Hoe financier je grote maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp? Dat kan met eigen geld, maar er zijn ook subsidies en leningen.
Verduurzamen kost geld. Daar tegenover staat een lagere energierekening. Vaak bespaar je meer dan je investeert. Isolatie heb je er al na gemiddeld vier jaar uit. Als je spaargeld in duurzame oplossingen stopt, verdien je de investering sneller terug dan met een lening of hypotheek. Zorg wel dat je een financiële buffer overhoudt. Gebruik daarvoor de rekenhulp op de website van het Nibud. En benut de subsidies, dat scheelt in de kosten. Heb je onvoldoende spaargeld? Kijk of je maatregelen kunt meefinancieren in de hypotheek van je (nieuwe) huis. De leningen van het rijk en de gemeente hebben vaak gunstige voorwaarden. We zetten hier alle opties voor je op een rij.
Wil je aan de slag met het verduurzamen van je monument en weet je niet waar te beginnen? Het Restauratiefonds geeft verschillende duurzaamheidsadviezen. Het is een subsidie die landelijk beschikbaar is. Dit doen zij in samenwerking met verschillende onafhankelijke adviseurs. Deze adviezen worden momenteel gegeven met een korting van 50 procent.
De SVOH-subsidie is een landelijke regeling voor energiebesparende maatregelingen om je huurwoning(en) te verduurzamen.
De ISDE-subsidie is een landelijke regeling, gericht op duurzame opwekking van warmte en isolatie van je woning.
Gemeente Tilburg stimuleert de aanleg van groene daken, groene gevels en het ontstenen van tuinen. Deze maatregelen maken je tuin en daarmee Tilburg een stuk klimaatbestendiger. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type maatregel en de oppervlakte.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.