logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Salderingsregeling zonnepanelen

Alle Zonnepanelen Subsidie Monument

Met de salderingsregeling haal je meer waarde uit de opbrengst van je zonnepanelen. Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom aan het elektriciteitsnet te leveren. Want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief, inclusief alle belastingen. Daar zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat je produceert. Deze terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf.

Voorwaarden

De salderingsregeling zoals we die nu kennen, gaat veranderen. De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2023 tot 2030 (let op: dit is een voorstel, het kan nog veranderen). Dat betekent dat je elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen. Vanaf 2031 kun je helemaal niet meer salderen. Je krijgt dan een vaste vergoeding voor elke kWh stroom die je aan het net levert. Milieu Centraal rekent met 6 cent per kWh. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Hoe werkt het

Salderen gebeurt niet automatisch. Daarvoor moet je de zonnepanelen registreren op de website Energieleveren.nl. Het liefst voordat de zonnepanelen energie opwekken. Zo weten je energieleverancier en netbeheerder dat je energie gaat terug leveren en hoeveel.

Tip

Gebruik vanaf 2023 zoveel mogelijk van je zelf opgewekte ‘gratis’ stroom, door overdag te wassen, strijken en drogen.