logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Wandelbos

Er gebeurt veel in het Wandelbos. Woningcorporaties WonenBreburg en TBV Wonen maken de huurhuizen energiezuiniger en halen ze van het aardgas af. De gemeente helpt woningeigenaren om dit ook te doen. Ook zorgen we ervoor dat de algemene ruimte, de straten, parken en verlichting zo duurzaam mogelijk zijn. Dat is noodzakelijk om hier ook in de toekomst fijn te kunnen blijven wonen.

De eerste concrete stap die woningeigenaren kunnen doen om hun woning energiezuiniger te maken is isoleren. Goed geïsoleerde huizen hoeven namelijk minder te verwarmen. En isoleren levert meteen op. Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer wooncomfort, een lagere energierekening en je draagt direct bij aan het klimaat door minder CO2 uitstoot.

Subsidieaanbod eerste 101 woningen Kruidenbuurt

De gemeente is druk bezig met energiebesparing in de stad. Samen met inwoners in verschillende wijken kijken we hoe we hierin stappen kunnen zetten en het aardgas uit de woningen kunnen krijgen. Ook in de Kruidenbuurt zijn we bezig. Dat doen we gefaseerd, om het werk behapbaar te houden en te leren. We zitten nu in fase 1, waarin we aan de slag gaan om 101 woningen te renoveren. De gemeente wil de kosten betalen voor de maatregelen om de woning verder te isoleren naar energielabel B. Hiervoor is nu een subsidieregeling beschikbaar. Ook maken we afspraken met aannemers die de werkzaamheden gaan uitvoeren. We helpen ook de woningeigenaren met het benodigde papierwerk. De gemeente vraagt de woningeigenaar 'als tegenprestatie' om een maatschappelijke bijdrage te leveren aan de wijk. Hierbij gaat de gemeente uit van vertrouwen en elkaar helpen. Wij helpen de woningeigenaar op het vlak van verduurzaming. De bewoner helpt mee op het gebied van fijn samenleven met als doel een nóg mooiere wijk.

We verwachten voor aankomende zomer met de geplande werkzaamheden in fase 1 te starten. Als deze werkzaamheden zijn afgerond volgt een evaluatiemoment. Op basis van de geleerde lessen maken we een plan voor fase 2, ook voor eventuele verdere subsidies. 

Op welke termijn moet het werk plaatsvinden?

Tot 2030 hebben we de tijd om alle 900 woningen in het Wandelbos te isoleren. Onze ambitie is om dit in vijf jaar te realiseren. Zodra de planning voor de woningen van fase 2 bekend is, zullen we die op deze website bekend maken. Zodra jouw woning in aanmerking komt, ontvang je hierover bericht van de gemeente.

Meer informatie

Loop eens binnen op het spreekuur van de gemeente in de huiskamer van de wijk: Reinevaer aan de Reinevaarstraat 55. Het inloopspreekuur is op maandag van 15:00 tot 17:00 uur. Of stuur een e-mail naar isolatie5044@tilburg.nl.