Hoe financier je grote maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp? Dat kan met eigen geld, maar er zijn ook subsidies en leningen.
Verduurzamen kost geld. Daar tegenover staat een lagere energierekening. Vaak bespaar je meer dan je investeert. Isolatie heb je er al na gemiddeld vier jaar uit. Als je spaargeld in duurzame oplossingen stopt, verdien je de investering sneller terug dan met een lening of hypotheek. Zorg wel dat je een financiële buffer overhoudt. Gebruik daarvoor de rekenhulp op de website van het Nibud. En benut de subsidies, dat scheelt in de kosten. Heb je onvoldoende spaargeld? Kijk of je maatregelen kunt meefinancieren in de hypotheek van je (nieuwe) huis. De leningen van het rijk en de gemeente hebben vaak gunstige voorwaarden. We zetten hier alle opties voor je op een rij.
De SVOH-subsidie is een landelijke regeling voor energiebesparende maatregelingen om je huurwoning(en) te verduurzamen.
Heb je onvoldoende eigen spaargeld om te investeren in het verduurzamen van je woning? Dan is er de landelijke Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds.
Wil je je huis verduurzamen en heb je niet genoeg eigen spaargeld? Voldoe je niet aan de voorwaarden van de landelijke Energiebespaarlening? Dan kun je de Svn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) Verzilverlening aanvragen bij de gemeente Tilburg.
De Duurzame Monumentenlening is een landelijke lening van het Restauratiefonds. Woon je in een rijksmonument, dan mag je niet zomaar veranderingen aanbrengen aan het pand. Dat kan ervoor zorgen dat duurzame aanpassingen duurder worden. Daarom is er deze regeling. De Duurzame Monumentenlening heeft een lage rente: minimaal 1,0% voor eigenaar-bewoners. Na maximaal 30 jaar is de lening volledig afgelost.
Wanneer je een energiezuinige woning koopt, dan kan een zogenaamde ‘groene hypotheek’ voor jou interessant zijn. Je krijgt dan vaak korting op de rente.
Met het Energiebespaarbudget (EBB) van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kun je extra lenen, of je nu een huis koopt, verbouwt of de hypotheek oversluit. Door gebruik te maken van het EBB stel je de financiering van energiebesparende maatregelen veilig, maar hoef je niet meteen te beslissen wat je wil (laten) doen. Hierdoor kun je eerst je hypotheek regelen en daarna nadenken over welke maatregelen het meest zinvol zijn. Je heb tot 2 jaar de tijd om het budget te gebruiken.
Met de salderingsregeling haal je meer waarde uit de opbrengst van je zonnepanelen. Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom aan het elektriciteitsnet te leveren. Want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief, inclusief alle belastingen. Daar zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat je produceert. Deze terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.