Wil je verduurzamen, maar kun je wel wat inspiratie gebruiken? Op deze pagina vind je verhalen van Tilburgers die samen zorgen voor een duurzamer Tilburg.
Energiecoach Gabri van Dijk is onder de indruk als hij de woning van Roel Verwer in Loven binnenstapt. “Hier is hard gewerkt sinds mijn laatste bezoek.” Er hangt een frisse verflucht in de jaren-30 woning van Roel. Roel schilderde niet alleen, hij nam ook energiebesparende maatregelen in zijn huis. Dat deed hij op basis van het adviesrapport dat coach Gabri hem stuurde.
‘Waarom benutten ze die berg niet beter?’ Dat vroeg de voorzitter van energie coöperatie energiefabriek013 Peter Beijer in 2019 zich steeds weer af bij het zien van de voormalige vuilnisbelt. “En zo is het idee ontstaan voor zonnepark Kempenbaan”, vertelt John Kwaks, projectleider bij Energiefabriek Kempenbaan. Op de berg vertellen John en vrijwilliger Frans Lemmens van de hoed en de rand. Een bevlogen verhaal met een missie.
Stap voor stap maakt Aurora haar tuin groener. “Alle kleine beetjes helpen”, zegt ze. Rondom haar tuin heeft ze bijna alles vergroend en daar kan het regenwater de grond in. Aurora: “Mijn tip is: begin gewoon. Als ík het kan zonder groene vingers, kan iedereen het. Tegel eruit, plantje erin, je ziet het groeien en je wordt er vrolijk van. Groene vingers krijg je vanzelf."
De tuin bij het nieuwe appartement van Bert ten Bokkel en zijn vrouw Ria was helemaal bestraat, op één boom na. Bert heeft samen met zijn zoons en schoonzoon alle tegels weggehaald. Hij vond die tegels ‘helemaal niks’. De Tilburgse Tegeltaxi haalde de helft van de gewipte tegels op. De rest van de tegels liet Bert afvoeren met een puincontainer.
Ze krijgt een lach op haar gezicht als ze eraan terugdenkt. Vol lof is ze ook. De klimaatklussers geven energie. Letterlijk en figuurlijk. Dat blijkt wel uit het verhaal van Gerdien Wolthaus Paauw. Zij hebben er niet alleen voor gezorgd dat ze nog fijner en duurzamer woont in haar jaren '30 huis. Ook de enthousiaste aanpak van deze vrijwilligers blijft Gerdien bij.
Hoe een relatief jong appartementencomplex nóg duurzamer kan zijn. Daar weet Hein de Brouwer alles van. Als verhuurder en bestuurslid van de VvE Petit Paris aan de Korvelseweg, overtuigde hij andere leden snel over het voordeel van zonnepanelen. De opgewekte energie dekt de gezamenlijke, maandelijkse kosten volledig. Maar dat niet alleen. Het voelt ook beter om bij te kunnen dragen aan een duurzame toekomst.
Wilma Strackx en Bert van de Sanden deden de afgelopen jaren al veel om hun huis te verduurzamen. Ze willen nog meer doen, maar zien op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer.
Een leuk jaren 70 huis met grote ramen en veel groen eromheen. In originele staat, dus met de nodige uitdagingen. Het was vooral ook de plek die collega Abco Toutenhoofd en zijn partner verraste. Ze zagen zeker mogelijkheden. Nu 6 jaar verder is dat een understatement. Een duurzaam pareltje in het groen, waar het heel comfortabel wonen is. Een mooi voorbeeld van verduurzamen en verbouwen zonder stress.
De energiecrisis raakt niet alleen inwoners, bedrijven en organisaties. De hoge energieprijzen bedreigen ook het voortbestaan van veel sportverenigingen. Dat geldt niet direct voor tafeltennisvereniging LUTO. Ze hebben hun pand aan de Jan Aartestraat al behoorlijk weten te verduurzamen, waardoor de energiekosten laag blijven. Net als de contributie voor leden. Met hun verhaal willen ze andere verenigingen inspireren. ‘Het zou ontzettend jammer zijn als verenigingen hun deuren moeten sluiten’.
Ooit was het een basisschool. Nu is Stadstuin Theresia al meer dan 10 jaar een gezellige huiskamer in de wijk Theresia, waar iedereen van alles mag organiseren. Een mooie plek in een groene omgeving. Klimaatpsycholoog en filosoof Yvette Stevens is naast wijkbewoner ook vrijwilliger en bestuurslid bij Stg. Stadstuin Theresia. Haar idee om daken te vergroenen, rolde zich als een groene loper uit door de wijk. Samen met Gina van Groendakcoach blikt ze terug op een zeer geslaagde actie.
