logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Van oude jarendertigwoning naar duurzaam stulpje

Oud Zuid Alle Thuis Energie

Een huis met een verhaal. Dat is de prachtige jarendertigwoning in de Korvel waar Bastiaan en zijn vriendin in januari 2022 zijn ingetrokken. Het verbouwen heeft nog wel wat voeten in de aarde. Sinds de jaren zeventig is er niets meer aan het huis gedaan. ‘’Op zolder bleven de voetstappen letterlijk achter in de dikke laag stof’’, aldus Bastiaan.

Woning met een geschiedenis

Jarenlang heeft de plaatselijk bekende pater Ed het huis in gebruik gehad als kantoor en spreekkamer. Hij hielp mensen die onderdak en begeleiding nodig hadden. Pater Ed verhuisde op 95-jarige leeftijd naar het klooster aan de overkant. Hij wilde zijn kantoor en opvang verkopen. Maar wel aan mensen met hart voor de buurt. Er volgde een briefwisseling tussen Eden Bastiaan. ‘’De eerste brief heb ik persoonlijk aan hem overhandigd’’, vertelt Bastiaan, die een café runt in de straat van de woning. ‘’Het was echt een kwestie van gunnen en nu wonen wij hier als jong gezin. Kort nadat we de sleutel ontvingen, hebben we een energieadvies op maat aangevraagd.”

Energieadvies

Bastiaan en zijn vriendin vonden het erg fijn dat de energieadviseur meedacht over de mogelijkheden in hun woning: ‘’De adviseur heeft het hele plaatje geschetst over welke duurzame maatregelen voordelig zijn. Zowel voor in de portemonnee, als voor het comfortabeler wonen. De adviseur liep met ons mee door het huis, van zolder tot kelder. Hij dacht mee met onze plannen en vertelde ons over de beschikbare subsidies vanuit het Rijk en de gemeente, voor het duurzaam verbouwen van een huis.'' Informatie over subsidies en leningen vind je op de pagina Financiering voor je huis op deze website.

Duurzaam verbouwen

Na het advies, zijn Bastiaan en zijn vriendin aan de slag gegaan met de verbouwing. ‘‘We lieten eerst overal dubbel glas en nieuwe deuren plaatsen. Dat scheelde al enorm veel aan tocht en kou. Daardoor blijft het een stuk warmer in huis en dat woont prettiger’’, vertelt Bastiaan. ‘’Het komende halfjaar gaan we het dak van buiten isoleren. Daarnaast zal er een luxere badkamer op de eerste verdieping komen en willen we op de begane grond vloerverwarming. Er komt ook een nieuwe keuken. De originele keuken uit 1974 zit er nog steeds in. Het enige duurzame daaraan is de elektrische kookplaat.’’

Tip van Bastiaan: vraag energieadvies aan

Ben je ook van plan om je woning duurzaam te verbouwen? Begin dan met een goede basis en laat je op maat informeren door een energieadviseur. Voor slechts 25 euro komt er een energieadviseur bij je langs. Samen met de energieadviseur loop je door/om je huis. De adviseur vertelt direct wat jij kunt doen om energie te besparen. Dat zijn grote maatregelen zoals isolatie, maar ook kleine maatregelen zoals radiatorfolie. Na het bezoek krijg je een rapport met jouw persoonlijke advies en een stappenplan waar jij mee aan de slag kunt. Meld je aan op de pagina Energieadvies op maat op deze website.