar ook door de verdamping van water via de bladeren. Vervang je schutting bijvoorbeeld voor een groene haag. Of plant bomen en struiken in de tuin om voor meer schaduw te zorgen. Dat helpt met verkoeling op warme zomerdagen.

Hieronder staan voorbeelden hoe je in de tuin kunt verkoelen.

Veel stenen in de tuin is gemakkelijk in onderhoud. Maar ze houden ook veel warmte vast. Een betegelde tuin in de zomer is geen fijne plek om te zitten. Een tuin met veel groen is juist lekker koel tijdens hete zomers. Vervang dus zoveel mogelijk tegels door groen.  

Een betegeld terras kun je bijvoorbeeld vervangen door een grasveld. Alleen een tegelpad naar de achterdeur is dan al voldoende. Plaats bomen die voor schaduw zorgen. En voel de verkoeling door de verdamping uit bladeren en gras. Zo wordt de tuin in de zomer een heerlijke plek om te zitten. 

Benieuwd naar tips om je omgeving groener te maken?

Een boom is niet alleen het pronkstuk van jouw tuin, maar biedt ook schaduw en privacy. De verdamping uit de bladeren zorgt nog voor extra verkoeling. Wist je dat een volgroeide boom net zo hard koelt als 10 airco’s? 

Bomen zorgen niet alleen voor verkoeling. Ze maken ook zuurstof aan en zorgen voor meer biodiversiteit. Verschillende vogels en insecten vinden er namelijk hun thuis. 

Warme zomers in Tilburg worden steeds normaler. Met buitenzonwering houd jij het directe zonlicht buiten en daarmee ook de ergste hitte. Bovendien is het beter voor het milieu en jouw portemonnee als je daardoor geen airco hoeft te kopen. Natuurlijk helpt het ook als je ‘s ochtends de gordijnen dichthoudt. Zo blijft een deel van het zonlicht buiten. 

Natuurlijke zonwering is net zo effectief. Bomen en planten geven schaduw en houden de bodem koel. Je wilt in de zomer schaduw maar in de winter juist wel licht in huis. Plant dan in de tuin bomen die in de winter hun blad verliezen. Zo heb je het allebei. Is beplanting niet de handigste oplossing voor jouw tuin? Overweeg dan een pergola van hout en laat deze begroeien met planten. Zo maak je ook op natuurlijke wijze schaduw.  

Hoe donkerder de materialen, hoe warmer ze worden. Kies daarom voor lichte materialen in je tuin en rondom je huis. Die worden een stuk minder warm. Heb je hier en daar toch tegels nodig? Ga dan voor een lichte kleur. Wil je het in huis koel houden? Verf dan de voorkant van je huis wit. En plaats lichtgekleurde dakbedekkingsfolie op de daken.  

Bestaat jouw huis uit donkere stenen dan warmt het flink op als de zon erop staat. Laat je de gevel volgroeien met planten dan ga je die opwarming tegen.

Jouw gevelplanten kun je in de grond of in bakken zetten. Let wel op welke planten je kiest. Sommige kunnen namelijk schade aanbrengen aan de gevel. Vraag aan een expert welke plant geschikt is.  

Subsidie

Je kunt subsidie krijgen voor een groene gevel. Bekijk de mogelijkheden op de pagina Subsidie Klimaatbestendig Tilburg op Tilburg.nl

Planten zorgen voor verkoeling. Je huis echt koel houden, doe je dus met een groen dak waar planten op groeien. Zo komt via die weg geen hitte binnen. Wat extra fijn is want platte daken zijn normaal juist een flinke hittebron. Hoe uitbundig en dus verkoelend jouw groene dak wordt, ligt eraan hoeveel gewicht het dak kan dragen. Het is verstandig daar een expert voor te vragen. 

Subsidie

Wist je dat de gemeente subsidie geeft voor groene daken? Bekijk de mogelijkheden op de pagina Subsidie Klimaatbestendig Tilburg op Tilburg.nl.