logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Tips van bewoner en ervaringsdeskundige Vincent

Alle Thuis Klimaat Energie

Kosten besparen, meer wooncomfort en bijdragen aan een beter milieu. Dat zijn in een notendop de beweegredenen van Vincent Voorheijen om zijn huis in Quirijnstok te verduurzamen. De aankoop van zijn nieuwe huis was voor hem het ideale moment om daar mee aan de slag te gaan.

Vincent voor zijn duurzame woning in Quirijnstok

“Ik ben zelf heel handig”, begint Vincent zijn verhaal. “Dat scheelt natuurlijk veel. Maar aanpassingen laten doen aan je huis kan op veel manieren. Het hoeft echt niet altijd duur te zijn. Ook dat weet ik uit ervaring. Er is vaak veel meer mogelijk. Daarom vertel ik mensen graag mijn verhaal. En als ze vragen hebben, kunnen ze altijd bij me terecht.”

Stap voor stap

Vincent neemt zijn nieuwe huis gelijk flink onder de loep. “Mocht je vloerverwarming willen, dan is een leeg huis natuurlijk het ideale moment om dat aan te pakken. Het zorgt namelijk voor best wat troep”, lacht hij.” Het bleek geen eenvoudige klus, omdat de vloer die erin lag niet ingefreesd kon worden. Maar het is uiteindelijk allemaal gelukt.

Een heel ander verhaal is het isoleren van de kruipruimte en de spouwmuren. Dat geeft totaal geen rommel in huis, is veel voordeliger en het is zo gebeurd. Als je zoiets ook nog eens samen met verschillende buren zou besluiten te doen, dan is het financieel extra interessant.”

Hij gaat nog een stap verder en pakt zelf de isolatie van de zolder aan. “Die heb ik vanuit de binnenkant volledig geïsoleerd. Dat was best een flinke klus, moet ik toegeven. Ik wilde het daarna natuurlijk ook netjes afgewerkt hebben. Dus dat werd passen en meten. Maar het resultaat mag er zijn. En een goed geïsoleerd huis merk je gelijk aan je energierekening”, aldus een enthousiaste Vincent.

Aangenaam

“Boven in huis heb ik de kozijnen laten vervangen door kunststof kozijnen en het enkel glas door  HR++ glas. Nieuwe kozijnen vraagt wel om een flinke investering. Maar je kunt natuurlijk ook eerst gaan voor alleen dubbel glas. Ook dat zorgt voor een groot verschil in je energiekosten.

Ik had al ervaring met zonnepanelen. Die wilde ik ook graag weer op dit huis. En met een tuin op het zuiden is dat natuurlijk helemaal interessant. Het laten plaatsen geeft totaal geen overlast. Er moeten wat kabels naar binnen voor de omvormer die op de meterkast aangesloten moet worden.
Door zogenoemde optimizers te laten plaatsen tussen de panelen, kun je zelfs op een dak waar gedeeltelijk schaduw op valt een optimale opbrengst realiseren. Daarnaast kan ik via mijn telefoon altijd zien hoeveel de panelen opbrengen. Erg leerzaam en handig. Mocht er onverhoopt een defect zijn, dan zie je dat gelijk en kun je het direct aanpakken.” De zonnepanelen blijken ook nog eens wat warmte buiten te houden tijdens hete zomerdagen. “Ideaal die buffer. Want met 30 graden binnen zitten puffen is niets voor mij. Ook de rolluiken zorgen in dat opzicht voor extra comfort.”

Eigen verhaal

“Vaak kleeft er aan verduurzamen nog een verkeerd imago. Dat van geitenwollensokken types of heel rijke mensen. En dan heb je nog de drempel van kans op misleidende verkooppraatjes. Ik kan me goed voorstellen dat mensen niet zitten te wachten op allerlei onbekende bedrijven die over de vloer komen. En daarom doe ik graag mijn verhaal om die drempel te verlagen. Mensen mogen me altijd benaderen om vragen te stellen of te horen hoe ik het heb aangepakt, zo heb ik gebruikgemaakt van de ISDE subsidie van de Rijksoverheid en de BTW terugvraag bij de zonnepanelen ingediend.

Ik help mensen graag verder. Wie wil er nu niet comfortabeler wonen en op energiekosten besparen? Wist je trouwens dat er bij diverse hypotheekverstrekkers een verduurzamingshypotheek van 9000 euro mogelijk is? Dat is in deze tijden van extreem lage rente zeer interessant. En mindergas.nl is een handige site om beter beeld te krijgen bij je gasverbruik bijvoorbeeld. En zo zijn er veel meer mogelijkheden. Schroom dus nooit om anderen te benaderen. Mij of mensen uit je eigen omgeving. Misschien heb je als buren wel interesse om iets samen op te pakken. Kaart het dan vooral aan, zou ik zeggen.”