Jurjen en Joost hebben een droom

Duurzaam Voorbeelden Alle Nieuws duurzamertilburg Tilburgse voorbeelden

Nederland telt slechts 3 geschikte roeilocaties voor internationale trainingskampen en wedstrijden op topniveau. 1 daarvan is het terrein van de Tilburgse studenten Roeivereniging Vidar. Jaarlijks komen er grote groepen topsporters uit Noord- en West-Europa naar hun mooie locatie, vlak bij de Beekse Bergen. Geweldig natuurlijk. Maar toch hebben bestuursleden Jurjen Alderkamp en Joost Verreck nog een belangrijke missie: een duurzame sportomgeving. Enthousiast vertellen zij over hun droom en waarom nou juist zij daarin het verschil willen maken.

Aan ruimte geen gebrek. Dat blijkt al snel uit de rondleiding door het pand en over het terrein. Een grote sportruimte, verschillende ruimtes voor feestjes en bijeenkomsten met plek voor maar liefst 800 mensen, kleedkamers, douches, een werkplaats, stallingsruimtes voor ‘gewone’ en wedstrijdboten en last but not least een schitterend uitzicht over het Wilhelminakanaal.  

Duurzaam en circulair 

Terwijl Joost wijst naar de schimmel op het plafond, vertelt hij: “Dit is vorige maand nog geverfd. En zo zijn er nog veel meer zaken die beter kunnen. Er werkt bijvoorbeeld maar 1 van de vele douches in de dameskleedkamer. En in onze werkplaats is geen afzuigingssysteem. Terwijl we er wel met chemische stoffen werken. De ruimtes zijn bovendien snel veel te warm. Er staat hier verder nog een enorme gastank. Maar ook qua indeling is er veel te verbeteren.” Op een voorlopig ontwerp laten Jurjen en Joost de plannen zien. “We willen niet uitbreiden, maar wel duurzaam en circulair verbouwen en herinrichten. Dus liefst ook zo min mogelijk tegen de vlakte", klinkt het vastbesloten. 

Daarom dus! 

Joost: “Als jongeren zijn we ons zeker bewust van het klimaatprobleem. Ook als topsportlocatie willen we daarom verduurzamen. Een energieneutraal pand en circulair bouwen is onze missie. Dat is nog helemaal niet vanzelfsprekend op topsportgebied in Nederland. We lopen wat dat betreft landelijk voorop. Het is dus zeker pionieren. Maar dat doen we graag. En niet in de laatste plaats als mooi contrast met de negatieve verhalen over studentenverenigingen, die soms in de media verschijnen.”  

Mee met de stroom 

SportStroom coacht sportverenigingen bij het terugdringen van het energieverbruik. Ook voor Vidar maakten zij een energiescan. Jurjen: “Zij gaven ons adviezen en een stappenplan. Daar hebben wij onze wensen aan toegevoegd.” Joost vult aan: “Dat brengt natuurlijk een kostenplaatje met zich mee. Tijdens het Energiecafé hoorden we meer over het Klimaatfonds en kwamen we in contact met Louis van Erkel (projectleider Klimaatfonds gemeente Tilburg; red.). Hij was gelijk heel enthousiast over onze plannen. Wij zijn nu in gesprek over de mogelijkheden vanuit het Klimaatfonds. Dat is best een complexe opgave, met veel fases en het vraagt veel tijd. Maar gelukkig worden we daarin goed ondersteund en kunnen we ons er fulltime voor inzetten.”  

Netwerk 

‘Samen kom je verder’, is hen op het lijf geschreven. De heren zijn inmiddels met veel partijen in gesprek. En niet zonder succes. Joost: “‘We zijn in gesprek met Midpoint-Brabant om te zien of we iets voor ze kunnen betekenen op het gebied van circulair bouwen. Tilburg University is enthousiast en denkt ook graag mee om de verbouwing te kunnen realiseren. Ook The Tailors (collectief van toonaangevende digitale bedrijven; red.) is gesprekspartner. Zij helpen startende ondernemers op weg en willen talent behouden en aantrekken naar de stad. De Raad van Bijstand met daarin ondernemers, Fontys en Avans is eveneens betrokken. Maar ook binnen onze eigen vereniging is zeker draagvlak. Er is een speciale bouwcommissie en een bouwbestuur opgericht om een steentje bij te dragen aan de verbouwing.” De agenda is goed gevuld met allerlei afspraken, waaronder nog een gesprek met de gemeente Hilvarenbeek. “We zijn blij met alle hulp!”    

Natuurlijk water 

Energie opwekken door warmte en koude te gebruiken uit het water van het Wilhelminakanaal, oftewel aquathermie. Jurjen: “Mooier kan eigenlijk niet voor een roeivereniging, om je panden zo te verwarmen of te koelen. Het is dan ook een van de initiatieven die nu onderzocht wordt. Een compleet overzicht van onze plannen, kun je zien op de website van Vidar. 

Toekomstdroom 

Eerder wonnen ze al een geldbedrag voor verduurzaming via een actie van de Rabobank. Nu is het duimen dat ze voldoende financieel draagvlak krijgen om alle plannen daadwerkelijk uit te voeren. En te komen tot een energieneutraal pand met naast topsport ook nevenactiviteiten, zoals feesten, congressen en internationale trainingskampen. Als het aan de heren ligt, start de bouw in het 4e kwartaal van 2024 en is hun droom in 2025 een feit. Jurjen: “Het geeft enorm veel energie om met veel partijen iets concreets neer te zetten, wat ook nog eens tientallen jaren meekan.” Daar is Joost het volledig mee eens. “Ik draag Vidar een warm hart toe. Geweldig om deze plek structureel te verbeteren en daar dagelijks mee bezig te kunnen zijn. Als ik er nu aan denk dat de eerste paal echt de grond in gaat, dan is dat vet en supergaaf. Dan hebben we het echt kunnen regelen!” 

Meer informatie 

Wil je weten wat het Klimaatfonds voor jou kan betekenen, kijk dan eens op tilburg.nl/klimaatfonds of maak een afspraak met Louis van Erkel via louis.van.erkel@tilburg.nl  Sparren met Jurjen en Joost over verduurzamen, mag ook. Stuur daarvoor een mail naar av.vidar@gmail.com