Leerlingen bewust maken van de klimaatproblematiek en ze tegelijkertijd prikkelen om iets te doen met die informatie. Ze spelenderwijs een vaardigheid laten ontwikkelen om zelf met ideeën te komen voor een duurzamere wereld. Zo ontstond bij leraar en spelletjesfanaat Booy Michielsen het idee voor het kaartspel Windkracht.
Louis Raaijmakers en Marijke van Veen wonen in een oud herenhuis aan het Wilhelminapark in Tilburg. Ze wonen sinds 1984 in het pand, dat gebouwd is rond 1900. Dankzij energiebesparende maatregelen hebben zij hun energierekening weten te verlagen tot 100 euro per maand. En dat, terwijl het huis met een inhoud van 1000 kubieke meter drie verdiepingen heeft én een uitbouw. In dit artikel lees je hoe ze ervoor zorgen dat hun huis energielabel C kreeg.
Met de winter in het vooruitzicht en de hoge gasprijzen is dit hét moment om je huis goed te isoleren. Met die gedachte zochten Harrie en Wilma uit de wijk Fatima een onafhankelijke energieadviseur en kwamen terecht bij duurzamertilburg.nl. De afspraak met energieadviseur Huub was snel gemaakt. Benieuwd hoeveel Harrie en Wilma gaan besparen op hun energierekening? Lees hieronder hun verhaal.
Ook bedrijventerreinen ontkomen niet aan de gevolgen van het veranderende klimaat. Helaas bestaat er geen standaard oplossing om extreme hitte en wateroverlast tegen te gaan. Elk industrieterrein kent namelijk zijn eigen (on)mogelijkheden in de openbare ruimte. Maar Dennis van Dijk, projectmanager bij Dobro en omgevingsmanager Rob Braspenning bedachten daar iets op. Met financiële steun vanuit het Klimaatfonds ontwikkelden zij de zogenoemde kanskaart, met oplossingen op maat.
Tegels wippen? Daar weten ze bij Capi Europe BV op industrieterrein Vossenberg wel raad mee. De tegels van een groot deel van hun parkeerplaatsen zijn vervangen door gras. Als CO2-neutrale onderneming past dat helemaal bij hun filosofie.
Best een groene tuin willen maar niet weten hoe je dat aanpakt? Of denken dat je daarvoor allemaal dure planten moet kopen? Lees dan zeker verder. Het is namelijk heel eenvoudig en hoeft niet veel geld te kosten volgens Katja Staring, schrijver van diverse tuinboeken, blogger en Tuinbaas van Verderland*. Daarom organiseert ze de Tilburgse Tegeltuin Challenge. Door een post te plaatsen op sociale media, maak je kans op een gratis coaching om stap voor stap je tuin om te toveren in een groen paradijs, waarin het komende zomer al genieten is.
Mooi zo’n energieadvies, maar wat heb je daar nou echt aan? We namen een kijkje bij Barend Wouters die met zijn gezin in een eengezinswoning woont in Fatima. Hij bespaarde afgelopen winter maar liefst vierhonderd kubieke meter aardgas. Met de actuele energieprijzen is dat zo’n achthonderd euro. En dat is nog maar het begin, want hij hoopt binnenkort helemaal van het gas af te gaan. Hoe doet hij dat? En hoe kun jij zelf ook voordeel hebben van een deskundig advies?
Langzaamaan nemen we afscheid van het aardgas en stappen we over op schone energie. Het is niet voor het eerst dat we zo’n grote verandering meemaken. Inwoner Peter van Iersel weet daarover mee te praten en vertelt over de tijd van toen.
Als duurzaamheidsmakelaar ondersteunt Maaike Wolfs bewoners in de wijk Quirijnstok met het energiezuiniger maken van hun huis. Zij geeft hen gratis en onafhankelijk advies over mogelijkheden om comfortabeler en voordeliger te wonen. Over haar aanpak is ze duidelijk: ‘Echt luisteren naar bewoners en niet kijken naar een standaard afvinklijstje. Hun wensen en technische mogelijkheden vormen altijd het uitgangspunt’.
Meer wooncomfort, kosten besparen op je energierekening en definitief afrekenen met tochtgaten. Isoleren is de oplossing, logisch. Maar niet vanzelfsprekend. Bij de Meulemansflat gaat het namelijk niet om 1 huis, maar om de hele flat. Hoe krijg je alle 96 huishoudens zover om allemaal 550 euro te investeren voor een verkennend onderzoek naar kansen voor verduurzamen?
