logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Wandelbos

Er gebeurt veel in het Wandelbos. Woningcorporaties WonenBreburg en TBV Wonen maken de huurhuizen energiezuiniger en halen ze van het aardgas af. De gemeente helpt woningeigenaren om dit ook te doen. Ook zorgen we ervoor dat de algemene ruimte, de straten, parken en verlichting zo duurzaam mogelijk zijn. Dat is noodzakelijk om hier ook in de toekomst fijn te kunnen blijven wonen.

De eerste concrete stap die woningeigenaren kunnen doen om hun woning energiezuiniger te maken is isoleren. Een goed geïsoleerd huis hoef je namelijk minder te verwarmen. En isoleren levert meteen op. Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer wooncomfort, een lagere energierekening en je draagt direct bij aan een gezondere omgeving door minder CO2 in de lucht.

Aanpak isoleren woningen Wandelbos gaat volgende fase in

In de Kruidenbuurt zijn vorig jaar 89 woningen geïsoleerd tot energielabel B. Het gaat om koopwoningen met de laagste WOZ-waarde binnen postcodegebied 5044. De gemeente betaalde de kosten voor de werkzaamheden, maakte afspraken met de aannemers en regelde het benodigde papierwerk. De woningeigenaar leverde 'als tegenprestatie' een maatschappelijke bijdrage. Zo helpt de bewoner mee op het gebied van fijn samenleven met als doel een nóg mooiere wijk.

Positieve evaluatie

Deze aanpak was nieuw en daarom is deze ook uitvoerig onderzocht door Het Pon & Telos. De geïnterviewden waren allen positief (zowel bewoners als professionals). De conclusie: de aanpak werkt, ook als we aan de woningeigenaar vragen om een klein deel zelf te betalen. Daarom gaat de gemeente in 2025 van start met het isoleren van woningen in de volgende fase in Wandelbos, met een aangepaste aanpak. 12 maanden nádat de isolatiewerkzaamheden klaar zijn vragen we de woningeigenaar om een klein deel zelf te betalen.

“Ik kan me gewoon niet voorstellen dat je moet nadenken over zo'n mooi aanbod”, vertelt Marije. Marjolein reageert: “In het begin was ik best sceptisch hoor. Ik was stomverbaasd dat de gemeente alle kosten wilde betalen, voor de maatregelen om mijn woning verder te isoleren naar energielabel B. Dit had ik nooit kunnen betalen”, vertelt inwoner Marije van Leeuwen.

“Door deze actie spreek ik trouwens ook meer mensen in de wijk, en dat is heel fijn,” vertelt inwoner Marjolein van Berloo. Daar is Marije het volledig mee eens. “Dat begon al met de informatieavonden die de gemeente voor zo'n drie straten tegelijk organiseerde. Dit zorgde voor meer verbinding. Naast het financiële plaatje, neemt de gemeente ook alle contacten met de aannemers voor haar rekening.”

Vervolg succesvolle aanpak

In fase 2 gaan we verder met de lerende aanpak. De vrijwillige maatschappelijke bijdrage geldt niet meer. Van deelnemers vragen we na 12 maanden na oplevering een eigen bijdrage, gekoppeld aan een passende betalingsregeling. Daarbij blijven we oog houden voor de werkelijke besparing in relatie tot de financiële ruimte van individuele deelnemers. Zo denken we een hoog deelnamepercentage te kunnen vasthouden. De gemeente wil nadrukkelijk vinger aan de pols blijven houden. Daarom is er na 24 maanden, of eerder als daar aanleiding toe is, opnieuw een moment om de aanpak te evalueren.

Voorbereiding

In fase 2 gaan we 806 woningen isoleren tot energielabel B. Dat doen we niet in één keer, maar per cluster van steeds 30-50 woningen. De gemeente start begin 2025 nog met de voorbereidingen. Denk aan de uitvraag aan bedrijven die het isolatiewerk kunnen doen. De verwachting is dat de eigenaren van de woningen in het eerste cluster eind 2025 een uitnodiging ontvangen van de gemeente. De daadwerkelijk isolatiewerkzaamheden starten begin 2026. Het doel is om 200 woningen per jaar aan te pakken.

Meer informatie