Met kleine stappen. Geen grote plannen, maar met oog voor een praktische en een laagdrempelige aanpak ziet Frans Bedaux al snel waar er in een huis energie valt te besparen. En is dat voor mensen financieel niet haalbaar, dan heeft hij daar ook ideeën voor. Frans Bedaux zet zich als Klimaatburgemeester, Klimaatklusser en Klimaatambassadeur vol overgave in voor een duurzame toekomst.
Een houten terras, fruitbomen, een pergola, moestuin, wormenhotel, tientallen insectenhotels, een slingerend voedselpad, een proefakker en als kers op de taart Knabbel en Babbel, 2 knappe geiten als ontvangstcomité. De groene ambities van Campus013 reiken ver. Het enthousiasme is mogelijk nog groter. Mede dankzij een bijdrage vanuit het Klimaatfonds van de gemeente Tilburg, weten ze steeds meer leerlingen te inspireren om zelf bij te dragen aan een fijne, groene schoolomgeving. En hen zo een basis mee te geven voor een duurzame en gezonde toekomst.
Fijn en comfortabel wonen zonder ook maar een euro te betalen voor je energiekosten. Hoe doe je dat? Zonder een flinke spaarrekening achter de hand, lijkt dat helemaal een onhaalbare kaart. Niets blijkt minder waar. En daar is Maikel de Bakker het levende bewijs van. Hoe creatief denken ervoor zorgde dat zijn maandelijkse hoge energiekosten zijn verdwenen. En hoe die besparingen hem steeds meer opleveren.
Bewoner Maarten uit Quirijnstok is al enige tijd bezig met het energiezuiniger maken van zijn huis. Iets dat hij met veel plezier doet. Van een gehuurde ketel tot aan extra koelruimte in de gang; Maarten maakt bewuste keuzes en laat zien hoe je in elke situatie kunt omgaan met (on)mogelijkheden.
Kosten besparen, meer wooncomfort en bijdragen aan een beter milieu. Dat zijn in een notendop de beweegredenen van Vincent Voorheijen om zijn huis in Quirijnstok te verduurzamen. De aankoop van zijn nieuwe huis was voor hem het ideale moment om daar mee aan de slag te gaan.
Sporthal de Roomley in Udenhout won dit jaar de innovatieprijs sportaccommodaties. NOC*NSF heeft de verduurzaming en het eindresultaat mooi in beeld gebracht. Sporters kunnen hun geluk niet op met dit nieuwe duurzame gebouw. Nu kan iedereen in een gezonde omgeving sporten!
Wijkgericht werken is belangrijk voor de gemeente. Tilburg wil een stad zijn waar iedereen gezond en gelukkig kan leven. Inwoners moeten zich thuis voelen op de plek waar ze wonen. Als er dingen in hun ogen beter kunnen in de wijk, moeten ze dat kunnen melden. Meldingen voor verbeteringen in de wijk, komen met grote regelmaat bij de gemeente binnen. Een van de melders was Marcel Kolen uit de Lambert de Wijsstraat. Hij wilde in de straat een biodiverse, klimaatadaptieve tuin aanleggen. Geen standaardtuin, maar een die hij zelf ontwierp.
Plannen en ideeën genoeg om bij te dragen aan de klimaatambities van Tilburg. Afkomstig uit de industrie en met een bouwkundige achtergrond, zag Bob Aertsen 4 jaar geleden al volop kansen om huizen in de toekomst duurzaam te verwarmen. Na het lezen van een artikeltje over het Klimaatfonds, kwam alles in een stroomversnelling. Samen met Maurice van Tholen van HeatLeap rolt hij inmiddels een veelbelovend project uit.
In 2045 wil Tilburg klimaatneutraal en klimaatbestendig zijn. Dat betekent zo min mogelijk CO2-uitstoot en aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. De gemeente ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een gezonde stad daarom graag. Zo is er subsidie voor de aanleg van groene daken en gevels. Dankzij bewoners in de Elzenstraat ligt er nu een groen tapijt van maar liefst 825 m2.
Dennis en Daisy zijn het 150e Tilburgse huishouden dat gebruik maakt van de Stimuleringslening van de gemeente. Hiermee laten ze zonnepanelen op het dak leggen. Een mooie aanvulling op hun vloerisolatie, geveltuintje en sedumdak.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.